2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 12.decembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 12.decembrī

Radio1 Novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00 

Aizkraukles novadā šī ziemas sezona īpaši neatšķiras no citām sniegotām ziemas sezonām - ielas un ceļi tiek tīrīti prioritārā secībā atbilstoši noteiktajām ceļu uzturēšanas klasēm visā novada teritorijā. "Pīķa" stundās no pašvaldības puses ceļu tīrīšanā ir iesaistītas līdz 16 dažāda izmēra un jaudas tehnikas vienības, galvenokārt mazpilsētās un pagastu centros. Lauku ceļus ārpus apdzīvotām vietām šķūrē lielākoties ārpakalpojuma uzņēmumi, kuri izraudzīti iepirkumā. Kopš pagājušā gada ziemas sākuma Aizkraukles novada pašvaldībā atsevišķām iedzīvotāju grupām - daudzbērnu ģimenēm, vientuļiem senioriem un personām ar invaliditāti - iespējams vērsties pašvaldībā ar iesniegumu un saņemt sniega tīrīšanas pakalpojumu, pašvaldība iztīrīs pie mājas piebraucamo ceļu. Šogad šo atbalsta iespēju aktīvi izmanto salīdzinoši daudz iedzīvotāju visā novadā. Kopumā tādu ģimeņu ir vairāki desmiti.

Diemžēl Aizkraukles novadā raksturīga problēma šogad esot pašvaldībai piederošās tehnikas lūšana - tā lielākoties ir jau krietni kalpojusi un nu rodas nepieciešamība pēc remonta. Šādās situācijās sniega tīrīšana ir nedaudz lēnāka, taču pateicoties pašvaldības komunālās nozares darbiniekiem - ķibeles tiekot novērstas iespējami ātri. Izaicinājums ir arī tajās vietās, kur sniega tīrīšanu veic ārpakalpojumā - iepirkuma rezultātā daudzviet ceļus jāšķūrē vienam uzņēmumam, kas arī nedaudz palēnina darbu izpildes tempu. Tā kā Aizkraukles novadā ziemas sākums padevies sniegots, kopumā ir iztērēti aptuveni 30% līdz 40% no šim mērķim paredzētajiem līdzekļiem. 

Jaunjelgavas kultūras centrā Ziemassvētku gaidīšanas laikā iekārtots dāvanu apmaiņas punkts. Tas darbojas jau otro gadu, un cilvēku atsaucība esot liela. Vieniem vecākiem sagādāt dāvanas bērniem nav vienkārši, savukārt citiem apdāvināt ne tikai savus ģimenes locekļus rada prieku un gandarījumu. Tāpēc uz dāvanu apmaiņas punktu aicināti gan tie, kuri vēlas iepriecināt kādu, gan tie, kuriem tik ļoti pietrūkst šī svētku prieka. Dāvanu apmaiņas punkts darbosies līdz gada nogalei un, ja tajā paliks nepaņemtas dāvanas, tās nogādās Sociālā dienesta dienas centrā. 

Turpinām ziņas

Vīrietim, kurš nedēļas nogalē Saldus novadā no automašīnas šāvis pa skrienošiem briežiem, bijusi ieroču glabāšanas atļauja. Svētdien sociālajos tīklos izplatīts aculiecinieku videomateriāls, kur kāda persona Saldus novada Jaunlutriņu pagastā uz autoceļa Ventspils-Kuldīga-Saldus no braucošas automašīnas šauj uz meža dzīvniekiem. Policija izmeklēšanā noskaidroja iesaistītās personas un par nelikumīgām medībām aizturēja vīrieti un izņēma ieročus. Par pārējo notikumā iesaistīto personu turpmāko statusu lems izmeklēšanas gaitā. Policijā par notikušo sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma panta par aizliegtu vispārbīstamu līdzekļu, metožu, rīku vai paņēmienu izmantošanu medībās. Saskaņā ar Krimināllikumu par šādu noziedzīgu nodarījumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem.

Arī Valsts meža dienests izmeklē nelikumīgās medības Saldus novadā. Valsts meža dienests norāda, ka patlaban tiek noskaidroti visi lietas apstākļi, saistībā ar sestdien, 9.decembrī, konstatētajām nelikumīgajām medībām Saldus novadā. Dienests savas kompetences ietvaros sniedz atbalstu Valsts policijai nelikumīgo medību izmeklēšanā. Dienestā atzīmē, ka patlaban tas izskata medību tiesību lietotāja, kura medību iecirknī notika nelikumīgās medības, darbības un vērtē to atbilstību Medību likuma un Medību noteikumu prasībām. Vienlaikus dienests izsaka pateicību video materiāla autoram, kurš nofilmēja pārkāpumu, jo tas būtiski atvieglojot nelikumīgo medību un ar to saistīto medību šaujamieroča lietošanas drošības noteikumu prasību pārkāpuma izmeklēšanu. Dienests aicina arī turpmāk iedzīvotājus un medniekus ziņot par personu darbībām, kas neatbilst normatīvu prasībām, par konstatētiem medību pārkāpumiem nekavējoties informējot dienesta medību inspektorus.

Un vēl

Turpinot ģimenes pēcpusdienu tradīciju, Rundāles pils muzejā sestdien, 16.decembrī, notiks Ziemassvētku dekoru darbnīca. Darbnīca šoreiz iedvesmota no pils lustrām. Darbnīcā bērni uzzinās vairāk par to, kā lustras ir veidotas un kādas ir to sastāvdaļas, piemēram, stikla zari un piekari, kas var būt vīnogu, ozollapu un citās formās. Stikla piekarus, uzvelkot baltus cimdus, būs iespējams arī paņemt rokās un apskatīt tuvāk. Praktiskajā daļā bērni varēs paši no papīra izgatavot Ziemassvētku dekorus, kas veidoti kā lustru piekari. Uz darbnīcu aicināti bērni no piecu gadu vecuma.

Atstājiet komentāru