2024.gada 1. maijs

Ziedonis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 10.oktobrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 10.oktobrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Ir apkopoti dati par izglītojamo skaitu Aizkraukles novada izglītības iestādēs 2023. gada 1. septembrī. Lai arī kopējais skolēnu skaits skolās ir tuvu trim tūkstošiem, tomēr optimismam ļauties nevar. Salīdzinot datus ar iepriekšējo gadiem, manāmas vairākas tendences samazinās skolēnu kopējais skaits skolās, ja šogad 1. septembrī mācījās – 2 tūkstosč 879 skolēni, tad pagājušā gada 1.septembi–2 tūkstoši 907 skolēni. Arī iepriekšējos gados ir bijusi lejupslīdoša tendence. Samazinās 1. klases skolēnu skaits – šogad pirmklasnieku ir par 43 mazāk nekā pagājušajā mācību gadā.  Analizējot esošo situāciju un pārrunājot to ar izglītības iestāžu vadītājiem, saredzams, ka pašvaldības un valsts finanšu līdzekļu racionālai izmantošanai un mācību procesa kvalitātes nodrošināšanai būtu jādomā par izglītības iestāžu tīkla izmaiņām vietās, kur ir ļoti mazs izglītojamo skaits, nepietiekams kvalificētu pedagogu sastāvs vai iestādes atrodas ļoti tuvu viena otrai.

Lai pievērstu sabiedrības uzmanību cilvēkiem ar redzes invaliditāti, piektdien, 13.oktobrī, no pulksten 9.30 līdz 10 Liepājā, Klaipēdas ielā, norisināsies Baltā spieķa dienas ielu akcija. Ielu akcija sadarbībā ar Valsts policiju tiek rīkota katru gadu. Latvijas ceļu satiksmes noteikumi paredz, ka autotransporta vadītājam jebkurā gadījumā, arī ārpus gājēju pārejām, jāpalaiž garām neredzīgi gājēji, kas rāda signālu ar balto spieķi. Vietās, kur visbiežāk pārvietojas neredzīgi un vājredzīgi cilvēki, tiek uzstādīta arī īpaša ceļazīme "Neredzīgi gājēji", taču nereti ārpus šīs zīmes darbības lauka, cilvēki ar balto spieķi netiek ievēroti. Latvijā ir aptuveni 12 000 cilvēku ar redzes funkcionālajiem traucējumiem. Pasaulē šī problēma ietekmē apmēram 285 miljonus cilvēku.

12.oktobrī, Ķekavas novadpētniecības muzejā tiks atklāta izstāde par kafijas dzeršanas kultūru "Mana rīta kafija...". Izstāde tapusi sadarbībā ar novadā esošo uzņēmumu SIA "Löfbergs Baltic", kas esot Baltijas lielākā kafijas ražotne. Izstādē varēs iepazīt kafijas dzeršanas kultūru un aplūkot priekšmetus no muzeja krājuma, kā arī šī uzņēmuma vēsturi un attīstību. Izstāde "Mana rīta kafija..." Ķekavas novadpētniecības muzejā būs skatāma līdz 30.decembrim.

Turpinām ziņas

Ogres Centrālās bibliotēkas speciālisti piedalījās Starptautiskajā mobilo bibliotēku kongresā Kukshāfenā, Vācijā, kur tika iegūta daudzpusīga informācija par mobilo bibliotēku sniegtajiem pakalpojumiem Eiropā un pasaulē, kā arī prezentēts Ogres Centrālās bibliotēkas bibliobuss. Tieši mobilajām bibliotēkām veltītais kongress ir lielākais šāda veida pasākums Eiropā. Iepriekšējais un pirmais šāds pasākums notika 2019. gadā Vācijas pilsētā Hanoverē. Tajā piedalījās vairāk kā 250 dalībnieki no 15 valstīm. Pasākuma laikā dalībniekiem bija iespēja apskatīt mobilās bibliotēkas jeb bibliobusus no dažādām Eiropas valstīm. Kongresā uzstājās nozares speciālisti no Vācijas, Polijas, Somijas, Zviedrijas, Igaunijas, Nīderlandes, Dānijas, Luksemburgas un Latvijas.

Realizēts Lauku atbalsta dienesta un Ziemeļkurzemes Biznesa asociācijas atbalstītais filmu studijas FA Filma projekts “Radošā telpa “Celmi””. Tajā atjaunota un pārbūvēta veca zvejnieku māja Mazirbē, kurā turpmāk būs radošā rezidence. Mitago ir pirmais rezidenču centrs Latvijā, kas primāri orientēts uz kino ražošanas procesa svarīgākajiem posmiem – scenāriju rakstīšanu un montāžu – darbiem, kas prasa ilgstošu koncentrēšanos un kam jūras un neskartās dabas klātbūtne Slīteres dabas parkā ir ļoti piemēroti. Rezidenču centrs piedāvā iespēja netraucēti strādāt gan pie audiovizuālo darbu montāžas un pēcapstrādes, gan scenāriju un citu dramaturģisku darbu radīšanas. Paralēli rezidenču formātam, tiks veidotas radošās darbnīcas un pasākumi. 

Un vēl

Dabas aizsardzības pārvalde sestdien, 14.oktobrī, no pulksten 10 līdz 13 organizē rudens sēņu pārgājienu Slīteres Nacionālajā parkā. Pārgājiens notiks Šlīteres zilo kalnu apkārtnē kopā ar mikoloģi, "Lielās sēņu grāmatas" autori Initu Dānieli. Pārgājiena organizatori cer, ka pēdējo dienu lietavas, iespējams, atklās sēņotājiem labākās baraviku, beku, gaileņu, ēdamo piepju, alksneņu, smilteņu un daudzu citu sēņu vietas Pēterezera dabas takā. Trīs kilometrus garais pārgājiens paredzēts lapkoku un skujkoku mežos, upes krastos un nogāzēs, iespējams, būs jāšķērso krituši koki. Tādēļ pārgājiena dalībniekiem vēlams ģērbties laikapstākļiem atbilstošā apģērbā un mitrumizturīgos apavos, līdzi jāņem nazis un sēņu grozs. Pulcēšanās apļveida pārgājienam notiks pie Pēterezera dabas takas, stāvlaukumā pie autoceļa Talsi-Dundaga-Mazirbe.

Atstājiet komentāru