2024.gada 1. maijs

Ziedonis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 12.oktobrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 12.oktobrī

Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Varakļānos jaunajā apkures sezonā maksa par apkuri samazināsies par 15,4%, liecina domes sēdes lēmums. Patlaban SIA "Varakļānu "Dzīvokļu komunālais uzņēmums"" siltumenerģiju piegādā par 103,41 eiro par megavatstundu bez pievienotās vērtības nodokļa, savukārt jaunajā apkures sezonā tarifs būs 87,54 eiro par megavatstundu. Pašvaldība skaidro, ka tarifa aprēķins ir veikts, ņemot vērā faktiskās siltumapgādes izmaksas iepriekšējā periodā un energoresursu - elektroenerģijas un kurināmā - cenu izmaiņas un darbaspēka izmaksu pieaugumu.

Augšdaugavas novadā augusta vētras postījumu kompensācijās izmaksāti ap 0,6 miljoni eiro. Augusta vētras nodarīto zaudējumu kompensēšanai Augšdaugavas novadā no privātpersonām tika saņemti 740 iesniegumi. Atbalstu līdz šim ir saņēmušas 526 personas par kopējo summu 763 tūkstoši 49 eiro, no kuriem izmaksāti ap 600 tūkstoši eiro. 214 personas saņēma atteikumus, bet 32 iesniegumi vēl tiek apstrādāti. Pašvaldības izpilddirektors Pēteris Dzalbe skaidro, ka ir saņemtas arī apmēram 20 sūdzības, kas lielākoties saistītas ar to, ka nav sakārtotas īpašuma tiesības, liedzot saņemt kompensācijas. Daļa sabiedrības paužot neapmierinātību, jo gribēja saņemt vairāk no pašvaldības, taču pašvaldība varot palīdzēt tikai fiziskām personām. Šoreiz pašvaldība varēja palīdzēt arī nedeklarētām personām, jo no 526 atbalsta saņēmējiem tikai 10-15% ir deklarēti Augšdaugavas novadā, pārējie īpašnieki ir Daugavpils iedzīvotāji, tāpēc šoreiz pašvaldība palīdzējusi nevis personām, bet īpašumiem. 

Salacgrīvā tehnisko problēmu skartā tilta vietā jauna tilta pār Salacu būvniecība varētu sākties nākamgad un turpinātos 2025.gadā, šāda vēsts vakar izskanēja Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdē. Kopējās izmaksas tiek lēstas 15 miljonu eiro apmērā. Pusi no šīs summas tiek cerēts piesaistīt no Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta un pusi līdzfinansēt no valsts. Ja tomēr netiktu saņemta pozitīva atbilde no Eiropas finansējumaI, tad valsts meklētu citu risinājumu. Jau vēstīts, ka Igaunijas Satiksmes departaments lūdzis Latvijas kolēģiem sniegt vairāk informācijas par "Via Baltica" maršrutā esošā Salacas tilta Salacgrīvā tehnisko stāvokli, ņemot vērā, ka pie tilta veidojas sastrēgumi. Tilts pār Salacas upi Salacgrīvā jau gadiem ilgi nav renovēts, un transportlīdzekļi to pašlaik var šķērsot tikai vienā virzienā vienlaikus, lai izvairītos no novecojušās konstrukcijas pārslodzes.

Turpinām ziņas

No 24. oktobra līdz 27. oktobrim Madonā jau 25. reizi notiks mūzikas izglītības pasākums Ģitāristu sesija. Sākot ar 1998. gadu Ģitāristu sesijā ir piedalījušies tūkstoš 637 dalībnieki no visas Latvijas, no kuriem daudzi ir izveidojuši savas muzikālās karjeras, spēlē grupās, ir atdzīti profesionāļi, kuplina muzikālus pasākumus valstī vai vienkārši spēlē un dzied savam priekam. Muzicēt, iegūt pieredzi un zināšanas ir aicināti vokālisti, ģitāristi, basģitāristi, bundzinieki un koklētāji. Jubilejas sesijas nodarbības un meistarklases vadīs pieredzējuši pedagogi un Latvijas mūziķi. Plašāk ar ģitāristu sesijas programmu var iepazīties Madonas pašvaldības mājaslapā madona.lv publicētajā rakstā «Ģitāristu sesijai»-25! sadaļā Aktualitātes pašvaldībā.

Bauskas novada pašvaldība augustā noslēgusi līgumu ar SIA "Arhitektoniskās izpētes grupa" par Svitenes muižas kultūrvēsturiskās izpētes, kultūrvēsturiskās inventarizācijas veikšanu un būvprojekta meta izstrādi. Septembra beigās "Arhitektoniskās izpētes grupas" pārstāvji ieradās apsekot Svitenes muižu un klātienē iepazinās ar muižas stāvokli.

Izpētes mērķis ir saņemt Svitenes muižas attīstības vīziju, risinājumu skices un shēmas tādā apjomā un kvalitātē, lai šos risinājumus varētu realizēt un izmantot projektēšanas dokumentācijas izstrādei, kā arī izstrādāt projektēšanas uzdevumu. Svitenes muižu plānots izveidot par atraktīvu tūrisma galamērķi, vienlaikus nodrošinot valsts nozīmes kultūras pieminekļa saglabāšanu un atjaunošanu. Līgums paredz, ka darbs jāpabeidz sešu mēnešu laikā no līguma parakstīšanas dienas. Līguma summa – 15 tūkstoši 365 eiro.

Un vēl

Septembrī tīši sabojātā Siguldas pastaigu taka, kas savieno Gaujas senleju ar Šveices ielu pie Siguldas Mākslu skolas "Baltais flīģelis", ir atjaunota. Dabas pārvalde akcentē, ka šī ir viena no tūristu iemīļotākajām dabas takām Siguldā. Tā atrodas gana tuvu pilsētas centram, vienlaikus nav tik cilvēku apmeklēta un ir savienota ar citām takām. Kā vēstīts, 19.septembrī tika konstatēti tīši bojājumi pastaigu takas kāpnēm Gaujas Nacionālā parka teritorijā, tādēļ uz laiku pastaigu taka tika slēgta.

Atstājiet komentāru