2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 16.novembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 16.novembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Līvānu novada domes stipendiju komisija lēmusi stipendijas piešķirt 38 studentiem par kopējo summu 52 tūkstoši 500 eiro. 10.novembrī stipendiāti tikās ar ziedotājiem, lai svinīgā pasākumā parakstītu līgumus par stipendiju saņemšanu. Šogad stipendiju fondam ziedojuši uzņēmumi Light Guide Optics International, “Līvānu kūdras fabrika” un SIA “Hansahold”. Stipendija tiks izmaksāta divās daļās – pirmā daļa pēc līguma noslēgšanas, bet otrā daļa – pēc tam, kad students iesniegs nodibinājumam "Viduslatgales pārnovadu fonds" sekmju izrakstu par aizvadīto mācību semestri augstskolā un augstskolas izziņu, ka viņš pārcelts uz nākamo semestri un turpina studēt. Gadījumā, ja stipendiāta sekmes pazeminās, komisija var lemt stipendijas otro daļu neizmaksāt. Ar stipendiātu sarakstu var iepazīties Līvānu novada pašvaldības mājaslapā.

Augusta vētras krusā cietušajiem augļkopjiem Zemkopības ministrijas kļūdas dēļ atbalsts nav paredzēts, tikšanās laikā ar lauksaimniekiem Tērvetē atzina zemkopības ministrijas pārstāvji, kas skaidroja, ka Eiropas Savienības ārkārtas atbalsts lauksaimniecībai vairāk kā 3 miljonu  eiro apmērā ir novirzīts šī gada salu un salnu nodarīto zaudējumu segšanai augļu un ogu nozarē. Kompensācijai var pieteikties tikai tās saimniecības, kas pieteicās salnu postījumu apsekošanai. Ministrijas pārstāvji atzina, ka izstrādājot atbalstu pēc krusas, palaidusi garām šo niansi un strādās, lai kļūdu labotu. Lauksaimnieki gan uzsvēra, ka ilgi lēmumu gaidīt nevar, jo jālemj par darbības turpināšanu.

Augstākā tiesa prasības lietā par bijušā Lielvārdes novada domes priekšsēdētāja Jāņa Āboliņa 2015. gadā parakstīto parādzīmi 200 miljonu eiro apmērā atcēlusi Zemgales apgabaltiesas spriedumu prasības noraidītajā daļā, proti, par aizdevuma līguma atzīšanu par spēkā neesošu. 

Jau ziņots, ka prasību pret bijušo Lielvārdes novada domes vadītāju un "Riverside HK Ltd" Eiropas biroju Lielvārdes novada pašvaldības likumīgo tiesību un interešu aizsardzībai iesniedza Ģenerālprokuratūra, izvērtējot Āboliņa parakstītu dokumentu – parādzīmi – par aizņēmumu 200 miljonu eiro apmērā Lielvārdes novada pašvaldības vārdā. Ģenerālprokuratūra lūdza tiesu atzīt par spēkā neesošu domes vārdā parakstīto parādzīmi un tās pamatā esošo aizdevuma līgumu starp Lielvārdes novada pašvaldību un atbildētāju "Riverside HK Ltd" Eiropas biroju. Izskatot lietu pirmajā instancē, Ogres rajona tiesa prasību apmierināja pilnībā.

Turpinām ziņas

Saeima vakar galīgajā lasījumā pieņēma likumu par valsts nekustamā īpašuma nodošanu Augšdaugavas novada pašvaldībai industriālā parka izveidei – pašvaldībai nodos 256 hektārus meža. Teritorija būs piemērota gan lielu ražotņu, gan tām funkcionāli nepieciešamās tehniskās apbūves izvietošanai. Tajā plānots izvietot rūpniecības, inovatīvu produktu ražošanas, transporta, loģistikas, enerģētikas un citu nozaru uzņēmumus. 

Kopš 2019. gada gatavojoties Ziemassvētkiem Ogrē tiek īstenota akcija “Egļu stāsts”, kurā galvenie svētku sajūtu veidotāji ir pilsētas iedzīvotāji, nevalstiskās organizācijas un uzņēmēji. Arī šogad svētku sajūtu radīšanā Ogres novada pašvaldība aicina piedalīties visus novada iedzīvotājus, nevalstiskās organizācijas un uzņēmējus. “Egļu stāsta” ietvaros Ogres novadā – katrā pilsētā un pagastā projekta dalībniekiem būs iespēja izrotāt savu svētku egli, kura novada iedzīvotājus un tās viesus priecēs no 3.decembra līdz 31.janvārim. Pieteikšanās dalībai akcijā ir no 14. līdz 27. Novembrim.

Un vēl

Pastariņa muzejā notiks trešā rakstnieka Ernesta Birznieka-Upīša gardumu meistarklase. Svētdien, 19.novembrī, Pastariņa muzejā, kas atrodas Tukuma novada Zentenes pagasta "Bisniekos", latviskās noskaņās notiks trešā meistarklase "Kulinārās tradīcijas lauku sētā. Rakstnieka Ernesta Birznieka-Upīša gardumi". Uz pasākumu aicināti rakstnieka daiļrades cienītāji un gardēži. Šis ir pasākumu cikla "Viena diena Pastariņa sētā" trešais šī gada notikums. Muzeja apmeklētājiem ir iespēja interesantā veidā iepazīt tradicionālo kultūras mantojumu un sadzīvi Pastariņa sētā, praktiski pašiem darbojoties un pagatavojot rakstnieka mīļāko ēdienu kopā ar viņa dzimtas pārstāvjiem.

Atstājiet komentāru