2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2023.gada 29.novembrī

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2023.gada 29.novembrī

Radio1 Preiļu novada aktualitātes pulksten 11.00 un 16.00

Liepājas Centrālā zinātniskā bibliotēka un Liepājas dome šogad jau septiņpadsmito gadu rīkoja konkursu Voldemāra Caunes balva “Gada bibliotekārs darbā ar bērniem un jauniešiem”. Balvai nominē bibliotekārus no visas Latvijas, kuri vispārliecinošāk, aktīvāk un sekmīgāk veicina jaunās paaudzes iesaistīšanu bibliotēku pakalpojumu izmantošanā. 24. novembrī Liepājas centrālās zinātniskās bibliotēkas 246. gadskārtas konferencē “Laiks. Cilvēki. Bibliotēka” Voldemāra Caunes balva tika pasniegta Preiļu novada Kastīres bibliotēkas vadītājai Silvijai Kotānei, kura sev apkārt pulcē bērnus un jauniešus ne tikai daudzo pasākumu laikā, bet arī ārpusstundu aktivitātēs, Tajā skaitā skolas starpbrīžos. 69 % no bibliotēkas apmeklētājiem ir tieši bērni un jaunieši līdz 18 gadiem.

Liela nozīme ir Silvijas sadarbībai ar jauniešu biedrību “Jaunie Spārni”, kuras dibināšanas iniciatore bija pati Silvija, jau 2010. gadā pulcējot ap Kastīres bibliotēku daudz bērnu, jauniešu un viņu vecāku. Jaunā paaudze ir Silvijas iedvesmas avots un galvenā mērķauditorija, tāpēc svarīgi nezaudēt darba mundrumu, pilnveidoties, būt radošai un domāt par vietējās kopienas vajadzībām. Silvija mudina bērnus komunicēt, lietderīgi pavadot brīvo laiku un attīstot dažādas iemaņas un prasmes. Populāri kļuvuši spēļu vakari, pasākumu cikls “Tiekamies sestdienās”, kur nodarbības sagatavo un vada bērni, un radošo darbnīcu cikls ģimenēm ar bērniem.

“Eņģeļi pār Latviju” kļuvusi par Ziemassvētku laika tradīciju, kas vairo labestību un piepilda bērna ticību brīnumam. Kopš 2015. gada akcijas ietvaros kopumā saziedoti vairāk nekā 3 miljoni eiro, kas ļāvis palīdzēt 2076 bērniem visā Latvijā.  Šogad sirsnīgā labdarības akcija “Eņģeļi pār Latviju” jau no 1. novembra ikvienu aicina palīdzēt 264 bērniem visā Latvijā, kuru ārstēšanai kopā nepieciešami 555 tūkstoši 770 eiro. Ziedot ikviens ir aicināts līdz 17. decembrim: mājaslapā engeliparlatviju.lv; Bērnu slimnīcas fonda mājas lapā bsf.lv; zvanot uz ziedojumu tālruni 90204114, maksa par zvanu 5 eiro; iegādājoties preces ar īpašo “Eņģeļi pār Latviju” atzīmi Rimi veikalos; ziedojumu kastītēs Rimi veikalos; ziedojot Mans Rimi naudas uzkrājumu.

Tāpat arī akcijai reģionos tiek izrādīts atbalsts ar iedzīvotāju iniciatīvām, kuri pašrocīgi organizē un vāc ziedojumus. Koncerti un aktivitātes norisināsies arī Riebiņu Kultūras namā un Tirzā, ziedojumus vāc arī Skrundas pašvaldībā. 9. decembrī ikviens tiek aicināts apmeklēt Riebiņu Kultūras namu, kur norisināsies labdarības koncerts akcijā “Eņģeļi pār Latviju”. Koncerta laikā varēs ziedot līdzekļus bērniem. Papildu informācija preili.lv.

Turpinām aktualitātes

Sākot no novembra SIA “PREIĻU SAIMNIEKS” uzsāka sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Preiļu novada Riebiņu, Silajāņu, Sīļukalna, Galēnu, Stabulnieku, Rušonas un Aglonas pagastos. Atkritumu izvešanas grafiks decembra mēnesim norādīto teritoriju klientiem, kuri noslēguši līgumus par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu ar SIA “PREIĻU SAIMNIEKS” pieejams preili.lv, preilusaimnieks.lv, kā arī Preiļu novada pašvaldības informatīvā izdevuma “Preiļu Novada Vēstis” novembra numurā.

SIA “PREIĻU SAIMNIEKS” lūdz ievērot šo grafiku, un atkritumu izvešanas dienā novietot konteinerus blakus brauktuvei. Konteineri ir jānovieto attiecīgajās vietās līdz pulksten 8.00 no rīta! Ja līgumā atkritumu izvešana paredzēta vienu reizi mēnesī, tad konteiners tiks izvests mēneša beigu datumos; Ja līgumā atkritumu izvešana paredzēta divas reizes mēnesī, tad konteiners tiks izvests saskaņā ar grafikā norādītajiem datumiem; Ja līgumā atkritumu izvešana paredzēta vienu reizi divos mēnešos vai ar dažiem izņēmumiem novembris, janvāris, marts, maijs, jūlijs, septembris, tad konteiners tiks izvests mēneša beigu datumos. 

Gadījumā, ja iedzīvotāji vēl nav noslēguši līgumus par atkritumu apsaimniekošanu, tos var noslēgt uz vietas SIA “PREIĻU SAIMNIEKS” vai elektroniski – sūtot pieprasījumu uz e-pasta adresi psaimnieks@preili.lv, parakstot līgumu ar drošu elektronisko parakstu.

Un vēl

Līdzīgi kā aizvadītajā gadā, arī šogad, saskaņā ar Preiļu novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem par materiālo palīdzību, Preiļu novada pašvaldībā dzīvesvietu deklarējušām personām – pirmās un otrās grupas invalīdiem, vientuļiem nestrādājošam pensionāram – ir iespēja saņemt vienreizējo materiālo pabalstu 20 euro apmērā. Tā kā minētais pabalsts aizvadītajā gadā jau ir ticis piešķirts apvienotā Preiļu novada iedzīvotājiem, visu līdz šīm pabalstu saņēmušo personu dati tiks aktualizēti. Klātienē iedzīvotāji aicināti vērsties tikai tad, ja ir mainīts norēķinu konts, invaliditātes grupa šogad piešķirta pirmo reizi vai ir iespēja saņemt pabalstu uz norēķinu kontu, ja aizvadītajos gados pabalsts saņemts kasē.

Pilsētas iedzīvotāji aicināti vērsties Preiļu novada Labklājības pārvaldē pie klientu apkalpošanas speciālista, pagastu iedzīvotāji aicināti vērsties pie sociālā darba speciālista attālinātajos klientu apkalpošanas punktos atbilstoši savai dzīvesvietai. Iedzīvotāji pabalstam tiek aicināti pieteikties līdz 2023. gada 15. decembrim. Sīkāka informācija preili.lv

Atstājiet komentāru