2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 18.decembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 18.decembrī

Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Šonedēļ no 18. līdz 20. decembrim no no pulksten deviņiem līdz trijiem dienā Viduslatgales pārnovadu fonda birojs Preiļos Tirgus laukumā 1 būs pārvērties par improvizētu Ziemassvētku dāvanu bodīti.  Dāvanas bodītē ir darinājuši Preiļu novada iedzīvotāji, kuriem nepieciešamas īpašas rūpes un solidārs atbalsts - Preiļu novada Labklājības pārvaldes Dienas aprūpes centra klienti.  Dāvanas – keramikas izstrādājumi, eglīšu rotājumi, rotas lietas, dažādi suvenīri un pašu gatavotas ķirbju sukādes Ziemassvētku bodītē var iegādāties par ziedojumu.

Autotransporta direkcija no šīs nedēļas, 18.decembra, saskaņos vilcienu un reģionālos autobusu reisus Aizkraukles, Kokneses un Lielvārdes stacijās. Izmaiņas stāsies spēkā sešos reģionālo autobusu maršrutos - Aizkraukles autoosta-Aizkraukles stacija, Aizkraukle-Ērgļi, Aizkraukle-Irši-Aizkraukle, Aizkraukle-Vecbebri, Kokneses stacija-Vecbebri un Ogre-Lielvārde-Rembate-Ogre. Sabiedriskā transporta pakalpojumus minētajos maršrutos veic AS "Liepājas autobusu parks". Izmaiņas Atutransporta direkcija saskaņojusi ar Zemgales un Vidzemes plānošanas reģioniem. Sīkākas uzziņas autotransporta direkcijas mājaslapā.

Jau ceturto gadu Latvijas Biškopju biedrības Daugavpils nodaļa iesaistās kampaņā, lai dāvātu medu sociāli neaizsargātajiem iedzīvotājiem vai tiem, kam medus palīdzētu sociāli nozīmīgā darbā. Cauri gadiem šajā akcijā gan dāvinātāju, gan medus kilogramu skaits tikai aug. Medus raža šogad bijusi laba, lai arī kopumā šis gads dravniekiem nav bijis viegls. Tomēr dāvināšanas prieks ir pāri visam.  Piemēram, Oskars no Preiļu novada Aglonas pagasta jau ne pirmo reizi ziedo medu labdarībai, brauc uz Daugavpili, lai tiktos ar apkaimes dravniekiem, pārrunātu šī gada bišu pienesumu un, protams, dalītos ar šā gada ražu. Arī  Augšdaugavas novadā turpinās medus vākšanas akcija un saziedotais medus labdarībai Ziemassvētku nonāks pie tiem, kam tas ir visvairāk nepieciešams – bērnunamos un pansionātos.

Turpinām ziņas

Līdz ar atļautā limita - 300 vilku - nomedīšanu 15.decembrī ir beigusies 2023./2024.gada vilku medību sezona. 300 vilki bija pieļaujamais vilku nomedīšanas apjoms, kādu šosezon noteica valsts meža dienests. Šajā sezonā visvairāk vilku - 48 - ticis nomedīts Dienvidkurzemes virsmežniecībā, kam seko Centrālvidzemes virsmežniecība ar 44 nomedītiem vilkiem un Ziemeļvidzemes virsmežniecība ar 35 nomedītiem vilkiem. Vismazāk vilku - tikai 16 dzīvnieki - nomedīts Zemgales virsmežniecībā. Latvijā vilks ir īpaši aizsargājama ierobežoti izmantojama suga, kuru drīkst medīt stingri noteiktos apjomos, saglabājot labvēlīgu vilku populācijas stāvokli. Medību sezonā tiek noteikts tāds pieļaujamais nomedījamo vilku apjoms, kas neapdraud šo dzīvnieku populācijas atjaunošanos un vienlaicīgi dod iespēju medniekiem mazināt zaudējumu risku, ko plēsēju koncentrācija un to uzvedības pārmaiņas rada lauksaimniecībai.

Jūrmalas dome ir apstiprinājusi detālplānojumu zemesgabalam Jūras ielā 41/45, kur iecerēts būvēt viesnīcu un medicīnisko klīniku. Sabiedriskajā apspriešanā par projektu saņemtas 13 atsauksmes, visas kuras bijušas pozitīvas - to autori atzinīgi izteikušies, ka pozitīvi esot vērtējama jaunas viesnīcas būvniecība, grausta nojaukšana un vietas sakopšana. Atbilstoši saskaņotajam administratīvā līguma noteikumiem apbūvi jāīsteno ne vēlāk kā līdz 2038.gada 30.decembrim.

Valsts ieņēmumu dienests noslēdzis līgumu ar SIA "Naujenes pakalpojumu serviss" par valstij piekritīgo tabakas izstrādājumu iznīcināšanu, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis". Informācija VID mājaslapā liecina, ka "Naujenes pakalpojumu serviss" bez atlīdzības nodrošinās valstij piekritīgo tabakas izstrādājumu sadedzināšanu putekļveida kurināmā krāsnī Naujenes pagastā, Augšdaugavas novadā. Līgums noslēgts uz vienu gadu. 

Un vēl

Mācītāja Ivo Pavloviča vadībā nu jau trīspadsmito reizi Skultes baznīcas pagalmā tapis Latvijā lielākais adventes vainags. Tā diametrs ir 21 metrs. Pamatne veidota no koka, apdarinot atbilstoši Ziemassvētku tematikai: ar egļu zariem, rotājumiem un milzīgām elektriskām adventes svecēm, kā arī lukturiem. Vainaga centrā izvietots krustu krusts jeb Māras krusts. Tas ir pasaules evaņģelizācijas simbols - apzīmē četrus evaņģēlijus un labo vēsti, kura tiek sludināta visā pasaulē uz visām debess pusēm.

Atstājiet komentāru