2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 20.oktobrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 20.oktobrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

AS APF Holdings grupā ietilpstošais uzņēmums SIA Preiļu putni, kas nodarbojas ar dējējvistu audzēšanu cita APF grupas uzņēmuma - SIA Alūksnes putnu ferma vajadzībām, no Preiļu novada pašvaldības ir pieņēmis ilgtermiņa nomā pašvaldības uzbūvētu ēku ar aptuveni 1500 m2 platību, kas tagad tiks pielāgota cāļu audzēšanai līdz dējējvistu vecumam. APF Holdings šīs jaunās fermas izveidē ieguldīs 1.7 miljonus eiro un paredzams, ka šis projekts pilnībā darbu uzsāks nākamā gada trešajā ceturksnī. Pēc fermas pielāgošanas darbu pabeigšanas, SIA Preiļu putni šeit izmitinās līdz 125 tūkstoši jaunputnu līdz 14 – 16 nedēļu vecumam un kopumā gada laikā šajā fermā varēs izaudzēt līdz pus miljonam dējējvistu, kas tad tiks nogādātas uz Alūksnes putnu fermu olu ražošanai.

Savu bibliotēku Pelču pilī pagājušā gadsimta sākumā firsts Mihaels fon Līvens veidoja pārdomāti, uzkrājot ap 6 tūkstoši grāmatu. Mūsdienās gan te viņa grāmatu vairs nav, bet saglabājies autentiskais interjers. Lai telpai atdotu sākotnējo nozīmi, izveidota interaktīva ekspozīcija "Stāstu skapji", un plauktus atkal pilda grāmatas, šoreiz gan simboliskas, sevī glabājot stāstus gan par pils, gan Pelču pagasta vēsturi. Tā ir viena no retajām vēsturiskajām privātajām bibliotēkām Latvijā, kurā interjers ir tāds pats, kā sākumā, tomēr daļa no aptuveni 6 tūkstoši lielā grāmatu krājuma nonākusi Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Vēl daļa gājusi bojā, bet daļa nokļuvusi ārvalstu grāmatu izsoļu namos. Interaktīvā ekspozīcija veidota kā detektīvs, kurā no paša apmeklētāja ir atkarīgs, cik daudz viņš atklās no pagaidām piecām sagatavotajām tēmām. Restaurētas arī koka vītņu kāpnes uz bibliotēkas otro līmeni. Ekspozīcija tiks papildināta.

Liepājā atklāja jauno šķeldas katlumāju, kas nodrošinās ar apkuri arī Liepājas reģionālo slimnīcu. Projekta īstenošanā ieguldīti 3 miljoni eiro, 40% no tiem ir Eiropas Savienības Kohēzijas fonda atbalsts. Uzbūvējot jauno, pārstājušas darboties divas katlumājas, kur kā kurināmais tika izmantota gāze. Pašlaik tiek darbināts viens no katliem, otru izmantos, kad sāksies aukstāks laiks – zem -10 grādiem. Jaunā katlu māja darbosies autonomi bez cilvēku klātbūtnes. Līdz ar to Liepājā šķeldas kā kurināmā īpatsvars sasniedz jau gandrīz 90%. Apkures sezonu Liepājā sāka ar zemāku tarifu nekā pērn.

Turpinām ziņas

Daugavpils Reģionālās slimnīcas padome ceturtdien par slimnīcas valdes priekšsēdētāju uz laiku iecēlusi AS "Veselības centru apvienība" medicīnas centra "Olvi" direktori Intu Vaivodi, bet par valdes locekli - bijušo Nacionālā veselības dienesta direktoru Edgaru Labsvīru. Vaivode jau bijusi Daugavpils reģionālās slimnīcas valdes locekle laika posmā no 2013. līdz 2015.gadam. Viņai ir maģistra grāds programmā "Ārsts speciālists pediatrijā", kā arī Rīgas Stradiņa universitātes akadēmiskās augstākās izglītības sertifikāts programmā "Veselības aprūpes vadības ārsts". Labsvīrs augstskolā RISEBA ieguvis bakalaura grādu uzņēmējdarbības vadībā, Rīgas Stradiņa universitātē - maģistra grādu veselības vadībā, kā arī pilnveidojis un paplašinājis savas zināšanas vairākās izglītības programmās Latvijā un ārzemēs. Iepriekš jau vēstīts, ka pēc četrarpus gadiem amatā Daugavpils reģionālās slimnīcas vadītājs Semjonovs uzrakstījis atlūgumu.

Iršu pagasta Bulandu pilskalnā iekārtota atpūtas vieta ar soliņiem un informatīvo stendu. Tas ir biedrības “Irši iedvesmo” veikums, un šī projekta īstenošanu finansiāli atbalstījusi Aizkraukles novada pašvaldība. Ceļš uz pilskalnu vietējiem labi zināms, jo pirms vairāk nekā 30 gadiem te bija uzbūvēta estrāde, notika atpūtas pasākumi, ballītes, svinēja Jāņus. Diemžēl cilvēku dabā nereti ir postīt un lauzt, un arī estrāde tika izpostīta. Par bijušo godību liecina vien divi mūra sienas fragmenti, kas saglabājušies no tiem laikiem. Kādu laiku pilskalns bija pamests un aizaudzis, taču pirms vairākiem gadiem aktīvie un čaklie Iršu iedzīvotāji atkal mēroja ceļu uz turieni, lai talkās sakoptu aizsargājamo kultūras pieminekli. Nu tas kļuvis par iecienītu pastaigu vietu, bet pilskalna pakājē esošajā Iršupītē uzpludinātā ūdenskrātuve ir iecienīta makšķernieku un atpūtnieku vieta.

Un vēl

Otro nedēļu Bauskas pilskalnā darbojas Halovīna šausmu parks. Tā organizatori ir parūpējušies, lai nevienam apmeklētājam nebūtu garlaicīgi, teritorijā izvietoti vairāk nekā desmit rotaļlietu, mīļmantiņu un citu balvu loteriju automāti un laimētavas. Parka teritorijā par atsevišķu samaksu apmeklētājiem pieejami karuseļi no Holandes, to klāsts ir diezgan plašs, tie piemēroti dažādu vecumu bērniem un arī pieaugušajiem. Vislielāko sajūsmu apmeklētājos rada animatori dažādos šausmu filmu tēlos, kas brīvi pārvietojas pa parka teritoriju ar mērķi izklaidēt un “biedēt” drosmīgākos bērnus. Dažādās instalācijas un Šausmu parka dekorācijas interesi rada gan bērnos, gan pieaugušajos, tajās atveidoti dažādi šausmu tēli no zināmām filmām un stāstiem. Teritorijā arī izveidotas vairākas vietas, kurās viesi savu apmeklējumu var iemūžināt interesantās fotogrāfijās.

Atstājiet komentāru