2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2023.gada 13.decembrī

Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2023.gada 13.decembrī

Radio1 Preiļu novada aktualitātes pulksten 11.00 un 16.00. 

Preiļu novada pašvaldība ieguvusi diplomu konkursa “Labākais darbā ar jaunatni 2023” kategorijā “Straujākais lēciens”. 7. decembrī konkursa svinīgajā apbalvošanas ceremonijā Rundāles pilī tika sumināti vienpadsmit laureāti astoņās kategorijās no visas Latvijas. Diplomu kategorijā “Straujākais lēciens” ieguva Preiļu novada pašvaldība, par straujākajiem panākumiem darbā ar jaunatni, darbojoties jomā ilgāk par diviem gadiem.

Preiļu novadā darbā ar jaunatni piedalās paši jaunieši, jaunatnes darbinieki, jauniešu organizācijas un citas iesaistītās puses. Īpašs paldies darbā ar jaunatni iesaistītajām personām – Sintijai Ančevai, Ilonai Indriksonei, Mārai Ušackai, Martai Račko, Karīnai Vežukai un Laurim Uzulnīkam, jauniešu mentoriem Santai Ancānei-Novikovai, Inesei Šukstai un Inesei Jakovelei, Preiļu novada skolēnu pašpārvaldēm un to vadītājiem, biedrībām, kas darbojas ar jauniešiem - “Jaunvide”, “Jaunie spārni”, “Latvijas Sarkanā krusta jaunatne”, boksa klubam “13Th Round”,  kā arī Preiļu novada pašvaldības organizācijām, bez kurām šī diploma iegūšana nebūtu iespējama.

Pagājušajā nedēļā tiesībsargs sadarbībā ar Invalīdu un viņu draugu apvienību “Apeirons” un Latvijas Nacionālo bibliotēku svinīgā apbalvošanas ceremonijā bibliotēkas Ziedoņa zālē pasniedza galvenās balvas un atzinības konkursa “Gada balva cilvēku ar invaliditāti atbalstam” šī gada laureātiem. Šogad starp apbalvojumu ieguvējiem ir arī Preiļu novada iedzīvotājs, Viduslatgales pārnovadu fonda dibinātājs, uzraudzības padomes ilggadējais dalībnieks, atbalstītājs un domubiedrs Artis Utināns, kurš saņēma Tiesībsarga Pateicību par mecenātismu un stipendiju fonda izveidi Preiļu novadā.

Turpinām aktualitātes

7. decembrī svinīgajā ceremonijā, klātesot Valsts prezidentam, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Lielajā aulā tika apbalvoti Meža nozares gada balvas “Zelta čiekurs 2023” laureāti. Nominācijā “Par ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu” starp atzinības balvu un diplomu saņēmējiem šogad ir arī Preiļu novada iedzīvotājs, mežu un to kopšanas entuziasts Juris Plivda, kurš konkursā piedalījās ar īpašumu “Gaismas”. Laureāti nominācijā tika izvērtēti Latvijas Meža īpašnieku biedrības rīkotajā konkursā “Sakoptākais mežs”, kas norisinās jau septīto gadu pēc kārtas.

Juris Plivda pēc izglītības ir vēstures skolotājs un viņam nav tradicionālas mežsaimniecības izglītības, tomēr viņam ir ievērojamas teorētiskās un praktiskās zināšanas par meža apsaimniekošanu un to praksi Latvijā, kuras viņš nemitīgi pilnveido lasot grāmatas, žurnālus, pētījumus un citu meža īpašnieku atziņas par mežsaimniecību. Meža kopšanu savā īpašuma veic pats Juris un uzskata, ka tas jāapseko vismaz reizi gadā, taču vēlams būtu biežāk, vairākas reizes gadā un dažādos gadalaikos, lai redzētu, kā koki pārziemojuši, vai nav bijušas snieglieces, dzīvnieku bojājumi utt.

20. decembrī pulksten 18. Raiņa bulvārī 19, Preiļos tiek rīkota SIA “PREIĻU SAIMNIEKS” pārvaldīšanā esošo daudzdzīvokļu dzīvojamo māju dzīvokļu īpašnieku pilnvaroto personu kopsapulce. Darba kārtībā: Atskats par paveikto 2023. gadā; dzīvojamo māju uzturēšanas un apsaimniekošanas darbu tāmju 2024. gadam izmaksu pozīciju skaidrojums; mājas vecāko kompetence finansējuma apstiprināšanai; informācija par ūdens uzskaiti daudzdzīvokļu mājās; kā arī citi jautājumi un atbildes.

Informācija par sapulci tika izsūtīta visām uzņēmuma pārvaldīšanā esošo dzīvojamo māju dzīvokļu īpašnieku pilnvarotajām personām. Pašvaldības uzņēmums lūdz iepriekš apstiprināt ierašanos sapulcē, līdz 18. decembrim, rakstot uz e-pastu: gunta.abolina@preili.lv, vai sūtot īsziņu uz tālruni 28080479, norādot vārdu, uzvārdu vai mājas adresi, kuru pārstāv.

Un vēl

Preiļu novada pašvaldība atgādina, ka Daugavpils Universitāte veic īpaši aizsargājamās dabas un Natura 2000 teritorijas, dabas parka “Cirīša ezers” dabas aizsardzības plāna izstrādi. Jau ziņots, ka 13. novembrī Preiļu novada Kultūras centrā tika aizvadīta dabas aizsardzības plāna izstrādes uzsākšanas sanāksme. Arī pēc sanāksmes ikvienam līdz 15. decembrim ir iespēja rakstiski izteikt viedokli un sniegt priekšlikumus par turpmāko dabas lieguma attīstības vīziju, adresējot tos plāna izstrādes vadītājai Kristīnei Vilciņai: kivi@tvnet.lv, tālrunis -  26554868.

Dabas aizsardzības plāna izstrāde tiek veikta Daugavpils Universitātes īstenotā Latvijas vides aizsardzības fonda projekta “Dabas parka “Cirīša ezers” dabas aizsardzības plāna aktualizēšana” īstenoto aktivitāšu ietvaros.

Atstājiet komentāru