2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 7.decembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 7.decembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Aizkraukles novada dome ir noteikusi parakstu vākšanas vietas tautas nobalsošanas ierosināšanai no šī gada 7. decembra līdz 2024. gada 5. janvārim par likumu “Grozījumi Notariāta likumā”. Kopumā noteiktas sešas vietas - Aizkraukles kultūras centrs, Pļaviņu kultūras centrs, Neretas apvienības pārvalde, Kokneses apvienības pārvalde, Jaunjelgavas apvienības pārvalde un Skrīveru pagasta pārvalde. Plašāka informācija par tautas nobalsošanu Aizkraukles novadā pieejama pašvaldības mājaslapā un cvk.lv.

Vērtējot Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas agrākā vadītāja Rinalda Muciņa kandidatūru Aizkraukles slimnīcas valdei, reputācijas riski nav uzskatīti par būtiskāko kritēriju, aģentūrai LETA skaidroja pašvaldības izpilddirektors Uldis Riekstiņš. Pēc Riekstiņa stāstītā, darba intervijas laikā daudz ticis runāts par Muciņa reputācijas riskiem. Astoņi kandidātu izvērtēšanas komisijas locekļi katrs autonomi aizpildījis kandidātu vērtējuma veidlapu un devis punktus par katru no pozīcijām. Muciņam bijis vislielākais punktu skaits. Reputācijas riskus vērtētāji nav uzskatījuši par "tik lieliem", jo pašvaldībai esot iespēja Muciņu atstādināt no šī amata jebkurā brīdī. Pašvaldības ieskatā, Muciņa personība neesot galvenais faktors Stradiņa slimnīcas neveiksmēs ar Eiropas struktūrfondu izmantošanu. 

Valsts policija sākusi administratīvā pārkāpuma procesu par gadījumu, kad Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš atradies automašīnā, kuras vadītājs apzināti radījis sānslīdi cilvēku pūļa tuvumā. Sociālajos tīklos ievietots video, kurā redzams, ka automašīna ar Elksniņu pasažiera sēdeklī, divas reizes sānslīdē apriņķo sniega kaudzi. Pēc tam auto apstājas un no tās izkāpj Daugavpils mērs. Notikušo vērojis krietns pulciņš cilvēku, tajā skaitā bērni. Daļa cilvēku šo notikumu iemūžināja savos telefonos. Video piesaistījis policijas uzmanību, 4. decembrī sākts administratīvā pārkāpuma process par agresīvu braukšanu un patlaban tiek analizēti apstākļi.

Turpinām ziņas

Starptautiska žūrija ir paziņojusi uzvarētājus – pilsētas, kurām piešķirts Baltijas jūras reģiona kultūras pērles tituls 2024. gadam. No 12 Baltijas jūras reģiona valstu kandidātiem tika izvēlētas Svendborga Dānijā, Ķīle Vācijā, Jākobštate Somijā un Rūjiena Latvijā. Starptautiskā žūrija augstu novērtēja Rūjienai sagatavoto kultūras un noturības rīcības plānu. Tas pievērš pastiprinātu uzmanību tādām problēmām kā jauno talantu aizplūšanai un iedzīvotāju skaita straujai sarukšanai tajās Latvijas pilsētās, kuras atrodas tālāk no Rīgas. 

Šogad Latvijā samazinājies bioloģisko saimniecību skaits. Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija kā vienu no būtiskiem iemesliem min vājo atbalsta sistēmu tieši bioloģiskajai ražošanai, mainoties lauksaimniecības politikas plānošanas periodiem. Lielākoties no nozares aiziet mazākas saimniecības. Tikmēr saimniecības, kuras paliek šajā nozarē, bieži cenšas eksperimentēt un kļūt neatkarīgākas. Asociācija norādīja, ka pērn bija reģistrēts vairāk nekā 4 tūkstoši bioloģisko saimniecību, bet patlaban ir ap 3 tūkstoši 600. Savukārt bioloģiski apsaimniekotās platības samazinājušās par aptuveni pieciem tūkstošiem hektāru – no 303 tūkstošiem uz 298 tūkstošiem hektāru.
 
Un vēl

Latvijas Ornitoloģijas biedrības apsekotajās zaļo vārnu ligzdās Ādažu poligonā šovasar apgredzenoti septiņi zaļo vārnu mazuļi. Zaļā vārna ir viens no retākajiem Latvijā ligzdojošiem putniem, kas mūsdienās sastopams tikai Pierīgas mežos. Šogad Ādažu militārajā poligonā atrastas četras apdzīvotas zaļo vārnu ligzdas. No tām trīs ligzdas bija zaļo vārnu būros, bet viena ligzda - pupuķu būrī. No apdzīvotajām četrām ligzdām sekmīgas bija tikai divas. Abās sekmīgajās ligzdās putnu eksperts Edmunds Račinskis apgredzenojis septiņus zaļo vārnu jaunos putnus, kuri šīs ligzdas atstājuši un devušies uz ziemošanas vietām. Visi septiņi šī gada mazuļi tika apgredzenoti ar metāla un krāsu gredzeniem. Ornitologi atklāj, ka 17 gadu laikā Ādažu poligonā apgredzenoti 120 zaļo vārnu mazuļi. Latvijā zaļo vārnu ir palicis tik maz, ka šo krāšņo putnu saglabāšana vairs iespējama tikai ar cilvēka palīdzību.

Atstājiet komentāru