2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 15.septembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 15.septembrī

Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Valmieras novada mērs Jānis Baiks pilnībā noliedz pārkāpumus Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja izmeklētajā lietā par iespējamu četru miljonu eiro prettiesisku iegūšanu pašvaldībai. Aģentūrai LETA Baiks apstiprināja, ka KNAB iepriekš sāktā kriminālprocesā viņam piemērots personas ar tiesībām uz aizstāvību statuss, taču nav noteikti ierobežojumi pildīt domes priekšsēdētāja amatu. Baiks gan neprecizēja, vai viņam piemērots aizdomās turētā vai personas, pret kuru sākts kriminālprocess, statuss. Saistībā ar arestu un sākto izmeklēšanu Baiks atstatījis sevi no partiju apvienības "Jaunā vienotība" valdes locekļa amata. Viņš uzsvēra, ka sadarbojas ar tiesībsargājošām institūcijām izmeklēšanas procesā, taču plašāku informāciju par lietu neesot tiesīgs sniegt.

Šonedēļ vecākais Latvijas nacionālais parks - Gaujas Nacionālais parks - atzīmē 50.izveides gadadienu. Tā godināšanai Dabas aizsardzības pārvalde aicina ikvienu iesaistīties foto konkursā un dažādos tematiskajos pasākumos. Lai ieskandinātu teritorijas nozīmīgo jubilejas gadu, kopš pavasara parkā uzstādīti pieci foto rāmji - Siguldas Gleznotājkalna virsotnē, Līgatnes dabas takās, Cēsu novadā pie Zvārtes ieža, Valmieras novadā pie Sietiņieža, Cēsu novadā pie Ērgļu klintīm. Līdz septembra beigām Dabas aizsardzības pārvalde aicina sociālo mediju lietotājus fotografēties pie šiem tematiskajiem foto rāmjiem un publicēt attēlus savos sociālo tīklu kontos ar vēlējumu parkam nozīmīgajā jubilejā. Ikviens, kurš būs nofotografējies pie viena jubilejas rāmja, piedalīsies Gaujas Nacionālā parka tūrisma karšu izlozē. Savukārt tie, kas būs nofotografējušies pie vismaz trim rāmjiem, piedalīsies  sagādāto dāvanu komplektu izlozē. Klašu kolektīvi, kas būs nofotografējušies pie vismaz viena rāmja, piedalīsies Līgatnes dabas taku dāvanu karšu izlozē.

Liepājā par vairāk nekā 60 tūkstoši eiro pirms trīs gadiem izbūvēta betonēta izeja uz jūru un uzstādīti pīti kārklu žogi, lai no smiltīm aizsargātu ceļu, pa kuru bieži brauc operatīvie transportlīdzekļi. Tagad žogi vietām ir sabrukuši, un iedzīvotāji novērojuši, ka smiltis tik un tā aizputina ceļu. Atbildīgais dienests – Liepājas Komunālā pārvalde – gan uzskata, ka savu funkciju tie joprojām pilda, un pinumus atjaunot negrasās.  Tikmēr Liepājas iedzīvotāji, vērojot žogu stāvokli, uzskata, ka nauda iztērēta nelietderīgi.

Turpinām ziņas

Sestdien, 23.septembrī, Pasaules Dabas fonds aicina piedalīties atkārtotā Zaņas upes sakopšanas talkā Pampāļos pie tilta pār Zaņas upi. Talkas laikā plānots no upes gultnes izvākt atkritumus un sakritušos kokus, kas traucē tās tecējumam. Pēc vērienīgiem darbiem vasarā, kuru laikā tika atbrīvots upes posms no sakritušiem kokiem un izcelts dzelzsbetona bloks, lai atjaunotu ūdens tecējumu, norisinājās arī upes atbrīvošana no atkritumiem. Tagad, kad upē atgriezusies vēlamā straume, kura aizskalo uzkrāto sedimentu, parādās senāki atkritumi. Lai iesākto darbu pabeigtu vēl līdz rudens iestāšanās brīdim, nepieciešams turpināt posma sakopšanu. Plānotais darbu ilgums aptuveni divas stundas, noslēgumā kopīgas pusdienas.

Sestdien, 7.oktobrī Jelgavas reģionālais tūrisma centrs organizē ikgadējās auto orientēšanās sacensības komandām “Pasaules Tūrisma dienas rallijs 2023”. Pieteikšanās dalībai līdz 5.oktobrim. Tas būs izklaidējošs un izzinošs pasākums ikvienam, kurš vēlas iepazīt Jelgavas apkārtnes un novada tūrisma objektus un mazāk zināmas vietas, liekot lietā atjautību, zināšanas un intuīciju. Auto orientēšanās sacensībām aicinātas pieteikties komandas divu līdz piecu cilvēku sastāvā. Dalībniekiem pārvietojoties pa sacensību norises teritoriju, būs jāatrod vairāki kontrolpunkti un jāizpilda dažādi atjautīgi uzdevumi. Sacensībās aicinātas piedalīties arī ģimenes, tā kā uzdevumi būs piemēroti arī bērniem. Plašāk par sacensībām u  pieteikšanos var uzzināt tīmekļa vietnē visit.jelgava.lv. 

Un vēl

Rīt pulksten sešos vakarā Balvu novada nemateriālās kultūras mantojuma centrā "Upīte" notiks mīlas dzejas un dziesmu festivāls "Upītes Uobeļduorzs". Šoreiz līdzās latgaliešu mūziķiem un grupām "Dabasu Durovys", "Unknown Artist", Vinsentam Kūkojam, "Gandreiž 10nīkā", dzejniekiem - Mārītei Slišānei, Annelei Slišānei, Ilzei Spergai, Inetai Atpilei-Juganei, Rasmai Sviklei un daudziem citiem kā īpašie viesi uz skatuves kāps grupa "Pienvedēja piedzīvojumi". Mīlas dzejas un dziesmu festivāla "Upītes Uobeļduorzs" notiek jau vairāk nekā 20 gadus.

Atstājiet komentāru