2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gadā 15.decembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gadā 15.decembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Aizkraukles novada iedzīvotāji pabalstu brīvpusdienu apmaksai bērniem var pieprasīt mobilajā lietotnē "Aizkraukles novads", kur iesniegumu sadaļā ir iespēja izvēlēties jaunu iesniegumu veidu "Iesniegums par brīvpusdienām Aizkraukles novada Sociālajam dienestam". Aizpildītais iesniegums  tiks nosūtīts un reģistrēts Aizkraukles novada Sociālajā dienestā un nodots izskatīšanai atbildīgajiem darbiniekiem. Vienā iesniegumā var norādīt informāciju par trim bērniem, par ko tiek pieprasīts pabalsts brīvpusdienu apmaksai. Ja ģimenē pabalsts vajadzīgs vairāk nekā trim bērniem, būs jāiesniedz vairāki iesniegumi. Tāpat kā līdz šim, iesniegums ir jāiesniedz vienreiz mācību gada laikā, izņemot personām no trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm, kur pabalstu piešķir uz šī statusa periodu.

Valsts policija lūdz atsaukties aculieciniekus nelikumīgām medībām Saldus novadā. Turpinot izmeklēšanu kriminālprocesā par nelikumīgām medībām, kas norisinājās sestdien, 9.decembrī, Saldus novadā uz autoceļa Ventspils-Kuldīga-Saldus, policija aicina atsaukties šī notikuma aculieciniekus. Likumsargi aicina atsaukties iedzīvotājus, kuri bijuši aculiecinieki notikušajam un ar transportlīdzekļiem braukuši garām notikuma vietai. Aculiecinieki aicināti zvanīt policijai pa tālruņa numuru 110.

Ķemeru Nacionālais parks atkārtoti atzīts par ilgtspējīga tūrisma galamērķi Eiropā. Izpildot virkni prasību par dabas saglabāšanu, sadarbības veicināšanu ar vietējiem iedzīvotājiem un uzņēmējiem, kā arī atbildīgas apmeklētāju plūsmas plānošanu, Ķemeru nacionālais parks ir atkārtoti sertificēts Eiropas ilgtspējīgas tūrisma hartas saņemšanai, tādējādi turpinot saglabāt savu vietu starp Eiropas ilgtspējīga tūrisma galamērķiem.

Turpinām ziņas

2025. gada februārī visas trīs Baltijas valstis pilnībā atslēgsies no tā sauktā BRELL elektrotīkla, kas tās šobrīd savieno ar Krieviju un Baltkrieviju. Vienlaikus notiks pieslēgšanās Eiropas elektrotīkliem, un jau kopš Ukrainā notiekošā kara sākuma norit intensīvs darbs, saskaņojot gan politiskus, gan tehniskus jautājumus. Vakar Kurzemē, Grobiņas pagastā, svinīgi iemūrēja laika kapsulu Latvijā pirmās sinhronā kompensatora stacijas pamatos, kas būs viena no gaidāmajai pārejai nepieciešamajām iekārtām. Kopš Krievijas visaptverošā iebrukuma Ukrainā Latvija vairs neiepērk elektroenerģiju no agresorvalsts, tomēr tehniski ar to un Baltkrieviju joprojām ir saistīta vienā elektrotīklā. Tā frekvenci regulē Krievija, taču visas Baltijas valstis no tās vēlas panākt pilnīgu enerģētisko neatkarību, tāpēc kopā iesaistījušās projektā, lai sinhronizētos ar Eiropas tīkliem. Plānots, ka Grobiņas pagastā stacija būs gatava darbam līdz nākamā gada beigām.

Kurzemes piekrastē šoruden izskaloti aptuveni 12 gadus veci naftas produkti. Oktobrī, vides dienests saņēma iedzīvotāja ziņojumu par iespējamu piesārņojumu Kurzemes piekrastē. Dienesta speciālisti, apsekojot iedzīvotāju norādīto teritoriju, konstatēja, ka krastā izskalots šķietams naftas produktu piesārņojums. Vides speciālisti informē, ka piekrastē no Akmensraga līdz Ventspils pilsētai izskalotais piesārņojums vizuāli izskatījās pēc melniem, nelieliem veidojumiem, kas pēc kopējām pazīmēm atgādināja naftas produktu. Konstatētie izskalojumi tika savākti un nodoti testēšanai Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajam institūtam "Bior", ar mērķi noteikt naftas produkta veidu un vecumu. No laboratorijas saņemtie rezultāti liecina, ka izskalojumi bijuši aptuveni 12 gadus veci naftas produkti. 

Un vēl

Slēpošanas kalni plāno strādāt arī Ziemassvētku un Jaunā gada brīvdienu laikā. "Gaiziņkalns" saimnieks Juris Stradiņš aģentūrai LETA norādīja, ka trasēs pieprasījums ir lielāks nekā pērn. Brīvdienās cilvēki kalnu izmanto aktīvāk, savukārt darba dienās pieprasījums ir vidēji augsts. Taujāts par prognozēto atkusni, Stradiņš sacīja, ka atkusnis tiks pavadīts ar slēgtām trasēm, proti, no pirmdienas līdz trešdienai "Gaiziņkalns" apmeklētājiem nebūs pieejams. Tikmēr svētku laikā slēpošanas trases būs atvērtas.

Savukārt "Ozolkalna" vadītājs Ģirts Kaļķis aģentūrai LETA norādīja, ka pieprasījums pēc trasēm ir līdzvērtīgs pagājušā gada rādītājiem, jo, lai arī šogad kalns darbu sāka par vienu dienu vēlāk nekā pērn, 2022.gada ziemas sezonā "Ozolkalns" bijis būtībā vienīgais kalns Latvijā, kas atvērts aptuveni trīs nedēļas. Viņš arī atklāja, ka patlaban "Ozolkalnā" notiek darbs pie snovošanas parka izveides. Vaicāts par plāniem atkušņa laikā, Kaļķis norādīja, ka sniegs ir saražots pietiekami un ar pašreizējo apjomu pat atkušņa apstākļos vajadzētu pietikt vismaz trim nedēļām. Tāpat viņš atzīmēja, ka slēpošanas trases "Ozolkalnā" būs atvērtas arī svētku laikā.

Līdztekus arī atpūtas parka "Rāmkalni" vadītājs Andis Jansons aģentūrai LETA apstiprināja, ka svētku laikā kalns apmeklētājiem būs atvērts, taču, ņemot vērā mainīgos laika apstākļus, pirms kalna apmeklēšanas vēlams pārbaudīt parka darba laiku. Tikmēr apmeklētāju jomā Jansons sacīja, ka tas ir līdzvērtīgs pagājušā gada rādītājiem. "Protams, vienmēr gribētos, lai apmeklētāju būtu vairāk," piebilda atpūtas parka vadītājs. Arī atkušņa laikā "Rāmkalni" plāno uzņemt slēpot gribētājus, jo sniegs ir saražots pietiekami.

Atstājiet komentāru