2024.gada 1. maijs

Ziedonis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 6.oktobrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 6.oktobrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Daugavpils slimnīcas valdi plānots paplašināt līdz diviem cilvēkiem, tajā ietverot valdes priekšsēdētāju un valdes locekli. Šādām pārmaiņām gan nepieciešami grozījumi slimnīcas statūtos. Saskaņā ar SIA "Daugavpils reģionālā slimnīca" padomes priekšsēdētājas Marinas Dimitrijevas sniegto informāciju, slimnīcas Padomes sēdē 21.augustā tika pieņemts lēmums, ka, lai stiprinātu kapitālsabiedrības pārvaldību, jāpaplašina valdes sastāvs. Lēmumu paplašināt valdi vienbalsīgi apstiprināja kapitāla daļu turētāji. Sakarā ar to tika izsludināts konkurss uz valdes priekšsēdētāja amatu. Slimnīcas valdē saskaņā ar statūtiem pašlaik ir viens valdes loceklis. Kopš 2019.gada 8.maija šo amatu ieņem Grigorijs Semjonovs, liecina "Firmas.lv" dati. Cik ilgi Semjonovs vēl turpinās darbu, atkarīgs no tā, cik ātri tiks atrasts viņa aizvietotājs, skaidro slimnīcā.

Pabeigti Dabas aizsardzības pārvaldes  uzdevumā veiktie Ventas upes tīrīšanas darbi Kuldīgā. To rezultātā ir atjaunotas upes straujteces vairāk nekā sešu hektāru platībā, apmēram trīs kilometru garā Ventas posmā abpus Kuldīgas vecajam ķieģeļu tiltam. Darbu noslēgums sakrita ar Kuldīgas iekļaušanu UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, un veiktie pārmērīga aizauguma likvidēšanas darbi ir nozīmīgs pienesums Ventas rumbas un upes ielejas ainavas atklāšanai. Savukārt jaunās straujteces kalpos lašveidīgajām zivīm par nārsta vietām. Venta ir nozīmīga zivju nārsta vieta. Straujš ūdens plūdums un neaizaugusi grunts ar akmeņiem un oļiem ir nepieciešama "lecošām" vimbām, arī lašiem un nēģiem.

Piesaistot vairāk nekā 10 miljonu eiro investīcijas, Augšdaugavas novada Kalkūnes pagastā sākta saules elektrostacijas "Kalkūnes SES" būvniecība. Augšdaugavas novada būvvalde šī gada 25.septembrī izsniegusi atļauju SES izveidei Kalkūnes pagastā starp Kalkūnes un Strādnieku ielu. Kalkūnes SES gadā saražos 13 tūkstoši 500 megavatstundas elektrības, ar ko pietikšot, lai pilnībā nodrošinātu vismaz 6 tūkstoši 500 Daugavpils apkaimes mājsaimniecību elektrības patēriņu. Kalkūnes SES teritorijā, kas platības ziņā līdzinās astoņiem futbola laukumiem, tiks izvietoti 24 tūkstoši saules paneļu. Pašlaik ir sākti teritorijas sagatavošanas darbi, pēc kuriem noritēs SES konstrukciju un kabeļlīniju izbūve. Tam sekos paneļu montāža, elektrostacijas testēšana un nodošana ekspluatācijā.

Turpinām ziņas

Četras izglītības iestādes Latvijā, katra savā kategorijā saņēmušas Eiropas Inovatīvas mācīšanas balvu par īstenoto izcilo mācīšanas praksi “Erasmus+” projektos. Agrīnās pirmsskolas izglītības un aprūpes kategorijā balva Skrīveru pirmsskolas izglītības iestādes “Sprīdītis” projektam “No LEGO līdz robotam un digitālajām prasmēm”. Projekta pieteikumu izveidoja iestādes skolotāja Ilze Apsīte, veiksmīgi īstenojot to kopā ar kolēģēm no pagājušā gada marta līdz septembrim. Lai apgūtu un pilnveidotu digitālās prasmes darbā ar robotiem un varētu tās mācīt saviem audzēkņiem, izglītojās arī skolotājas, kopā ar citu programmas dalībvalstu pārstāvjiem apmeklējot kursus Spānijā, Grieķijā, Čehijā un Somijā. Pēc Eiropas Komisijas “Erasmus+” programmas departamenta atzinuma skrīveriešu projekts varēja pretendēt balvai. Kopumā Eiropas Komisijas balvas šogad saņems 93 “Erasmus+” projekti visā Eiropā.

Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē no 3.oktobra skatāma Imanta Lancmaņa gleznu izstāde “Ainavas un klusās dabas”. Imants Lancmanis beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu 1966. gadā. Kopš tā laika viņš izkopis individuālo rokrakstu un iedzīvinājis tajā savu pasaules redzējumu visos klasiskajos glezniecības žanros. Izstādē Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas tornī iekļauti darbi no autora kolekcijas, Latvijas Mākslinieku savienības krājuma, Zuzānu kolekcijas un vairākām privātkolekcijām. Izstāde būs skatāma līdz 3. Decembrim.

Un vēl

14. oktobrī no sešiem līdz desmitiem vakarā Latvijas valsts mežu Kalsnavas arborētumā līdz ar tumsu un gaismu mīsies arī zināšanas, sajūtas, mūzika un prieks. Tas nozīmē, ka pienācis laiks ikgadējajai “Raganu slotu ballei”! Kas ir raganu slota? Tā ir īpaša arborētumā augoša kokaugu kolekcija. Tā ir neparasta, jo to dekoratīvā forma veidojusies ģenētiskās mutācijas rezultātā. Arborētuma darbinieku un citu entuziastu savvaļā rūpīgi pamanītie un atlasītie raganu slotu zaru sabiezējumi veido īpašu (vai savdabīgu) dekoratīvo kokaugu formu grupu. Raganu slotu balle noris jau septīto gadu, aicinot atraktīvai un naksnīgai kopā būšanai. 

Atstājiet komentāru