2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 24.novembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 24.novembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Aizkraukles novada pašvaldība veic priekšizpēti un izstrādā skici publiskās ārtelpas labiekārtojumam teritorijā 1,2 ha platībā, kas atrodas Pļaviņās, Rīgas ielā 4. Ārtelpa būs paredzēta Pļaviņu iedzīvotājiem un tūristiem. Projektā paredzēts izveidot gājēju/riteņbraucēju kustībai nepieciešamo infrastruktūru, auto stāvlaukumu, bērnu rotaļu laukumu, āra trenažieru laukumu, labierīcības, labiekārtojot atpūtas vietas un makšķernieku vietas, uzstādot videonovērošanu un izglītojošu informatīvo stendu, kā arī ierīkojot videi draudzīgu apgaismojumu un elektrouzlādes punktu digitālo ierīču uzlādei un ierīkojot brīvpieejas dzeramā ūdens uzpildes vietu.  Iedzīvotāji izteikt idejas pašvaldībai aicināti līdz 30.novembrim.

29. novembrī norisināsies uzņēmēju tikšanās Neretas pagasta zemnieku saimniecībā “Čaidāni” un Neretas apvienības pārvaldes telpās. Programmā paredzēta iepazīšanās ar zemnieku saimniecību “Čaidāni”, došanās un Neretas apvienības pārvaldi, tikšanās ar mācību centra “Buts” Aizkraukles filiāles pārstāvi, kas informēs par aktuālajām izglītības programmām, kursiem un semināriem. Tāpat arī tiks sniegta informācija par aktualitātēm uzņēmējdarbībā, bet diena noslēgsies ar savstarpējām diskusijām. Uzņēmēju dienā aicināts piedalīties ikviens Aizkraukles novada lauksaimnieks. Informācija par pieteikšanos pasākumam pieejama pašvaldības mājaslapā.

Latvijas Meža īpašnieku biedrība arī šogad aicināja saimniekus pieteikties konkursam "Sakoptākais mežs", lai dalītos savā pieredzē un palepotos ar meža īpašumos paveikto. Konkurss norit jau septīto gadu pēc kārtas un žūrija ir izvērtējusi visus konkursam pieteiktos īpašumus un noskaidrojusi šī gada finālistus. Starp konkursa finālistiem ir saimniecības "Krūmiņi" īpašniece Kristīna Sprūdža no Cēsu novada, īpašuma "Rūķmuiža" saimnieks Agnis Graudulis Saldus novadā, īpašuma "Gaismas" īpašnieks Juris Plivda Preiļu novadā un Liene Pušpura, kura saimnieko Cēsu novadā, īpašumā "Sildibenes". Konkursa pirmās vietas un balvas “Par ilgtspējīgu saimniekošanu" ieguvējs tiks nosaukts Meža nozares Gada balvas “Zelta čiekurs" apbalvošanas ceremonijas laikā 7. decembrī.

Šogad Eksporta un inovācijas balvai izvirzīti 55 uzņēmumi. Kopumā konkursā izvirzītas piecas kategorijas - "Eksporta jaunpienācējs", "Eksporta līderis", "Eksporta čempions", "Inovācijas čempions" un "Eksportspējīgākais jaunais tūrisma produkts". Kategorijā "Eksporta pieauguma līderis" nozarē "Zināšanu ietilpīga bioekonomika - pārtika" uzņēmumu grupā ar darbinieku skaitu no 10 līdz 249 nominēts arī uzņēmums "Preiļu siers".

Turpinām ziņas

Bērna piedzimšanas vienreizējais pabalsts Latvijas pašvaldībās ir atšķirīgs – starpība ir pat vairāku simtu eiro apmērā. Rēzeknē, ja abi vecāki deklarēti šajā pašvaldībā, tiek piešķirti 720 eiro, bet Jelgavas un Ogres novados – tikai 100 eiro. Daļa vecāku atzīst, ka pabalstu sistēma pašvaldībās ir viens no kritērijiem, kur deklarēties un kuru izvēlēties kā savu dzīvesvietu.  Normatīvie akti paredz, ka pašvaldības pašas nosaka vienreizējo pabalstu apmērus. 100 eiro pabalstu šobrīd piešķir divas vietvaras – Jelgavas un Ogres novads. Citās pašvaldībās vidēji ir 200–300 eiro par bērnu, bet atšķiras nosacījumi, kur ir prasība par deklarēšanos vecākiem, tāpat ir dažāds redzējums par otrā un trešā bērna pabalstiem.

Zems pieprasījums pēc medikamentiem nakts stundās, farmaceitu trūkums, vēlme gūt lielāku peļņu – šie un vēl citi faktori ietekmē to, ka reģionos diennakts aptieku skaits sarūk. Zāļu valsts aģentūras reģistrā norādīts, ka no vairāk nekā 830 aptieku 24 stundu darbalaiks ir tikai 12. Turklāt lielākā daļa no tām ir Rīgā un tās apkārtnē. Lai arī Rēzekne ir viena no lielākajām Latvijas pilsētām, šobrīd tajā nav nevienas aptiekas, kas strādātu visu diennakti. Turklāt visā Latgales reģionā šāda iespēja nodrošināta vien Daugavpilī, līdz kurai, piemēram, no Balviem jāmēro 170 kilometru. Tikmēr vietās, kur reģionos diennakts aptiekas nav, speciālisti aicina iedzīvotājus jau savlaicīgi būt gataviem vismaz paredzamām situācijām un regulāri pārbaudīt, kā arī atjaunot mājas aptieciņu saturu. 

Un vēl

Novembra beigās astoņi Madonas novada amatierteātri savus jaunākos iestudējumus nodos vērtēšanai profesionālai žūrijai amatierteātru skatē. Izrādes notiks vairākos Madonas novada kultūras namos sākot no pusdienlaika Sarkaņu pagasta tautas namā "Kalnagravas" līdz pat vēlam vakaram Lubānas tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrā 25. novembrī. Savukārt 26. novembrī būs skatāmas  trīs izrādes Saikavas tautas namā. Amatierteātru sniegumu vērtēs žūrija: Latvijas Kultūras akadēmijas profesore, teātra zinātniece un kritiķe Līga Ulberte un rakstnieks, dramaturgs Jānis Jurkāns. Visas izrādes ir pieejams apmeklētājiem un teātra mīļiem bez maksas.

Atstājiet komentāru