2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 14.septembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 14.septembrī

Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Madonas novada Ļaudonas pagastā atceltas Āfrikas cūku mēra karantīnas prasības, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis". Dienests  informē, ka mēra inficētajā novietnē ir veikta pārbaude un konstatēts, ka dzīvnieku īpašnieks novietnē ir veicis primāro dezinfekciju. 

Jau vēstīts, lai ierobežotu Āfrikas cūku mēra izplatību, PVD ap skartajām novietnēm trīs kilometru rādiusā nosaka karantīnu ar aizsardzības zonu, bet 10 kilometru rādiusā - karantīnu ar uzraudzības zonu. Tāpat vēstīts, ka šogad kopumā konstatēti astoņi Āfrikas cūku mēra uzliesmojumi mājas cūku novietnēs. Lai nepieļautu slimības tālāku izplatīšanos, līdz šim likvidētas 269 mājas cūkas.

Nedēļās nogalē plānots atvērt Tērvetes dabas parku apmeklētajiem. Latvijas valsts meži skaidro, ka dabas parkā turpinās augusta vētras seku likvidēšanas darbi, bet parku iespējams atvērt, jo noslēgušies nepieciešamie pamatdarbi drošai parka apmeklēšanai. Teritorija atbrīvota no kritušajiem un ielauztajiem kokiem, savukārt trijās parka teritorijās koki izvākti vienlaidus platībās.

Ikšķilē un Tīnūžu pagastā plāno veikt apgaismojuma nomaiņu uz LED gaismekļiem ar viedo vadību. Turpinot Ogres novada apgaismojuma infrastruktūras pilnveidošanu, Ogres novada pašvaldība un SIA "Vides investīciju fonds" šovasar noslēdza līgumu par projekta "Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana Ogres novada pašvaldības Ikšķiles teritorijas apgaismojuma infrastruktūrā" īstenošanu. Projektā Ikšķilē un Tīnūžu pagastā nātrija gāzizlādes gaismekļus plānots nomainīt uz tūkstoš 107 LED gaismekļiem ar viedo vadību.

Turpinām ziņas

Rīt Valmieras novada Kauguru Kultūras namā notiks pirmā novadu Valodas diena. To rīko Latvijas Universitātes Latviešu valodas institūts sadarbībā ar Valmieras novada pašvaldību, Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūru, Jāņa Endzelīna Kauguru pamatskolu un divām Kauguru pagasta bibliotēkām. Endzelīna dzimtajā pagastā valodnieki kopā ar novadpētniekiem vāks vietvārdus un apvidvārdus, stāstīs par to vērtību un neparasto skaistumu, pārbaudīs pagastļaužu zināšanas valodas viktorīnā, aicinās piedalīties vārdu talkās un piedāvās izgatavot vārdu piespraudītes. Ideja par Valodas dienu ir izaugusi no līdz šim rīkotajām Vietvārdu dienām, kas ik gadu tika rīkotas kādā no Latvijas novadiem.

Lai veicinātu, ka ikvienam Latvijas iedzīvotājam ir iespēja videi draudzīgā veidā atbrīvoties no nolietotās vai nevajadzīgās elektrotehnikas, vides apsaimniekošanas uzņēmums "Eco Baltia vide" sadarbībā ar "Latvijas Zaļo punktu" Neretā, Aizkraukles novadā, izveidos elektronikas pieņemšanas pagaidu punktu Rīgas ielā 9. Uz elektronikas nodošanas punktu, kas lietošanai būs pieejams no 25.septembra līdz 6.oktobrim, iedzīvotāji aicināti nogādāt visu veidu elektroiekārtas, kas tiem vairs nav nepieciešamas. Elektroiekārtas uz nodošanas punktu iedzīvotāji varēs nogādāt visas diennakts laikā. Bez maksas varēs nodot gan lielo sadzīves tehniku, gan arī mazo tehniku Šķirošanas punktā varēs nodot arī uzkrātās baterijas un akumulatorus, pirms to izmešanas, lūdz tos ievietot aizsietā maisiņā.

Un vēl

Šodien Rundāles pils muzejā notiks starptautiska konference "Vēsturisko dārzu un teritoriju pārvaldība un uzturēšana".  Konferencē piļu un muzeju pārstāvji no Baltijas jūras reģiona valstīm apspriedīs jautājumus, kas saistīti ar dārzu un teritoriju vēsturi, to atjaunošanu un uzturēšanu, kā arī tūristu piesaisti un sabiedrības iesaisti. Pasākumā būs iespēja dzirdēt vairākus vietējos pieredzes stāstus par vēsturisko dārzu izveidi un atjaunošanu, kā arī uzzināt vairāk par Louhisāri muižas dārzu izveidi Somijā. Šī muiža ir daļa no Somijas Nacionālā muzeja, un augļu un garšaugu dārzi pie tās tika ierīkoti 2016.gadā, iedvesmojoties no somu botāniķa Pēra Kalma lekcijām 18.gadsimta otrajā pusē. Konferencē muižas pārvaldnieks Jouni Marjameki dalīsies arī ar apmeklētāju atsauksmēm un iezīmēs ieguvumus un problēmas, kas saistītas ar dārzu uzturēšanu.

Atstājiet komentāru