2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 11.septembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 11.septembrī

Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Piedaloties Valsts prezidentam Edgaram Rinkēvičam, sestdien Sunākstē atklāts tēlnieka Ojāra Feldberga tēlnieciskais vides objekts "Gaismas vārti", kas veltīts akadēmiķim Jānim Stradiņam un vienlaikus godina Baltijas vācu izcelsmes teologu, rakstnieku un valodnieku Gothardu Frīdrihu Stenderu. Valsts prezidents uzrunā norādīja, ka akadēmiķis pievērsa sabiedrības uzmanību faktam, ka būtībā pastāv divas Sēlijas: viena ir tā, kuras ideju uztur spēkā vietējie entuziasti un novadnieki Rīgā un citviet. Tā ir iedomātā, ideālā Sēlija. Taču otra - reālā, kurā dzīvo cilvēki, ikdienā cīnās ar saimnieciskām grūtībām, sliktiem ceļiem, nereti - perspektīvu trūkumu. Viņš akcentēja, ka Stradiņa izvirzītie problēmjautājumi savu aktualitāti saglabā arī šodien. 

AS "Liepājas autobusu parks" šodien atcēlis četrus reisus Ogres apkaimē, liecina Autotransporta direkcijas publiskotā informācija. "Liepājas autobusu parks" skaidro, ka reisi atcelti saistībā ar autobusu šoferu trūkumu. Jau ziņots, ka "Liepājas autobusu parks" augustā maršruta tīkla daļā "Pierīga" neizpildīja virkni reisu, tajā skaitā lielākā daļa atcelto reisu bija Ķekavas virzienā. Kā vēstīts, atbilstoši līguma nosacījumiem Auto transporta direkcija nolēma nemaksāt apvienībai par reisiem, kuri nav izpildīti, kā arī piemēroja līgumsodu 500 eiro apmērā par neizpildītajiem reisiem.

Septembra izskaņā Latgales starpkongresā spriedīs par reģiona attīstības iespējām. Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā 22.septembrī un 23.septembrī notiks Latgales starpkongress "Latgales attīstība - drošības pamats Latvijai un Eiropai". Starpkongresa paneļdiskusijās spriedīs par Latgales attīstības aspektiem - drošības jautājumiem, reprezentācijas aspektiem, tai skaitā sadarbību ar Poliju tūrisma attīstībā, latgaliešu valodas ilgtspēju un izglītības kvalitāti un pieejamību. Pasākumā ir uzaicināti dažādi diskusiju dalībnieki no valsts iestādēm, Eiropas Parlamenta, medijiem, pilsoniskajām organizācijām, uzņēmumiem un izglītības iestādēm.

Turpinām ziņas

Vides apsaimniekošanas uzņēmums "Eco Baltia vide" sadarbībā ar "Latvijas zaļo punktu" Pļaviņu apvienībā divas nedēļas nodrošinās elektronikas pieņemšanas pagaidu punktu Dolomīta ielā, kur iedzīvotāji bez maksas varēs nodot nevajadzīgās elektroiekārtas. Pieņemšanas punkts strādās visu diennakti no šodienas līdz 22.septembrim. Tajā bez maksas varēs nodot gan lielo sadzīves tehniku, tostarp ledusskapjus, veļas mašīnas, plītis, trauku mazgājamās mašīnas, gan arī mazo tehniku, piemēram, mikroviļņu krāsnis, blenderus, elektriskos svarus, fēnus, virtuves kombainus un citas ierīces. Šķirošanas punktā varēs nodot arī uzkrātās baterijas un akumulatorus, taču pirms to izmešanas, nepieciešams baterijas un akumulatorus ievietot aizsietā maisiņā.

Dabas parkā "Ragakāpa", kas atrodas Buļļu ciemā, 15.septembrī Dabas aizsardzības pārvalde rīkos invazīvās vārpainās korintes ierobežošanas talku. Eksperti iepazīstinās ar plānotajiem vārpainās korintes ierobežošanas darbiem dabas parka vecākajā un bioloģiski vērtīgākajā daļā 33 hektāru platībā, kas projekta "LatViaNature" norisināsies no 2023.gada līdz 2026.gadam. Pēc tam ikvienam kopā ar ekspertiem būs iespēja piedalīties vārpainās korintes ierobežošanas talkā. Projekta gaitā dabas parkā "Ragakāpa" tiks pārbaudīta dažādu dabai draudzīgu korintes ierobežošanas metožu efektivitāte Latvijas apstākļos, lai pēc tam sagatavotu zinātniskas vadlīnijas, kā cīnīties ar šo bīstamo invazīvo sugu arī citviet Latvijā.

Mārupes novadā, Medema purvā ierīkota jauna pastaigu taka. Šajā purvā un tā apkaimē novērojama salīdzinoši liela biotopu un ainavu daudzveidība. Lai radītu iespēju sabiedrībai aktīvi pavadīt brīvo laiku dabā, izzinot purvu ekosistēmu, īstenots projekts "Pastaigu takas labiekārtošana Medema purvā". Purvā izveidota 1,3 kilometrus gara pastaigu taka ar vairākiem labiekārtojuma elementiem - īpaša dizaina soliem, tiltiem, uzziņas informācijas stendiem, kā arī foto rāmi, lai iemūžinātu rāmo purva ezeriņa ainavu. Mitrāju šķērsošanai vienā no takas posmiem izbūvēta 230 metrus gara koka laipa.

Un vēl

Nedēļas nogalē, 16.septembrī, Siguldā notiks dārzkopības sezonas noslēguma pasākums "Rudens stādu parāde 2023". Organizatori norāda, ka pasākumā vairāk nekā 100 stādu audzētavas no visas Latvijas plašā klāstā piedāvās augļu kokus, ogulājus, dekoratīvos kokus, krūmus, kā arī daudzgadīgās puķes un citus stādus. Tāpat plānots gan amatnieku un Latvijas ražojumu gadatirgus, gan dārza preču un tehnikas tirdzniecība. Interesentiem būs pieejamas arī konsultācijas stādu audzēšanā, izvēlē un dārza plānošanā. 

Atstājiet komentāru