2024.gada 1. maijs

Ziedonis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 5.oktobrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 5.oktobrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

No trešdienas Stopiņu pagastā atvērts Latvijā pirmais būvgružu, būvniecības materiālu un instrumentu apmaiņas punkts. Tajā bez maksas var nodot pašam nevajadzīgos būvdarbu atlikumus, kā arī paņemt to, kas ir vajadzīgs. Flīzes, lakas, krāsas un krāsošanas piederumi – parasti, veicot remontdarbus, ne viss tiek pilnībā izmantots un veidojas pārpalikumi. Ja tie vēl ir izmantojami, izmest žēl, bet glabāšanai mājās tiem var nebūt vietas. Nav obligāti kaut kas jānodod, lai varētu paņemt. Var vienkārši apskatīties, vai punktā nav atstāts kaut kas, kas varētu noderēt. Digitālā platforma lietovelreiz.lv, kur vienuviet būs apkopota informācija par visiem apmaiņas punktā atstātajiem un iedzīvotājiem pieejamajiem materiāliem, darbību sāks 1. novembrī.

Iejusties astronauta profesijā, veikt dažādus izaicinošus uzdevumus un saprast, kāds ir kosmoss – nedēļas nogalē Cēsīs apmeklētājiem durvis vērs Kosmosa izziņas centrs. Tas esot viens no retajiem šāda līmeņa centriem ne tikai Baltijas valstīs, bet arī visā reģionā. Centram ir trīs stāvi – pirmajā būs iespējams apskatīt dažādus eksponātus, piemēram, robotus, satelītus, roverus, raķešu dzinējus, kā arī  raķešu modeļus. Otrajā stāvā būs iespēja pašiem iesaistīties dažādu uzdevumu veikšanā, bet trešajā – izprast, kā trenējas astronauti. 

Zīmola "Novada garšas" produktu kvalitātes konkursā apbalvoti 145 vietējie mazo ražotāju un mājražotāju produkti. Produktu kvalitātes konkursā 19 produkti ieguvuši zelta godalgas, 82 - sudraba, bet 44 - bronzas godalgas. Vēl 44 ražotāji saņēmuši Atzinības rakstus par dalību konkursā. Konkursā vērtēja 187 produktus no 74 ražotājiem, bet kopumā konkursam tika pieteikti 199 produkti no 81 ražotāja. Tajā skaitā piena un piena produktu bija 25, gaļas un gaļas pārstrādes produktu - 13, zivs un zivju produktu - 12, ogu, augļu un dārzeņu produktu - 55, maizes un miltu izstrādājumu - 15, medus un tā produktu - 33, bezalkoholisko dzērienu - 10, raudzētu alkoholisko dzērienu - 16, bet stipro alkoholisko dzērienu bija 20.

Jau ziņots, ka zīmols "Novada garša" ir ilgtspējīga vietējās pārtikas sistēma, kas nodrošina Latvijas izcelsmes pārtikas produktu izsekojamību un kvalitāti.

Turpinām ziņas

Ņemot vērā mainīgās rudens laika prognozes Aizkraukles uzņēmums SIA “Lauma A” plāno daudzdzīvokļu mājam pieslēgt centralizēto apkuri no 9.oktobra. Vienlaikus tiek atgādināts, ka daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašnieki kopīgi var pieņemt lēmumu par ātrāku apkures sezonas uzsākšanu. Lai pieslēgtu apkuri pirms uzņēmums sācis centralizētās apkures sistēmas pieslēgšanu visām mājām, daudzdzīvokļu mājas dzīvokļu īpašnieku kopība pieņem lēmumu par apkures pieslēgšanu dzīvokļu īpašnieku noteiktā datumā. Šādu lēmumu dzīvokļu īpašnieki var pieņemt gan aptaujas veidā, gan kopsapulcē. Aizkrauklē pirms apkures sezonas ir veiktas dzīvojamo māju siltummezglu profilaktiskās apkopes un remontdarbi. Avārijas vai apkures sistēmas atgaisošanas gadījumā zvanīt 22317367.

Jau ziņots, ka SIA “Aizkraukles siltums” apstiprinātais siltumapgādes tarifs no 1.oktobra ir 64.66 eiro par megavatstundu bez PVN, bet no 1.novembra līdz 31.decembrim būs 71.11 eiro par megavatstundu bez PVN.

21. oktobrī, Medumu pagasta Tautas namā notiks trešais Sēlijas Nevalstisko organizāciju forums, kurā piedalīties aicināts ikviens, kam rūp nākotne Sēlijas vēsturiskajā zemē. Biedrības ‘‘Ūdenszīmes” pārstāves Daina Alužāne un Ieva Jātniece runās par tēmu ‘‘Viedā reģiona stratēģija Sēlijas vēsturiskajai zemei. Attīstības ceļi”, savukārt Lolita Ozoliņa, Latvijas Kultūras akadēmijas Kultūras un mākslu institūta zinātniskā asistente, dalīsies pārdomās par Sēlijas identitāti — vai tā ir dzinējspēks vai enkurs NVO darbībā. Pasākuma dienā paredzēta arī paneļdiskusija par dabas un kopienas kapitālu Sēlijā un konkursa ‘‘Sēlijas sudrabs” apbalvošanas ceremonija kopā ar folkloras kopu “Dignōjīši”Forumu organizē kopienu sadarbības tīkls “Sēlijas salas” un tā vadošā nevalstiskā organizācija — biedrība ‘‘Ūdenszīmes”.

Un vēl

Turpinot pagājušā gada nogalē aizsākto tradīciju, arī šogad Ziemassvētku gaidīšanas laikā no 16. līdz 22. decembrim Rundāles pilī vakara stundās būs baudāms gaismas uzvedums – “Lustru balle pilī”. To veidos režisors Kārlis Anitens un Latvijas Nacionālā teātra gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš. Četras dienas – 17., 19., 20. un 22. decembrī uzvedumu papildinās horeogrāfa Reiņa Rešetina vadībā radītas deju performances. Savukārt četros īpašos seansos kopā ar skatītājiem tajā iesaistīsies Rundāles pils direktore Laura Lūse un režisors Kārlis Anitens, ļaujot skatītājiem ielūkoties gan Rundāles pils lustru vēsturē, gan to gaismu spēļu noslēpumos. Jau otro gadu veidojot gaismas uzvedumu Rundāles pilī un strādājot ar greznajām lustrām, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš ar īpašu tehnoloģiju palīdzību gaismekļiem ne tikai liks iemirdzēties visā krāšņumā, bet piešķirs tiem fantāzijas žanram raksturīgo.

Atstājiet komentāru