2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils radio1 Novadu ziņas 2023.gada 18.septembrī

Jēkabpils radio1 Novadu ziņas 2023.gada 18.septembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Kuldīgas vecpilsēta iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, tādējādi atzīstot un novērtējot Kuldīgas vecpilsētas unikālo vērtību arī pasaules mērogā, lēmušas dalībvalstis Pasaules mantojuma komitejas 45.sesijā, kas no 10. līdz 25.septembrim norisinās Rijādā, Saūda Arābijā. Kā atzīmē Kuldīgas novada pašvaldības pārstāvji, ceļš uz UNESCO Kuldīgai bijis ļoti apjomīgs process vairāk nekā 20 gadu garumā, kas realizējies ar augstu pievienoto vērtību - mantojuma pārvaldības sistēmas radīšanu, kultūras mantojuma vietu zinātnisko izpēti un sakārtošanu, sabiedrības izglītošanu mantojuma aizsardzības jautājumos, kā arī apbūves noteikumu sakārtošanu. Šajā laikā tapis arī Kuldīgas restaurācijas centrs un izveidota atbalsta programma, kas sargā vēsturisko apbūvi - viss paveiktais radījis priekšnoteikumus Kuldīgas vecpilsētas iekļaušanai Pasaules mantojuma sarakstā.

Jau ziņots, ka 1997 gadā Pasaules mantojuma sarakstā tika iekļauts Rīgas vēsturiskais centrs, novērtējot tā viduslaiku un vēlāko laiku pilsētbūvniecisko struktūru, koka arhitektūru un izcilos jūgendstila paraugus. 2005.gadā sarakstu papildināja izcilā ģeodēzisko uzmērījumu sistēma "Strūves ģeodēziskais loks", kura divi punkti atrodas arī Jēkabpils pilsētā un novadā, kā arī Sestukalnā.

Pārtikas un veterinārais dienests pieņēmis lēmumu uzsākt reģistrācijas procedūru aizsargātai ģeogrāfiskās izcelsmes norādei "Aglonas maizes veistūklis". Iesniegumu par aizsargātas ģeogrāfiskās norādes reģistrēšanu PVD iesniedza ražotāju grupa "Aglonas maize", SIA "Dūšai" un Maizes muzejs. PVD informē, ka viena mēneša laikā jebkura persona var iesniegt iebildumu par Latvijā ražota produkta reģistrāciju aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā. Dienestā atgādina, ka aizsargāta ģeogrāfiskās izcelsmes norāde ir nosaukums, kas identificē produktu, kura izcelsme ir konkrētā vietā, tā kvalitāte, reputācija vai citas īpašības galvenokārt saistāmas ar ģeogrāfisko izcelsmi, kā arī vismaz viens produkta ražošanas posms notiek noteiktā ģeogrāfiskā apgabalā.

Jau ziņots, ka Eiropas Savienībā ir reģistrētas vairāk nekā 900 aizsargātas ģeogrāfiskās izcelsmes norādes, tostarp Latvijas produkti "Rucavas baltais sviests", "Carnikavas nēģi" un "Salacgrīvas nēģi".

Vides pakalpojumu uzņēmums SIA "CleanR" šonedēļ Jūrmalā atklās pazemes konteinerus un Latvijā pirmos pusslēptos pludmales konteinerus. To pilotprojekts īstenots ar Jūrmalas pašvaldības atbalstu un paredz pludmales smiltīs ieraktu pusslēptu konteineru ierīkošanu. Uzņēmumā norāda, ka līdz šim izmantoto ierasto konteineru uzturēšana pludmalēs bijusi gan neērta, gan dārga, jo tos nereti ieskalo jūrā, apgāž vējš, kā arī to saturs var tikt izkaisīts piekrastes smiltīs. Tāpat konteineri regulāri jāpārkrāso, jālabo vai jāmaina. Vienlaikus uzņēmumā informē, ka tiks atklāti arī lielie pazemes konteineri šķirotajiem un sadzīves atkritumiem pie pludmales izejas. Konteineru atklāšana notiks ceturtdien, 21.septembrī, pie ieejas uz Dubultu pludmali. 

Ventspils brīvostas pārvalde 28.septembrī Ventspils brīvostas pārvaldes sēžu zālē izsolē mēģinās pārdot buru kuģa dekorācijas uz automobiļa bāzes, liecina ostas paziņojums. Burukuģa dekorācija uz automobiļa bāzes paredzēta pasažieru pārvadāšanai. Iekārtas pārvietošanas ātrums ir 5-15 kilometri stundā. Objekta sākuma cena noteikta 3  tūkstoši 800 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Turpinām ziņas

Pagājušajā nedēļā AS "Latvijas valsts meži" konstatējusi, ka izdemolēta iecienīta LVM atpūtas vieta pie Niedrāja ezera. Par notikušo informēta pašvaldības policija. Latvijas valsts mežu Austrumvidzemes reģiona Meža apsaimniekošanas plānošanas vadītāja Gunta Dudele norāda, ka ar traktora palīdzību tika atpakaļ uzcelta nogāztais atpūtas namiņš, nostādītas pareizi nogāztās atkritumu urnas un salasītas teritorijā izmētātās atlūzas. Niedrāja ezers atrodas piecu kilometru attālumā no Smiltenes centra un tā ir iecienīta atpūtas vieta visa gada garumā. Ezera krastos ir ierīkotas vairākas peldvietas, kur uzstādīti galdi un soli, ugunskura vietas, pārģērbšanās kabīnes, tualetes un cita infrastruktūra. Tāpat pie ezera izvietota arī koka lapene, kas piemērota atpūtai lielākā draugu pulkā. Uzņēmumā norāda, ka Latvijas valsts meži uztur vairāk nekā 300 bezmaksas atpūtas vietas visā Latvijā. Ik gadu šīs vietas cieš no vandāļu uzbrukumiem. Galvenokārt tiek lauztas un dedzinātas atkritumu urnas, soli un galdi, kā arī demolētas tualetes.

Par Pokaiņu mežu, kurā valsts uzņēmums "Latvijas valsts meži" sācis mežizstrādi, eksperti pauda bažas jau pērn. Šogad, kad mežu skāris egļu astoņzobu mizgrauzis, koku ciršana turpinās un nerimst arī vietējo iedzīvotāju bažas. Pagājušā gadsimta 90.gados mežizstrādes darbu laikā Dobeles apkaimē esošajā Pokaiņu mežā tika atrasti dažādi akmens krāvumi, kas lielākoties slēpās zemē. Tūkstošiem cilvēku piedalījās talkās, lai šo vietu attīrītu. Ir cilvēki, kuri uzskata, ka Pokaiņu fenomens ir pārspīlēts un balstās uz pašizdomātām, plašsaziņas līdzekļos kultivētām leģendām, savukārt citi tic, ka Pokaiņi ir svētvieta un nozīmīgs sakrālais centrs ar akmeņos ieslēptu informāciju par pagātni. 

Patlaban par Pokaiņos notiekošo uztraukusies ģeogrāfe un angļu valodas skolotāja Anita Biseniece, kā arī vietējie iedzīvotāji. Viņiem sāp sirds, ka šajā vietā tiek izcirsts mežs.  Tikmēr "Latvijas valsts meži", kas Pokaiņos sāka saimniekot 2000.gadā, skaidro, ka saimnieciskā meža izstrāde noris atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai un Valsts meža dienesta izsniegtajiem ciršanas apliecinājumiem. Šīs darbības rezultātā tūristu iecienītie maršruti patlaban ved ne tikai caur mežu, kā bijis pierasts, bet arī gar plašiem izcirtumiem.

Un vēl

Šodien un rīt dzelzceļa pārbrauktuves remontdarbu dēļ divu reisu vilcienu pasažierus maršrutā Trepe-Līvāni pārvadās ar autobusiem. Izmaiņas ietekmēs vilciena, kas no Rīgas uz Daugavpili izbrauc pulksten 13.01, kā arī vilciena, kas ierasti no Daugavpils uz Rīgu izbrauc pulksten 13.06, bet šajās dienās izbrauks pulksten12.46, pasažierus. Vilciena, kas no Rīgas izbrauc uz Daugavpili pulksten 13.01, pasažieri Trepes stacijā varēs pārsēsties autobusos, kas tos aizvedīs uz Līvānu staciju, lai no tās ar vilcienu varētu turpināt ceļu uz Daugavpili. Plānots, ka autobusi no dzelzceļa stacijas "Trepe" izbrauks pulksten 15.22.

Vilciena, kas no Daugavpils 18. un 19.septembrī izbrauks uz Rīgu pulksten 12.46, pasažierus maršrutā Līvāni-Trepe aizvedīs autobusi, lai no Trepes stacijas turpinātu ceļu ar vilcienu uz Rīgu. Plānots, ka autobusi no dzelzceļa stacijas "Līvāni" izbrauks pulksten 13.49. Autobusos derīgas vilcienam paredzētās biļetes, tos apkalpos konduktori kontrolieri. Autobusos nav paredzēts pārvadāt velosipēdus.

Atstājiet komentāru