2024.gada 30. aprīlis

Alta, Liāna, Lilija

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 11.decembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 11.decembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Pārtikas produktus, tajā skaitā graudaugus no Krievijas šogad 11 mēnešos saņēmis 81 Latvijā reģistrēts uzņēmums. To vidū ir ne tikai ar tranzīta pakalpojumiem saistīti uzņēmumi, ar kuru starpniecību caur Latviju pārvadāti graudaugi, bet arī pārtikas un alkohola ražotāji, dažādu nozaru tirdzniecības uzņēmumi un citi. Kopumā sarakstā uzskaitīts 81 loģistikas uzņēmums.  Tikmēr pārtikas produktus no Krievijas Latvijā 11 mēnešos vismaz vienu reizi saņēmuši arī vairāki pārtikas un dzērienu ražotāji. To vidū  arī SIA "Aizkraukles saldumi".

Apbalvoti meža nozares gada balvas "Zelta čiekurs 2023" laureāti piecās kategorijās - "Par mūža ieguldījumu", "Par inovatīvu uzņēmējdarbību", "Par zinātnes ieguldījumu nozares attīstībā", "Par ieguldījumu nozares attīstībā" un "Par ilgtspējīgu saimniekošanu". Nominācija "Par ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu" balvu "Zelta čiekurs" saņēma saimniecības "Gaismas" īpašnieks Juris Plivda no Preiļu novada.

Par ieguldījumu jauniešu dzīves kvalitātes uzlabošanā konkursā "Labākais darbā ar jaunatni 2023" apbalvoti 11 Latvijas laureāti. Jauniešu biedrība "Creative Minds for Culture" un Preiļu novada pašvaldība tika atzītas par uzvarētāju nominācijā "Straujākais lēciens", kur tika izvirzītas pašvaldības un nevalstiskās organizācijas, kuras guvušas straujus panākumus darbā ar jaunatni un darbojas jomā ilgāk par diviem gadiem.

Turpinām ziņas

Aizkraukles novada Neretas pagastā upē ielūzuši un noslīkuši seši brieži, vēsta žurnāls "Medības". Pēc dzīvnieku pēdām nojaušams, ka pāri ledum devās vairāk briežu – 11 līdz 12 dzīvnieku, taču pārējie no ledus tika ārā. Noslīkušie ir teļi un otrā gada govis, vēsta medijs. Kā žurnālam "Medības" stāstīja vietējais mednieks, reiz pa reizei upe paņem kāda brieža dzīvību, bet tik lielā skaitā nekad tas nav redzēts.

Svētdien sociālajos medijos izplatījās video, kurā redzams, kā no braucošas automašīnas tiek šauts pa meža dzīvniekiem. Saistībā ar video redzamo Valsts policija sākusi kriminālprocesu. Video ātri izpelnījās rezonansi – sociālo tīklu lietotāji pauda sašutumu par redzēto. Saistībā ar video policija informēja, ka tā ir noskaidrojusi video redzamo notikuma vietu un iespējamās iesaistītās personas. Patlaban ir sākts kriminālprocess un notiek darbs. Tikmēr Latvijas Mednieku savienība un Latvijas Mednieku asociācija savos "Facebook" kontos norādījušas, ka video redzamie apstākļi liecina par rupju normatīvo aktu un medību ētikas normu pārkāpumu, kā arī organizācijas aicinājušas gan Valsts policiju, gan Valsts mežu dienestu izvērtēt notikušo.

Un vēl

Svētdien, 10. decembrī ievērojamajam zinātniekam un sabiedriskajam darbiniekam Jānim Stradiņam apritētu 90 gadi. Jānis Stradiņš bija ķīmiķis, zinātņu un kultūras vēsturnieks ar plašām enciklopēdiskām zināšanām, izcils publicists, aktīvs Trešās atmodas veicinātājs, nacionālās simbolikas atjaunotājs, Zinātņu akadēmijas prezidents, Sēlijas patriots, daudzu Latvijas un ārzemju profesionālo organizāciju goda biedrs. Godinot akadēmiķa Jāņa Stradiņa piemiņu, rīt, 12. decembrī no pulksten 18.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē norisināsies ikgadējie, šoreiz jau ceturtie Jāņa Stradiņa akadēmiskie lasījumi “No apgaismības uz valsti”. Lektori: Imants Lancmanis, Māra Zālīte, Juris Rubenis, diskusijas moderators Eduards Liniņš.

Atstājiet komentāru