2024.gada 1. maijs

Ziedonis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 3.oktobrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 3.oktobrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Darbu sākusi Madonas novada pašvaldības policija. Pašlaik Madonas novada pašvaldības policijā strādā deviņi darbinieki. Tās sastāvā ir policijas priekšnieks, vecākais inspektors, lietvedis/inspektors, četri inspektori un divi jaunākie inspektori. Par pašvaldības policijas priekšnieku izraudzīts Valdis Cēpurs. Līdztekus sabiedriskās kārtības uzraudzībai, pašvaldības policija būs tā, kas sabiedrībai sniegs atbalstu un palīdzību situācijās, kad tā nepieciešama. Jau pašlaik no iedzīvotājiem ir saņemtas pozitīvas atsauksmes par pašvaldības policijas darbu, tajā skaitā nodrošinot kārtību pie mācību iestādēm darba dienu rītos.

Raidījumā "5 novadi Latvijā" Rēzeknes tiesas izmeklēšanas tiesnese Aija Jermacāne atklāj jaunas detaļas par Justīnes Reinikovas slepkavību. Viņa informē, ka vērtējot to, cik rūpīgi bija slēptas šī notikuma pēdas, nav šaubu, ka šie cilvēki varētu arī turpmāk veikt šādas darbības, lai uzlabotu savu stāvokli. Meitenes vecāki labi saprotot, ka visticamāk viņi no kriminālatbildības neizvairīsies, par to šaubu viņiem neesot, bet viņi darīs visu, lai iespējamais sods būtu mazāks un arī apsūdzība būtu pēc iespējas mazāk barga. Izmeklētājiem lielākais izaicinājums ir pierādīt, ka Justīne tika noslepkavota tīši. Atbildīgs darbs ekspertiem, jo no tā var būt atkarīga nodarījumu kvalifikācija pēc kāda krimināllikuma panta aizdomās turētajiem tiks celta apsūdzība un tālāk vērtēs tiesa, atzīstot vai neatzīstot vecākus par vainīgiem. Šobrīd lietu skata par slepkavību pastiprinošos apstākļos, kad noslepkavots ir nepilngadīgais, par ko soda ar mūža ieslodzījumu, vai brīvības atņemšanu no 10 līdz 20 gadiem. Aizdomās turamie savu vainu atzīst, bet daļēji. Viņi noliedz, ka ir tīši, apzināti noslepkavojuši Justīni.

Akustisko paneļu termiskās izplešanās dēļ slēgta jaunatklātā Gāliņciema bibliotēka Ventspilī. Tā kā tika konstatēta akustisko paneļu termiskā izplešanās, būvuzņēmējs sadarbībā ar akustisko paneļu ražotāju, piegādātāju un projekta autoru ir izstrādājis tehnisko risinājumu, kas turpmāk novērsīšot šī materiāla deformācijas. Remontu paredzēts sākt šīs nedēļas otrajā pusē. Šobrīd notiek sagatavošanās darbi un tiek risināti organizatoriskie jautājumi. Kamēr Gāliņciema bibliotēka ir slēgta, grāmatas un citus materiālus lasītāji var nodot un saņemt citās Ventspils bibliotēkas struktūrvienībās.

Kā vēstīts, jauno Gāliņciema bibliotēku - daudzfunkcionālo pakalpojumu centru - atklāja šā gada 4.augustā. Pakalpojumu centrs tapis ar Eiropas Savienības fondu līdzfinansējumu un kalpos apkārtnes iedzīvotājiem kā kultūras un sabiedriskais centrs.

Turpinām ziņas

Alsungā vērienīgi nosvinēti 400 gadu suitu kultūrai. Svinības noslēdzās ar vēsturisku brīdi Alsungas Svētā Miķeļa Romas katoļu baznīcā – tika iesvētīts jauns baznīcas zvans, kuram dots Miķeļa vārds. Viens no diviem senajiem baznīcas zvaniem bija ieplīsis un vairs īsti neskanēja. Par saziedotiem līdzekļiem nu izgatavots jauns. Alsungas Svētā Miķeļa Romas katoļu baznīcas zvana iesvētīšana ir noslēdzošais pasākums plašām svinībām – pagājuši 400 gadu, kopš likti pamati suitu kultūrai, kādu to zinām mūsdienās, proti, ar spēcīgām katoļticības tradīcijām, kas iet roku rokā ar kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu. Šobrīd Alsungas baznīcas tornī ir divi Novgorodā izgatavoti zvani – viens ap pustonnu smags, otrs vieglāks, abi te kalpo jau vairāk nekā 120 gadu. 

Tūkstošiem hortenziju ziedu vienuviet, 70 dažādu šķirņu  – vienuviet Vidzemē kāda dārzniece pirms pāris gadiem saņēma negaidītu zvanu ar piedāvājumu kopt plašu dārzu. Tagad Augustes iedvesmas dārzs Pabažos kļuvis gan par ģimenes darba vietu, gan par atpūtu, gan par iespēju jebkuram smelties iedvesmu gan savu dārzu veidošanai, gan citu sapņu īstenošanai.   Laura Dance iepriekš desmit gadus strādāja ziedu vairumtirdzniecības bāzē. Kādu dienu viņa saņēma zvanu no klienta, kurš piedāvāja aprūpēt nekoptu dārzu, kurā ziedēja tūkstoš 800 hortenziju. Tagad viņa visu savu laiku velta dārzam, iesaistot arī ģimeni. Tieši iedvesmu un impulsu savam dārzam te smeļas arī apmeklētāji, kuri izstaigā krāšņo vietu, daudz jautājot un plānojot savus dārzus. 

Un vēl

Trešdien, 25.oktobrī kultūras centrā "Siguldas devons" norisināsies starptautisks forums "Misija - Bioreģiona izveide Gaujas Nacionālajā parkā ». Forumu organizē Siguldas novada un Cēsu novada pašvaldība, biedrība "GreenFest", Vidzemes plānošanas reģions un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs. Pasākums būs veltīts pirmā bioreģiona izveidošanai Latvijā - Gaujas Nacionālajā parkā, kā arī pieredzes gūšanai. Gaujas Nacionālais parks ir lielākā un pazīstamākā aizsargājamā dabas teritorija Latvijā, kas jau izsenis zināma kā izcila ainaviska teritorija ar lielu dabas daudzveidību un bagātu kultūrvēsturisko mantojumu. Jau šodien parka teritorijā bioloģiski sertificētās lauksaimniecības zemes platības ir lielākas nekā vidēji Latvijā, un tajā strādā daudz nelielu saimniecību un uzņēmumu, kas ražo un pārstrādā augstvērtīgu pārtiku, uztur tradicionālo lauku vidi, dzīvesveidu un arī ainavu.

Atstājiet komentāru