2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2023.gada 25.oktobrī

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2023.gada 25.oktobrī

Radio1 Preiļu novada aktualitātes pulksten 11.00 un 16.00

20. oktobrī Olaines novada Jaunolainē norisinājās biedrības “Latvijas Lauku forums” atpazīstamības zīmes “Viedais ciems 2023” pasniegšanas ceremonija. “Viedie ciemi” ir kopienas lauku apvidos, kas pašas veido un pielieto jaunus risinājumus, lai nodrošinātu ciemu dzīvotspēju. Atbildot uz aktuālajiem izaicinājumiem, ciemi balstās vietējos resursos, izmanto savas stiprās puses un iespējas. Lai uzlabotu savus ekonomiskos, sociālos un vides apstākļus viedais ciems īsteno līdzdalības pieeju, ievieš tehnoloģiskas un organizatoriskas inovācijas, veido sadarbību un ir aktīvs partneris citām kopienām un pašvaldībām. 

Atpazīstamības zīmes saņemšanai šogad bija pieteikti 24 ciemi no visas Latvijas. No Preiļu novada bija pieteikti Smelteri, Līči un Pelēči. No visiem pieteiktajiem ciemiem astoņi ieguva atpazīstamības zīmi “Viedais ciems 2023” un starp atpazīstamības zīmes ieguvējiem ir arī Smelteri. Savukārt Līči un Pelēči guvuši novērtējumu “Ceļā uz Viedais ciems 2023”. Sīkāka informācija pieejama preili.lv

Pirmajā Preiļu novada pašvaldības sabiedrības līdzdalības budžeta projektu ideju konkursā, kas norisinājās no 9. jūnija līdz 9. augustam, tika iesniegti deviņi projektu ideju pieteikumi. Projektu pieteikumi tika iesniegti trijos no četriem konkursa Nolikumā organizētajiem balsošanas apgabaliem – Aglonas, Rušonas, Aizkalnes, Pelēču pagastu balsošanas apgabalā iesniegti trīs projektu pieteikumi, Sīļukalna, Galēnu, Stabulnieku, Riebiņu un Silajāņu pagastu balsošanas apgabalā iesniegti četri projektu pieteikumi, bet Vārkavas, Rožkalnu, Upmalas, Saunas, Preiļu pagastu balsošanas apgabalā iesniegti divi projektu pieteikumi. Preiļu pilsētā šajā konkursā netika iesniegts neviens projekta pieteikums. Projektu pieteikumus iesniedza gan fiziskas personas, gan biedrības.

Visi iesniegtie projektu pieteikumi izvērtēti divās kārtās un novirzīti Preiļu novada pašvaldības Attīstības, investīciju un inženiertehniskās daļas speciālistiem iesniegto projektu īstenošanas ietvaros veicamo darbību izvērtēšanai. Šobrīd process kavējas, jo tiek gaidīti atzinumi no dažādu jomu institūcijām, kas nepieciešami dažu projektu aktivitāšu īstenošanai. Par balsošanas uzsākšanu tiks izziņots gan Preiļu novada pašvaldības mājaslapā, gan sociālajos tīklos. 

Turpinām aktualitātes

SIA ”PREIĻU SAIMNIEKS” aicina izmantot iespēju un pieteikt šo pakalpojumu zaļo atkritumu savākšanai arī privātmāju īpašniekiem un juridiskām personām. Šis rudens plānots kā izmēģinājuma periods šādam pakalpojumam, lai jau nākamgad to piedāvātu plašāku un vēl pieejamāku.

Maisa iegādes un izvešanas izmaksas Preiļu pilsētā – 28,63 eiro ar PVN, ārpus pilsētas tiek piemērota papildu maksa par transportlīdzekļa izmantošanu – 1,55 eiro kilometrā ar PVN. Lai saņemtu maisu, iepriekš jāsazinās ar Atkritumu apsaimniekošanas daļu, zvanot uz tālruni - 29420721.  Maisa lietošanas būtība ir vienreizēja lietošana – tas tiek iegādāts, piepildīts, veikta maisa savākšana/atkritumu izvešana. Uzsvars likts uz sezonālu maisa lietošanu, atvieglojot iedzīvotājiem zaļo atkritumu savākšanu vienkopus savā mājsaimniecībā rudens/pavasara sezonā.

Ņemot vērā to, ka šobrīd ir sācies lapu krišanas periods, maiss ir lieliska iespēja izvairīties no lapu kaudzēm, kuru savākšana ir krietni neērtāka. SIA ”PREIĻU SAIMNIEKS” atgādina, ka BIG BAG maisos drīkst ievietot koku lapas, nopļautu zāli, sīkus zarus, savukārt nedrīkst – dārzeņus, augļus, sadzīves atkritumus, bīstamus atkritumus, būvgružus un tamlīdzīgi. Plašāka informācija preilusaimnieks.lv. 

Un vēl

Jauno mācību gadu ar Vītolu fonda administrētajām stipendijām Latvijas augstskolās uzsāka 860 studenti. No tiem aptuveni puse – pirmkursnieki, bet pārējie esošie stipendiāti, kuri studijas turpinās, saņemot fonda administrēto stipendiju atbalstu. Pateicoties vairāk nekā 200 ziedotājiem no visas pasaules – Latvijas, Austrālijas, ASV, Kanādas, Lielbritānijas, Venecuēlas, Horvātijas un Zviedrijas – gada laikā stipendijās būs iespējams izmaksāt aptuveni 1,7 miljonus eiro. 2023./2024. mācību gadā ziedotāju stipendijas no Preiļu novada saņem 17 jaunieši. Par stipendiātiem plašāka informācija pieejama tīmekļa vietnē – preili.lv.

Atstājiet komentāru