2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 13.oktobrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 13.oktobrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Valmieras novada dome ir nolēmusi par nepilniem 10 tūkstoši eiro pasūtīt juristu pētījumu, lai censtos pierādīt Rūpniecības un eksporta parkā veikto ieguldījumu atbilstību Eiropas prasībām. Eiropas Prokuratūra šovasar sāka kriminālprocesu saistībā ar Eiropas līdzekļu apguvi Valmieras industriālo teritoriju attīstības projektā, kas tālāk tika nodots Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam. KNAB šajā kriminālprocesā izmeklē krāpšanu lielā apmērā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kas izraisījusi smagas sekas. Tagad pašvaldība nolēmusi par 9 tūkstoši 900 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa pasūtīt SIA "ZAB Cobalt" juristiem "neatkarīgu vērtējumu" par projektu. Pašvaldība no juristiem gaida vērtējumu, kas apliecinātu industriālo teritoriju attīstības projektā veikto ieguldījumu atbilstību Eiropas Komisijas regulai un konkrēti - jēdzienam "mērķorientēta infrastruktūra".

Lēmums par Rēzeknes domes priekšsēdētāja Aleksandra Bartaševiča ("Kopā Latvijai") iespējamo atstādināšanu varētu būt tuvākajā laikā. Kā aģentūrai LETA norādīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministres Ingas Bērziņas (JV) birojā, Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja atstādināšanas procedūra ir sākta. Pēc ministres paustā, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija turpina darbu pie tiesiskā pamatojuma, un jau drīzumā būs konkrēti lēmumi.
Jau rakstīts, ka, ņemot vērā konstatētos finanšu vadības pārkāpumus, Finanšu ministrija vērsusies Ģenerālprokuratūrā un citās tiesībsargājošajās iestādēs, lai tās izvērtētu Rēzeknes domes priekšsēdētāja Aleksandra Bartaševiča ("Kopā Latvijai") un domes darbinieku atbildību par izveidojušos finanšu situāciju pašvaldībā.

Jelgavas novada dome apstiprināja līdzfinansējumu 7.augusta vētras postījumu novēršanai pašvaldības īpašumā esošo infrastruktūras objektu atjaunošanas darbiem. Kopumā bojājumi pašvaldības infrastruktūras objektiem aplēsti 6 tūkstoši 361 eiro. Valsts atbalsta sniegšanā tiek piemēroti Ministru kabineta noteikumu nosacījumi. Tā kā vētras radīto zaudējumu apmērs nepārsniedz 2% no pašvaldības plānotajiem budžeta izdevumiem, tad pašvaldības līdzfinansējums radīto zaudējumu novēršanai jānodrošina ne mazāk kā 30% apmērā - Jelgavas novada gadījumā tie ir tūkstoš 908 eiro. Kā ziņots, 7.augustā Latvijā plosījās negaiss ar stiprām vēja brāzmām, spēcīgām lietusgāzēm un lielgraudu krusu, kas nesaudzēja ne privātmājas, ne daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas un saimniecības ēkas, ne pašvaldības īpašumā esošus infrastruktūras objektus. 


Turpinām ziņas

Augšdaugavas novada pašvaldības domes sēdē par Līksnas pagasta pārvaldes vadītāju deputāti apstiprināja Ingūnu Novicku. Viņa līdz šim strādājusi Daugavpils pašvaldībā par izpilddirektores palīgu un vecāko lietvedības pārzini, ir pieredze arī vēlēšanu iecirkņa vadītājas darbā. Līksnas pagasta pārvaldes vadītāja amata pienākumus Novicka sāks pildīt 16.oktobrī.Savukārt līdzšinējā vadītāja Biruta Ozoliņa vēlējusies doties pelnītā atpūtā.

Tiesa lēmusi, ka Mārupē pie nozāģētā dižozola uzbūvētā rindu māja būs jānojauc. Pirmās instances tiesa atcēlusi izdoto būvatļauju un atzinusi rindu mājas būvniecību par patvaļīgu. Tiesas ieskatā, būvniecību nemaz nedrīkstēja sākt un nams tika būvēts pārāk tuvu dižkoka stumbram. Tiesas lēmums uzliek pienākumu atjaunot zemes gabala iepriekšējo stāvokli. Tas nozīmē, ka ēka jānolīdzina līdz ar zemi. Pirmās instances tiesas lēmums gan vēl ir pārsūdzams, bet projekta īstenotājs - SIA "Zeninvest" - vēl nav izlēmis, vai to darīs, vēsta Latvijas televīzija.

Kā ziņots, Mārupē pērnā gada oktobrī neatļauti tika nozāģēts vismaz gadsimtu vecs ozols. Iespējams, koks nozāģēts, jo tas traucēja blakus esošajai jaunbūvei. Saistībā ar šiem būvobjektiem prokuratūra jau vairākkārt vērsusies tiesā. Sākotnēji policija sāka kriminālprocesu par patvaļīgu koku ciršanu, bet pārkvalificēja pēc Krimināllikuma panta par īpaši aizsargājamo dabas teritoriju iznīcināšanu vai bojāšanu, ja ar to radīts būtisks kaitējums. Pavasarī vienu personu noteica par aizdomās turamo.

Un vēl

Otrdien, 24.oktobra vakarā Liepājā pirmo reizi varēs noskatīties izrādi "Vairs nevienu", kas pievērš uzmanību pusaudžu pašnāvības tieksmēm. Izrāde šovasar tika īpaši veidota Valmieras vasaras teātra festivālam un ir Nila Saksa Konstantinova lugas "Vairs nevienu" iestudējums. Nosaukums "Vairs nevienu" izskan kā novēlējums, lai neviens pusaudzis sev vairs nenodarītu pāri un lai vairs nebūtu neviena pašnāvībā zaudēta jaunieša Latvijā. Izrāde veidota kā iespēja kopīgi meklēt veidus, lai cilvēki varētu ātrāk pamanīt grūtības un palīdzēt viens otram. Teātris un radošā komanda neiesaka izrādi skatītājiem, kas jaunāki par 14 gadiem.

Atstājiet komentāru