2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2023.gada 16.augustā

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2023.gada 16.augustā

Radio1 Preiļu novada aktualitātes pulksten 11.00 un 16.00

Pēc visu saņemto pieteikumu izvērtēšanas Latvijas Meža īpašnieku biedrības organizētā konkursa "Sakoptākais mežs" žūrija otrajai kārtai izvirzījusi deviņus meža īpašumus, ko tagad vērtēs klātienes izbraukumos. Konkursa otrajā kārtā iekļuvis Juris Plivda Preiļu novadā, Baiba Stepiņa Krāslavas novadā, Evita Čakse Ludzas novadā, Aleksandrs Rublāns un Aldis Šteinbergs Kuldīgas novadā, Agnis Graudulis Saldus novadā, Dāvis Blankenbergs Saulkrastu novadā, Liene Pušpura un Kristīna Sprūdža Cēsu novadā. Konkursanti tiks vērtēti, analizējot meža īpašnieku ieguldījumu produktīvu un noturīgu mežaudžu izveidē, pievēršot uzmanību atjaunošanai, mežizstrādei, kopšanai, meža infrastruktūrai, ainavas elementu plānošanai, zinātniski pamatotu metožu izmantošanai ilgtspējīgā meža apsaimniekošanā. Konkursa dalībniekus šogad vērtēs 12 žūrijas locekļi.

Šī gada nogalē noslēgsies Latgales plānošanas reģiona īstenotais projekts “Deinstitucionalizācijas pasākumu īstenošana Latgales reģionā”, kurā vairāku gadu garumā bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un viņu likumiskajiem pārstāvjiem bija iespēja saņemt dažādus sociālās rehabilitācijas pakalpojumus. Lai, noslēdzoties projektam, kaut daļēji turpinātu atbalstīt ģimenes, kuras audzina bērnu ar funkcionāliem traucējumiem, ir nepieciešams apzināt šo ģimeņu vajadzības un nepieciešamību saņemt viņu bērnu funkcionālo stāvokli uzlabojošus pakalpojumus. Tāpēc Preiļu novada bērnu ar funkcionāliem traucējumiem likumiskie pārstāvji tiek aicināti aizpildīt aptauju, lai pašvaldības speciālistiem būtu pieejama informācija par nepieciešamajiem pakalpojumiem nākošajos gados, samērojot tos ar budžeta iespējām.

 Aptaujā tiek aicināti piedalīties gan tie vecāki, kuru bērni saņem pakalpojumus projekta ietvaros, gan arī tie, kuri pakalpojumus projekta ietvaros nav saņēmuši. Aptaujā jānorāda personu kontaktinformācija, lai speciālistiem būtu iespēja sazināties ar tiem interesentiem, kuri vēlēsies turpināt vai uzsākt kāda pakalpojuma saņemšanu. Aptaujas anketa pieejama Preiļu novada pašvaldības mājaslapā un to iespējams aizpildīt līdz 10. septembrim.

Turpinām aktualitātes

Preiļu novada pašvaldība informē, ka nodibinājums “Viduslatgales pārnovadu fonds” izsludina konkursu uz sociālo stipendiju izglītības ieguves atbalstam Preiļu novada jauniešiem ar īpašām vajadzībām. Stipendijas mērķis ir atbalstīt jauniešus ar īpašām vajadzībām studiju vai mācību procesā, veicinot Preiļu novada jauniešu izglītības ieguves motivāciju un vienlīdzīgākas iespējas. Prasības pretendentiem, stipendijas nolikums, informācija par iesniedzamajiem dokumentiem ir pieejama Preiļu novada pašvaldības un Viduslatgales pārnovadu fonda mājaslapās. Dokumenti ir jāiesniedz personīgi vai uz e-pastu līdz 17. septembrim. Sīkāka informācija zvanot uz tālruni 28399197 vai rakstot uz e-pastu vlpf@inbox.lv.

No 15. jūnija pulksten 14.līdz 22. jūnija pulksten 12. Preiļu novada pašvaldības Facebook lapā norisinājās publiskais balsojums, kura rezultātā tika noteikti Preiļu novada pašvaldībā izsludinātā jauniešu iniciatīvu projektu konkursa “Paplašini robežas!” laureāti, kuriem tika piešķirts finansējums ideju realizācijai. 2. un 3. augustā tika īstenots jauniešu iniciatīvas projekts “Radām Aglonas bērnu un jauniešu brīvā laika pavadīšanas centra “Strops” kreatīvu vidi sev un citiem!”, kura rezultātā tika atjaunotas “Strops” telpas un atpūtas telpa ieguva jaunu dizainu. Jaunieši ir gandarīti par rezultātiem un informē, ka viss sākās ar vēlmi radīt jaunu dizainu savai jauniešu telpai. Kad projekts tika apstiprināts un līgums parakstīts, tika iegādāti materiāli, aicināti brīvprātīgie domubiedri, kuriem “Strops” arī ir svarīga vieta, kur pulcēties un pavadīt savu brīvo laiku. Divu aktīva darba piepildītu dienu beigās tika izveidota skaista un gaumīga vide, kurā savu brīvo laiku ikdienā pavadīs gan vietējie bērni un jaunieši, gan arī centra ciemiņi.Plašāk lasiet – preili.lv.

 Un vēl

Jau kopš aizvadītā gada decembra mēneša Attīstības finanšu institūcija ALTUM uzsāka jaunas daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes uzlabošanai un pārejai uz atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju izmantošanu atbalsta programmas īstenošanu. Tā tiek finansēta no Eiropas Savienības Atveseļošanās fonda un pieejamais programmas finansējums ir 57,2 miljoni eiro. Programma paredz segt līdz pat 49 % no kopējām energoefektivitātes projekta attiecināmām izmaksām bez pievienotās vērtības nodokļa. Finansējumu projekta īstenošanai var iegūt, piesakoties bankas aizdevumam, vai bankas atteikuma gadījumā Altum aizdevumam. Programmas būtiskākais ieguvums - siltumenerģijas patēriņa samazinājums mājā, līdz pat 50 %.

SIA “PREIĻU SAIMNIEKS” kā daudzdzīvokļu māju apsaimniekotājs aicina iedzīvotājus būt aktīviem un atbildīgiem pret savu īpašumu, pieņemt lēmumu par sava nama atjaunošanu un saglabāšanu. Lai dzīvokļu īpašnieki vienotos par dalību programmā un energoefektivitātes projekta sagatavošanas uzsākšanu un vēlāk jau arī tā realizāciju, sākotnēji nepieciešams sasaukt mājas kopsapulci, kuras laikā jāpieņem pozitīvs lēmums (nepieciešami vismaz 50 % dzīvokļu īpašnieku balsu + 1 balss). Papildu informācija pieejama SIA “PREIĻU SAIMNIEKS” mājaslapā.

Atstājiet komentāru