2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 16.oktobrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 16.oktobrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Ģimenes uzņēmums no Baldones "Augs. Raugs. Garšaugs" izcīnījis otro vietu Eiropas "street food" čempionātā Vācijā.  Tiesības pārstāvēt Latviju čempionātā uzņēmums ieguva septembra vidū Āgenskalna tirgū, piedaloties Latvijas "street food" festivālā, kurā tika noskaidroti šī gada labākie Latvijas ielu ēdināšanas kultūras uzņēmumi. "Street food" ir ēdiens vai uzkodas, ko var iegādāties un ēst uz ielas vai sabiedriskās vietās. Tas bieži ir vienkāršs, viegli pagatavojams un parasti tiek pasniegts ērtās porcijās, ko viegli var ēst, staigājot vai stāvot. Sacensībās Vācijā uzņēmums "Augs. Raugs. Garšaugs" piedalījās divās kadegorijās - sendviča un veģetārajā. "Augs. Raugs. Garšaugs" ir divu cilvēku ģimenes uzņēmums no Ķekavas novada, kuru izveidojuši Ieva un Gatis Neimaņi.

Medumu pagasta tautas namā sestdien, 21.oktobrī, trešajā Sēlijas nevalstisko organizāciju forumā pulcēsies nevalstisko organizāciju un lauku kopienu līderi. Foruma otrajā daļā notiks konkursa "Sēlijas sudrabs" apbalvošanas ceremonija. Forumā savu pētījumu par Sēlijas nevalstiskajām organizācijām prezentēs Lolita Ozoliņa, Latvijas Kultūras akadēmijas doktorante, zīmolvedības un komunikācijas eksperte. Prezentācijā "Sēlijas identitāte - dzinējspēks vai enkurs NVO darbībā" varēs pirmo reizi iepazīties ar Sēlijas nevalstisko organizāciju aptaujas rezultātiem. Aptaujā piedalījās 68 biedrības, bet kopumā pētniece sazinājās ar 130 organizācijām no visas Sēlijas. Paneļdiskusijā dabas aizsardzības, kopienu tūrisma eksperti un pašvaldību pārstāvji diskutēs par dabas un kopienu kapitālu Sēlijā. Foruma noslēgumā jau otro gadu tiks godināti aktīvākie sēļi, kas izvirzīti konkursam "Sēlijas sudrabs".

Sestdien, 28.oktobra vakarā Kokneses viduslaiku pilsdrupās notiks "Leģendu nakts 2023" pasākums - gaismas uzvedums "Laimi meklējot". Pilsdrupu teritorijā četru stundu laikā ikvienam būs iespēja apskatīt pilsdrupas un baudīt multimediālu gaismas uzvedumu "Laimi meklējot". Gaismas uzvedums iekļausies Latvijas piļu un muižu asociācijas organizētajā akcijā "Leģendu nakts 2023", kuras tēma ir "Atklājumi". "Leģendu nakts" pasākumi Latvijā notiks jau 12. reizi.

Turpinām ziņas

Ādažu un Ķekavas novads plāno ierīkot atpūtas parkus. Ķekavas pašvaldība izsludinājusi publisko apspriešanu labiekārtojuma attīstības skicei Ābeļdārzam Ķekavā, Skolas ielā 1, kur plānot veidot atpūtas parku. Kā liecina informācija pašvaldības mājaslapā, plānots labiekārtot teritoriju vairāk nekā viena hektāra platībā. Labiekārtojot teritoriju, plānots izveidot trīs zonas - buferzonu, atvērto zonu un aktīvo zonu. Buferzonā varētu atrasties atjaunots ābeļdārzs, atvērtajā zonā - atvērts zāliens masu pasākumiem, bet aktīvajā - aktivitāšu laukums. Sabiedriskās apspriešanas ilgs līdz 31.oktobrim, bet diskusija par skici plānota 26.oktobrī tiešsaistes platformā "Zoom".

"Natura 2000" teritorijā dabas liegumā "Kreiču purvs" AS "Latvijas valsts meži" pabeigusi septiņu aizsprostu izbūvi. Darbi ir daļa no Kreiču purva un tam piegulošo purvaino mežu atveseļošanas pasākumu kompleksa. Darbi notiek Eiropas Savienības līdzfinansēta Kohēzijas fonda projektā, kopējās izmaksas ir 3,5 miljoni eiro. Hidroloģijas režīma optimizēšanas mērķis, līdztekus aizauguma retināšanai purvainajos mežos vai pilnīgai koku izciršanai degradētajos augstajos purvos, ir atjaunot purvu, purvaino mežu un padarīt purvu piemērotu šeit mītošajam mednim.

Un vēl

Salacgrīvā par vairāk nekā miljonu eiro atjaunota Zvejnieku parka estrāde. Projekta kopējās izmaksas ir miljons 82 tūkstoši 311 eiro. Zvejnieku parka estrāde atjaunota, īstenojot projektu "Vidzemes piekrastes kultūras un dabas mantojuma iekļaušana tūrisma pakalpojumu izveide un attīstībā - "Saviļņojošā Vidzeme"". Startējot šī projekta aktivitātē "Lībiešu kultūrtelpa, Ziemeļvidzemes rezervāts - Salacgrīvas novada Zvejnieku parks - Zvejnieku parks un estrāde" pašvaldība par Eiropas reģionālā attīstības fonda piešķirto finansējumu un savu līdzfinansējumu veica teritorijas sakārtošanu. Īstenojot iecerēto, ir rekonstruēta estrāde, kā arī pārbūvētas skatītāju vietas. Tajā skaitā ir palielināta platība estrādes priekšpusē, uzstādīti pārvietojami soliņi un labiekārtota apkārtējā teritorija pie sēdvietām un estrādes.

Atstājiet komentāru