2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 23.oktobrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 23.oktobrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Bulduru tehnikuma Koka darbnīcās tiks īstenota neformālās izglītības programma par tradicionālo koka ēku atjaunošanu. Kā pauž projektu vadītāja Aija Livmane, šis būšot unikāls projekts, jo šīs zināšanas neesot aprakstītas grāmatās un tās iespējams saņemt tikai no meistara. Apmācībās tiks gaidīti gan speciālisti ar pieredzi būvniecībā, gan ikviens, kurš vēlas pats atjaunotu savu māju. Projektā ir apvienojušies Latvijas amatniecības kameras vecmeistari un nozares praktiķi guļbūvju būvniecībā un restaurācijā, lai dotu iespēju ikvienam apgūt praktiskās zināšanas koka mājas atjaunošanā. Apmācību programmā būs iespējams apgūt pilnu ēkas atjaunošanas procesu. Praktiskās apmācības notiks Bulduru tehnikuma Koka darbnīcās no 20.novembra līdz 1.decembrim un no 2024.gada 15.janvāra līdz 26.janvārim, strādājot ar reālu atjaunojamu guļbūves konstrukciju.

Ludzas pilskalnā pabeigti labiekārtošanas būvdarbi un tas atkal ir pieejams apmeklētājiem. Projektā "Rīteiropas vērtības" darbi Ludzas pilskalnā sākās jau 2018. gadā ar arheoloģisko izpēti. Pēc tam notika Ludzas pilsdrupu konservācija un šogad ir izbūvēts gājēju tilts, skatu platforma un apgaismojums, kas vilina Ludzas pilsdrupas apskatīt tieši rudens vakaros, jo efekts ir tieši tumšajā diennakts laikā, kad var novērtēt izgaismojumu.  Arheoloģiskās izpētes laikā tika atsegts pils iekšpagalms ar vēsturisko bruģi. Izpētes uzdevums bija arī atrast koka tilta atliekas, taču diemžēl tās neatrada. Tikmēr jaunais tiltiņš ticis izbūvēts, arheologu ieskatā, vecā tilta vietā.

Pēdējā laikā Aizkraukles novada bibliotēkas lasītavu kā nosēšanās vietu iecienījušas lidojošas būtnes. Iepriekš te bija salidojušas pūces, savukārt šomēnes piestājušas raganiņas no aizkrauklietes Lāsmas Skadmanes kolekcijas, informē laikraksts Staburags. Raganiņas Aizkraukles bibliotēkas lasītavā uzturēsies līdz 31. oktobrim. Tieši šajā dienā ir arī Lāsmas Skadmanes dzimšanas diena un  Halovīns. Tāpēc arī tiekot kolekcionētas raganiņas. Pirmā raganiņa aizkrauklietes kolekcijā nonāca, kad Lāsma studēja augstskolā. Ziemassvētku tirdziņā izvilka laimes akā, turklāt jau iepriekš nojauta, ka tā nonāks viņas īpašumā. Pēc tam Latvijā kļuva zināms par Halovīnu, kas ar saldumu prasīšanu iepatikās bērniem. Veikalos parādījās visādu mošķu figūriņas, starp tām arī raganiņas, līdz ar to Lāsmas raganiņai uzradās draudzenes. Patlaban kolekcijā ir ap 100 raganiņu. Daļa no tām skatāma izstādē.

Turpinām ziņas

Skolēnu brīvlaikā Rundāles pils muzejā notiks ģimeņu pēcpusdienas. Ceturtdien, 26.oktobrī, un piektdien, 27.oktobrī, Rundāles pils muzejā notiks spēle ģimenēm ar bērniem "Jaunie restauratori".  Spēle paredzēta bērniem, sākot no 11-12 gadu vecuma, taču sniegs prieku un jaunas zināšanas arī pieaugušajiem. To spēlē grupās, izmantojot spēles vietni internetā un drukātus materiālus. Līdzi uz pasākumu var ņemt arī jaunākus bērnus, kuriem būs sagatavotas citas aktivitātes. Katrā no minētajām dienām spēli spēlēs divreiz - no pulksten vieniem līdz diviem dienā un no pulksten trijiem līdz četriem pēcpusdienā. Ģimenes var izvēlēties sev ērtāko dienu un laiku, lai piedalītos pasākumā. Vienā pasākumā var piedalīties līdz sešām ģimenēm.

Leģendu nakts pasākumi sestdien, 28.oktobrī, Latvijas Piļu un muižu asociācijas organizētajā "Leģendu naktī 2023" notiks arī Tukuma novada pilīs. Jaunmoku pils durvis uz nakts notikumu tiks atvērtas jau pulksten 15.30, aicinot apmeklētājus doties pievakares ekskursijā "Starpkaru perioda stāsts", bet pulksten 16.30 būs iespēja piedzīvot ekskursiju "Padomju laika stāsts".
Sešos vakarā pils viesi tiks aicināti uz audiovizuālu vakaru - lekciju ciklu "Flirts ar citādo", kur skatītājus sagaidīs audiovizuāls priekšnesums, kurā uz vienas skatuves tiksies zinātnieks Mārcis Auziņš un mūziķis Mārcis Auziņš. Leģendu vakara noslēgumā būs iespēja doties ekskursijā pa pils parku "Pils leģendu stāsts parkā".

Šlokenbekas muižā Leģendu nakts pasākumi noritēs ar devīzi "Mākslas ceļš ir brīvība". 28.oktobrī no pulksten 18 dzejas brīvās telpas atmosfēru varēs baudīt Milzkalnes bibliotēkā. No pusseptiņiem līdz pusastoņiem vakarā muižas velvēs būs piedzīvojami zinātniskie eksperimenti, bet pēc tam - ekskursijas muižā. Amatierteātra "Ugāles drāma" izrādi "Trakās arestantes" noskatīties varēs astoņos vakarā Šlokenbekas muižas lielajā zālē. Savukārt muižas Mazajā zālē būs iespēja ielūkoties gleznu pasaulē un piedalīties konkursā.

Tikmēr Jaunpils ūdensdzirnavas varēs iepazīt 28.oktobrī no sešiem vakarā. Varēs uzzināt, kas tajās ražots, kā tās darbojas, kā arī doties pastaigā gar Dzirnavu dīķi lāpu gaismā un nobaudīt īpašus Dzirnavu produktus. Informācija par visiem Leģendu nakts pasākumiem atrodama mājaslapā pilis.lv. 

Un vēl

Jelgavā pie Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Meža un vides zinātņu fakultātes veido publisku parku. Jaunais parks atradīsies pie fakultātes Driksas upes kreisajā krastā, iepretim Pasta salai, vairāk kā 0,5 hektāru platībā. Būvniecības procesa noslēgumā jelgavniekiem un pilsētas viesiem būs pieejams unikāls vides objekts ar atpūtas un arī pašizglītošanās iespējām. Tradicionālos teritorijas labiekārtošanas risinājumus kombinējot ar koksnes materiāliem, fakultātes pagalmā tiek veidots izglītojošs vides objekts, kas bez ierobežojuma būs pieejams ikvienam interesentam. Fakultātes teritorijā jau nobruģēti gājēju celiņi. Parka zāliena daļā tiek veidotas ar ekoloģisku materiālu - koksnes šķeldas segumu - klātas takas, kā arī atjaunots zāliens. Teritorija tiks papildināta ar 13 dažādu sugu ziemcietēm, 15 sugu lapu kokiem, kā arī 12 sugu skuju kokiem. Kopumā tiks iestādīti vairāk nekā simts jaunu augu un koku.

Atstājiet komentāru