2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 13.novembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 13.novembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Apbalvojums "Preiļu novada Goda pilsonis" šogad piešķirts fizikas skolotājai Eleonorai Bleivei. Savukārt Goda zīme "Par nopelniem Preiļu novada attīstībā" piešķirta Edgaram Znutiņam par aktīvu dalību novada sabiedriskajā dzīvē un ilggadēju Preiļu novada skolotāju kora "Latgale" vadīšanu, Preiļu Valsts ģimnāzijas pedagoģei Annai Verzai par ilggadēju darbu audzēkņu angļu valodas prasmju pilnveidē un nozīmīgu ieguldījumu izglītības nozares attīstībā Preiļu novadā, Preiļu novada Bērnu un jauniešu sporta skolas direktoram Edgaram Vaivodam par iesaisti Preiļu novada bērnu un jauniešu sporta skolas energoefektivitātes paaugstināšanas projektā un atbalstu Preiļu sadraudzības pilsētas Ņižinas ukraiņu bērnu nometņu organizēšanā, kā arī Aglonas maizes muzeja vadītājai Vijai Kudiņai par nozīmīgu ieguldījumu Latgales kulinārā mantojuma saglabāšanā un tradīciju kopšanā, tūrisma un uzņēmējdarbības attīstīšanā Preiļu novadā. Atzinības raksti piešķirti desmit Preiļu novada ārstiem, pedagogiem un sabiedriskajiem darbiniekiem. 

 Latgales uzņēmējdarbības centrs sadalījis "Latgales reģiona uzņēmēju gada balvas 2023". Nominācijā "Gada mājražotājs" balvu saņēma uzņēmums "Revima", kas ražo produktus ar zīmolu "Līvānu ķiploks", jo izejvielas iegūtas Līvānu novadā. Balvu "Gada uzņēmīgais remigrants Latgalē" saņēma Maija Krasnā no uzņēmuma "Miirs". Uzņēmums atrodas Ardavā, Preiļu novada Pelēču pagastā. Saimnieki šovasar atvēra Ārdavas muižas durvis apmeklētājiem. Konkurss "Latgales reģiona uzņēmēju gada balva" šogad notika desmito gadu pēc kārtas. Pasākuma mērķis ir apzināt un godināt Latgales reģiona uzņēmējus.

Naujenes Novadpētniecības muzejā īstenots projekts Slutišķu ciema vecticībnieku kultūras mantojuma izzināšanai. Projektā gaitā tika izveidota izglītojošā programma skolēniem, kā arī pētīts vecticībnieku ikdienas un svētku apģērbs, lai izgatavotu vecticībnieku tērpu atdarinājumus, kas būs apskatāmi izstādē un tiks izmantoti ekskursiju vadīšanā. Projektā tika izveidota arī darba burtnīca 4.-6. klases skolēniem "Vecticībnieku lauku sēta", kuru izmantos, mēģinot piesaistīt skolnieku ekskursijas "Latvijas skolas somas" projektā. Oktobrī tika sākta šīs programmas aprobācija un pašlaik tā iekļauta Naujenes Novadpētniecības muzeja pastāvīgajā piedāvājumā.

Turpinām ziņas

No sestdienas, 11. novembra, un visu šo nedēļu Cēsīs, Ruckas muižā, ikviens aicināts piedalīties īpašas, Latvijai veltītas, tulpju un narcišu dobes stādīšanā. Tajā tiks iestādīti tikpat daudz šo puķu sīpolu, cik aizvadītajā gadā Latvijā ir piedzimuši bērni – tie ir 15 tūkstoši 954 mazuļi. Ruckas muižas saimnieks Renārs Sproģis uzsver, ka ar šādu akciju vēlas pievērst uzmanību ļoti zemajai dzimstībai.

No sestdienas, 11.novembra līdz 21.novembrim notiks restorānu nedēļa Latvijas pilīs un muižās. Restorānu nedēļā šefpavāru īpaši gatavoto rudens maltīti vēsturisko piļu un muižu interjerā būs sagatavojuši ne tikai tajās pastāvīgi strādājošie restorāni un krodziņi, bet arī īpaši šim notikumam izveidotie "pop-up" restorāni. Šāds pasākums Latvijā notiek pirmo reizi, un ideja tā veidošanā nākusi no Bīriņu pils apsaimniekotājiem, kas aicināja veidot īpašu piedāvājumu piļu un muižu apceļotājiem arī rudens sezonā. Piļu un muižu restorānu nedēļā piedalās arī Varakļānu muižas pils.

Un vēl

Apkopoti konkursa “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība 2023” pēdējās kārtas rezultāti ar katrā plānošanas reģionā visaugstāk novērtētajām pašvaldībām, kas atzītas kā ģimenēm draudzīgākās. Finālisti cīnīsies par naudas balvu, kuru izmantot ģimeniskas vides uzlabošanai savā pašvaldībā un uzvarētāji tiks izziņoti 12. decembrī īpašā apbalvošanas ceremonijā. Konkursa trešajā kārtā, ņemot vērā pašvaldību sniegtos datus, kā arī vērtēšanas komisijas iegūtos datus par iedzīvotājiem pieejamajiem pakalpojumiem ģimeņu atbalstam, finālā Kurzemes plānošanas reģionā iekļuvusi Saldus novada pašvaldība un Liepājas valstspilsēta; Latgales plānošanas reģionā: Ludzas novada pašvaldība; Rīgas plānošanas reģionā: Siguldas novada pašvaldība un Jūrmalas valstspilsēta;Vidzemes plānošanas reģionā: Saulkrastu un Madonas novada pašvaldības, bet Zemgales plānošanas reģionā: Jelgavas valstspilsēta un Dobeles novada pašvaldība.

Atstājiet komentāru