2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 21.augustā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 21.augustā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00


Aizkrauklē pie pilsētas dīķa izveidots jauns vides objekts - ziedu laiva ar puisēnu makšķernieku. Ideja izveidot vides objektu skaistā vietā, kur fonā redzama Aizkraukles Mūzikas skola un strūklaka un kur vēlētos nofotografēties gan aizkrauklieši, gan viesi, radusies pirms apmēram gada. Pie pilsētas dīķa diezgan bieži redzami lieli un mazi makšķernieki, tādēļ izvēlēts puisēna makšķernieka tēls, kas izgatavots no nerūsējošā tērauda un nostiprināts betona pamatnē. Savukārt no Staburaga pagasta atvesta un atjaunota lietota koka laiva, kas pārvērsta par ziedu laivu. Ziedu laiva tapusi pēc Rupenheites idejas un iniciatīvas. Darbus veica Aizkraukles novada pašvaldības Saimnieciskās nodaļas un Aizkraukles komunālā uzņēmuma darbinieki. Plānots vietu izgaismot, to padarot vēl pievilcīgāku un romantiskāku.

Jelgavas pilsētvidē eksperimentāli mēģinās atjaunot dabiskas puķu pļavas. Sadarbojoties Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes ekspertiem un iestādes "Pilsētsaimniecība" apzaļumošanas speciālistiem Jelgavā, Mīlestības alejas zālājā, ļaus augt dabiskajam augu klājumam. Pēc tam tiks noteikts pļavas stāvoklis un zālaugu sastāvs, lai izvērtētu teritorijas potenciālu puķu pļavas statusam un nākotnē arī dabiskā zālāja atjaunošanai, teritorijas atjaunošanā aktīvi iesaistījušies piesaistītie speciālisti no augstskolas. 

Liepājas Simfoniskais orķestris ar pieciem koncertiem no 21.septembra līdz 1.oktobrim dosies Latvijas koncerttūrē. Uz Jelgavu, Auci, Limbažiem, Madonu un Daugavpili orķestris un tā mākslinieciskais vadītājs Guntis Kuzma kopā ar klarnetisti Annu Gāgani vedīs Vīnes klasiķu programmu. Liepājas Simfoniskais orķestris koncerttūres programmā iekļāvis trīs Vīnes klasiķu skaņdarbus, proti, skanēs Volfganga Amadeja Mocarta "Koncerts klarnetei un orķestrim", Ludviga van Bēthovena "Trešā simfonija" un Jozefa Haidna "Uvertīra Remažorā". Šajā koncertā soliste būs klarnetiste Gāgane, kura Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā izglītojusies pie diriģenta un klarnetista Kuzmas, kurš savukārt būs redzams pie diriģenta pults.

Turpinām ziņas

Izvērtējot toreizējās Ogres Vēstures un mākslas muzeja direktores Evijas Smiltnieces darbības atbilstību likuma normām, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs valsts amatpersonas rīcībā konstatējis interešu konfliktu. KNAB konstatēja, ka Smiltniece bija izdevusi rīkojumus, kas ietekmēja viņas laulātā personiskās intereses. Rīkojumi saistīti ar prēmijas un piemaksas piešķiršanu. KNAB informāciju par konstatēto pārkāpumu publicējis savā tīmekļvietnē. Par šo pārkāpumu KNAB sauca amatpersonu pie administratīvās atbildības, piemērojot 310 eiro naudas sodu. 

Akciju sabidrība "APF Holdings" ietilpstošās SIA "Alūksnes putnu ferma" mērķis ir līdz 2025.gadam palielināt saražoto olu daudzumu par 60%, kā arī palielināt ieņēmumus vairāk nekā divas reizes. Uzņēmumā norāda, ka kompānijas ieņēmumus paredzēts palielināt no apmēram 11 miljoniem eiro 2022.gadā līdz 25 miljoniem 2025.gadā. Vienlaikus papildu jau esošajām trim dējējvistu novietnēm plānots uzbūvēt vēl divas un paplašināt ražošanas atbalsta infrastruktūras jaudu. Tas ļaus palielināt ražoto olu daudzumu no 115 miljoniem līdz 180 miljoniem gadā, bet pašu dējējvistu skaitu palielināt līdz 665 tūkstošiem. Tāpat plānots sākt olu pārstrādi, ražošanu papildinot ar jaunām ražošanas iekārtām.

Un vēl

Rīt no Skultes ostas uz Rīgas HES tiks vesta lielgabarīta krava, kurā būs transformators. Plānots, ka krava no Skultes ostas izbrauks ap pulksten astoņiem vakarā un galamērķi Rīgas HES sasniegs 23.augustā pulksten četros no rīta. Vedot lielgabarīta kravu būs traucēta satiksme, kravas īpašnieki atvainojas par sagādātajām neērtībām un radušos papildu laiku ceļā.

Atstājiet komentāru