2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2023.gada 13.septembrī

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2023.gada 13.septembrī

Radio1 Preiļu novada aktualitātes pulksten 11.00 un 16.00

Preiļu novada izglītības iestāžu skolēnu pašpārvalžu komandas iesaistās iniciatīvā “Kontakts”.  Projekta mērķis ir, īstenojot izglītojamo iniciatīvu projektus, stiprināt izglītības iestāžu pašpārvalžu attīstību, sekmēt izglītojamo aktīvu pilsonisko līdzdalību un vairot visu izglītojamo labbūtību, tajā skaitā Covid-19 pandēmijas radīto seku mazināšanai un atbalstot un sekmējot jauniešu ar ierobežotām iespējām iekļaušanu. Preiļu novadā finansiālo atbalstu aktivitātēm ieguva divas izglītības iestādes – Galēnu pamatskola un Vārkavas pamatskola, kuras īsteno projektu no 15.augusta līdz 31.decembrim. Projekta tiešā mērķa grupa ir Galēnu pamatskolas un Vārkavas pamatskolas pašpārvaldes skolēni un citi skolu izglītojamie jaunieši vecumā no 13 līdz 25 gadiem. 

27. septembrī pulksten 18., Valsts kanceleja sadarbībā ar biedrību “Latvijas Lauku forums” un Preiļu novada pašvaldību rīkos “Dialoga apļus” Preiļu pilī, kur ar iedzīvotājiem diskutēs par uzticēšanos, izmantojot Somijā plašu ievērību guvušo Time Out metodi. Šī gada “Dialoga apļu” sarunās uzticēšanās tiks šķetināta četros aspektos: savstarpējā uzticēšanās, uzticēšanās valsts iestādēm, pašvaldības iestādēm un politiķiem. Šo dialoga apļu mērķi ir: vairot sabiedrības uzticēšanos, balstoties cilvēku viedokļa saprašanā, problēmu izgaismošanā, rēķinoties ar katra cilvēka unikalitāti; noskaidrot Latvijas iedzīvotāju viedokli, pieredzi un atziņas par uzticēšanos citiem sabiedrības locekļiem un publiskajai varai; veidot diskusijas un sapratni starp dažādiem cilvēkiem un grupām.

"Dialoga apļiem" pieteikties ir aicināts ikviens: aktīvie iedzīvotāji; biedrību un nodibinājumu pārstāvji; pašvaldību un pašvaldību iestāžu pārstāvji, tajā skaitā, kuru kompetencē ir sociālie un izglītības jautājumi; privātajā sektorā strādājošie, nepilsoņi/krievvalodīgie/citu mazākumtautību pārstāvji; jaunieši vecumā no 14 gadiem; seniori; pašvaldību teritoriju nomalēs dzīvojošie iedzīvotāji; iedzīvotāji, kuri neizmanto digitālo vidi un citi. Papildu informācija un pieteikšanās anketa pieejama Preiļu novada pašvaldības mājaslapā, vai zvanot uz tālruni 26636243 - Inetai Liepniecei.

Turpinām aktualitātes

Preiļu novada pašvaldības finansētajā un nodibinājuma “Viduslatgales pārnovadu fonds” organizētajā Mazo grantu projektu konkursā “Iedzīvotāji veido savu vidi – 2023” IG “Aglonas radošie jaunieši” projekts “Velosporta svētki “Ar veļiku pa Aglyunu 2023”” ieguva finansējumu 700 eiro un tika realizēts 26.augustā. Pasākums “Ar veļiku pa Aglyunu” norisinājās jau piecpadsmito reizi un tradicionāli tika organizēts augusta pēdējā svētdienā, lauku teritorijā – tuvākās pilsētas - Preiļi, Krāslava, Dagda-  ir apmēram 30 km attālumā. Ieguldot brīvprātīgo darbu, to organizēšanā iesaistījās vietējie iedzīvotāji. Dalība pasākumā ir bezmaksas, tāpēc tas pieejams dažādiem iedzīvotāju slāņiem, tai skaitā trūcīgām un daudzbērnu ģimenēm. Tradicionāli katram mazajam sacensību dalībniekam par dalību svētkos dāvina pasākuma piemiņas veltes. Sacensību apbalvošanas ceremonijā apbalvo ne tikai uzvarētājus, bet arī atzīmē dažādas nominācijas, kas ir stimuls iesaistīties pasākumā lielākam dalībnieku skaitam.

2022. gadā Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzija ieguva “Erasmus” akreditāciju kā individuāla organizācija. Šobrīd Latvijā ir 69 “Erasmus“ akreditētas organizācijas. Preiļu ģimnāzijas KA1 mobilitātes dalībniece Anna Verza informē, ka no 20. līdz 26. augustam apmeklēja profesionālās pilnveides kursus “Tehnoloģijas un mediji izglītībā”, kuri notika Terseiras salā, Portugālei piederošā Azoru salu arhipelāgā. Kopā ar viņu grupā bija skolotāji no Čehijas, Bulgārijas, Horvātijas un Vācijas. Rīta nodarbībās tika apgūtas video producēšanas un rediģēšanas prasmes, uz projektiem balstītas mācību aplikācijas un to izmantošana, interneta rīki/aplikācijas mācību procesa dažādošanai stundās, aplikācijas/rīki sadarbības veicināšanai stāstniecībā. Kursu programma bija sastādīta tā, lai pēc nodarbībām būtu arī laiks iepazīt salas ģeogrāfiju, vēsturi, tradīcijas, kultūru, nacionālo virtuvi un dzīvesveidu. Saskaņā ar ģimnāzijas  “Erasmus” plānu, šajā mācību gadā vismaz trīs skolotājas apmeklēs profesionālās pilnveides kursus ārzemēs un trīs skolotājas dosies darba ēnošanas mobilitātē uz skolu Francijā, kuras pedagogi maijā ēnoja ģimnāzijas vēstures, ģeogrāfijas un angļu valodas skolotājas.

Un vēl

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs aicina Preiļu novada iedzīvotājus ziņot par vienu no šī gadalaika sākuma fenoloģiskajām parādībām - parastā ozola zīļu nogatavošanās sākumu. Parastais ozols ir vasarzaļš dižskābaržu dzimtas koks ar plašu, žuburainu vainagu. Tā augli dēvē par zīli. Latvijā parastais ozols sastopams bieži visā valsts teritorijā, mežos, upju krastos, lauksaimniecības zemēs un kultūrainavā. Tā ir vienīgā Latvijā savvaļā augošā ozolu ģints suga. Nogatavojušos zīli ir iespējams atpazīt pēc tā, ka tā sasniegusi 2,5-3 cm garumu; no zaļas kļuvusi zaļganbrūna vai brūna; viegli atdalās no "vāciņa" jeb "cepurītes"; pati sāk krist no koka lejā. Elektroniskā anketa informācijas sniegšanai pieejama Preiļu novada pašvaldības mājaslapā.

Atstājiet komentāru