2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 5.decembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 5.decembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Preiļu novada dome nolēmusi slēgt sociālās aprūpes centru "Preiļi", klientus pārvietojot uz citiem aprūpes centriem novadā.  Šāds lēmums pieņemts, jo centra "Preiļi" slēgšana ļaus ietaupīt ēkas uzturēšanas izmaksas, finansējumu telpu remontam un pārbūvei, telpu nomas maksu, komunālo pakalpojumu maksu, daļēji ļaus apvienot personāla resursus un sekmēt profesionālu speciālistu piesaisti pakalpojumu sniegšanā, radītu iespēju efektīvāk nodrošināt ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus. Reorganizācijas mērķis ir ietaupīt arī administratīvos izdevumus, tā neparedz samazināt sniegto pakalpojumu apjomu un kvalitāti, uzsver pašvaldībā. Deputāti nolēma izveidot centra "Preiļi" reorganizācijas komisiju un uzdot tai līdz 2024.gada 30.janvārim izstrādāt iestādes reorganizācijas plānu.

Pagājušajā nedēļā Aizkraukles novada Kultūras pārvalde Aizkraukles Vēstures un mākslas muzejā “Kalna Ziedi” noslēdza projekta “Daugavas lībiešu pēdas Aizkrauklē” īstenošanu ar semināru, kurā novada iedzīvotājiem bija iespēja tikties ar lībiešu mantojuma pētniekiem. Aizkraukles senpilsēta bijusi visievērojamākā lībiešu apmešanās vieta austrumu virzienā. Aizkraukles novadā sastopas ar vairāku veidu kultūrvēsturisko mantojumu ‒ sēlisko, lībisko, latgalisko. Lībiešu pēdas ir dažādas, bet ir vismaz trīs dažādi pētījumu aspekti: materiālā kultūra, rakstiskie avoti un nemateriālais kultūras mantojums.

Āfrikas cūku mēris pagājušajā nedēļā Latvijā konstatēts 30 mežacūkām, kamēr nedēļu iepriekš saslimšana tika konstatēta 11 mežacūkām. Saslimšana pagājušajā nedēļā konstatēta arī vienai mežacūkai Jēkabpils novada Variešu pagastā un vienai mežacūkai Madonas novada Kalsnavas pagastā. Tādējādi mežacūku populācijā mēris šogad Latvijā konstatēts kopumā 926 mežacūkām 26 novadu 157 pagastos.

Turpinām ziņas

Ludzas novada domē nošautā deputāta un uzņēmēja Andra Ļubkas vietā ir stājusies Zaļo un zemnieku savienību pārstāvošā Sarmīte Leščinska. Viņa strādā Ludzas novada pašvaldībā un ir Izglītības pārvaldes pieaugušo izglītības metodiķe. Kā ziņots, uzņēmējs un Ludzas novada pašvaldības deputāts Andris Ļubka tika nošauts 17.novembrī Rēzeknē pēc sadzīves rakstura konflikta.

Pagājušajā nedēļā netālu no Zilākalna virsotnes tika pārapbedīti 75 Zilākalnā kulta vietā un viduslaiku kapsētā apbedītie. Plānojot skatu torņa pārbūvi Zilākalnā, 2022.gada rudenī arheologi sāka izpēti kalna virsotnē. Izpētes laukumi bija jaunā skatu torņa būvbedres vietā, un tajos tika atrasti 75 cilvēku aptuveni 400 gadus seni pīšļi. Arheologi secinājuši, ka visi ir apbedīti kristīgā tradīcijā un šķirstos, par ko liecina atrastās dzelzs naglas. Pārapbedīšana notika, ievērojot kristīgās tradīcijas - kopā ar mācītāju, piedaloties vīru korim "Imanta". 

Un vēl

Sestdien, 9.decembrī, Tērvetes dabas parkā notiks gaismu šovs "Rūķu pilsētas gaismas svētki". Organizatori norāda, ka apmeklētājiem būs iespēja skatīt gaismu un lāzeru šovu debesīs, kā arī pie tuvējā meža uz liela formāta tīkla tiks projicētas vairākas īsfilmas - "Rūķu pilsētas stāsti". Savukārt vides objektā "Mežs nāk ciemos uz Čiekuri" apmeklētājiem būs iespēja vērot hologrammas efektu, kas atspoguļo meža iemītniekus. Pasākums notiks rūķu pilsētā "Čiekurē" no pulksten četriem pēcpusdienā līdz desmitiem vakarā. Rūķu sētā viesus izklaidēs Rūķu saime, apmeklētājiem piedāvājot izgatavot koka dekorus un izzināt svētku egles stāstu. Organizatori norāda, ka pasākums veidots kā papildinājums parka jaunumam - 2,5 km garajam gaismas ceļam cauri Rūķīšu mežam. Pasākuma laikā parka takās kursēs gaismām rotāts Pasaku bānītis.

Atstājiet komentāru