2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitāts 2023.gada 20.decembrī

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitāts 2023.gada 20.decembrī

Radio1 Preiļu Novada aktualitātes pulksten 11.00 un 16.00

SIA “Atkritumu apsaimniekošanas Dienvidlatgales starppašvaldību organizācija” informē, ka saistībā ar valdības plānotajām izmaiņām Dabas resursa nodokļa likumā no 2024. gada 1. janvāra nešķiroto sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojuma tarifs ar dabas resursu nodokli bez PVN būs 127,51 eiro par tonnu. Līdz ar to nešķiroto sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma maksa SIA “PREIĻU SAIMNIEKS” klientiem no 1. janvāra būs 28,33 eiro kubikmetrā bez PVN, savukārt maksa par nešķiroto sadzīves atkritumu apsaimniekošanu vienai deklarētai personai būs 3,54 eiro mēnesī bez PVN. 

Lai īstenotu Eiropas un Latvijas noteikto zaļo mērķu sasniegšanu, katru gadu, no 1. janvāra tiek palielināta dabas resursu nodokļa likme. Kā informē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija, saskaņā ar šī gada decembrī Saeimas apstiprinātajām izmaiņām Dabas resursu nodokļu  likumā, likmes par sadzīves atkritumu apglabāšanu atkritumu poligonos turpmākajos gados būs šādas: no 2024. gada 1. janvāra – 110 eiro par tonnu; no 2025. gada 1. janvāra – 120 eiro par tonnu; no 2026. gada 1. janvāra – 130 eiro par tonnu. Plašāka informācija par piemērotajiem tarifiem pieejama regulatora tīmekļvietnē sprk.gov.lv, papildu informācija par SIA “PREIĻU SAIMNIEKS” nešķiroto cieto sadzīves atkritumu konteineru izvešanas maksu no 1. janvāra pieejama preilusaimnieks.lv.

Turpinām aktualitātes

SIA “PREIĻU SAIMNIEKS” informē, ka santehniskās brigādes darbs daudzdzīvokļu mājās nav apstājies arī ziemas mēnešos. Viļānu ielā 2 pirmajā kāpņu telpā veikta esošo kanalizācijas guļvadu maiņa līdz satekai. Jānorāda, ka guļvads bija pārlūzis pie pamatiem, tādēļ bija svarīgi pēc iespējas ātrāk veikt remontdarbus.

Pēc SIA “PREIĻU SAIMNIEKS” speciālistu ieteikuma, veikta avārijas stāvoklī esošo aukstā ūdens guļvada maiņa Celtnieku ielā 1. Mājas iedzīvotāji apstiprinājuši naudas līdzekļu izmantošanu darbu veikšanai no mājas uzkrājuma fonda. Liepājas ielā 40 no 17. līdz 14. dzīvoklim nomainīts avārijas stāvoklī esošs kanalizācijas stāvvadu posms. Decembrī Rēzeknes iela 24 tiks uzsākti aukstā un karstā ūdens guļvadu un kanalizācijas guļvadu maiņa. Iedzīvotāji lēma veikt lielākas iemaksas savas mājas uzkrājuma fondā, lai realizētu šos darbus.

Šobrīd tiek plānoti darbi 2024. gadam, gatavotas izmaksu tāmes. Daudzdzīvokļu māju pilnvarotās personas jeb māju vecākie tiek aicināti sniegt savu redzējumu vai idejas par to, kādi darbi būtu veicami steidzamākā kārtā no mājas uzkrājuma fonda līdzekļiem, sazinoties ar Inženiertehnisko būvju brigadieri Arvi Konošonoku, zvanot uz tālruni 28080497, tādā veidā aicinot uz sadarbību.

Preiļu novada pašvaldība atgādina, ka 9. maijā jaunā redakcijā tika apstiprināti Ministru kabineta noteikumi par rūpniecisko zveju iekšējos ūdeņos, kas no nākamā gada 1. janvāra nosaka visiem iekšējo ūdeņu zvejniekiem obligātu nozvejas datu reģistrēšanu valsts informācijas sistēmā “Latvijas Zivsaimniecības integrētā kontroles un informācijas sistēma”.  Šāda prasība ieviesta, lai zvejniekiem un kontroles iestādēm tiktu samazināts papīra zvejas žurnālu aprites slogs, bet pašvaldībām un valsts iestādēm būtu vieglāk uzraudzīt nozvejas limitu izmantošanu attiecīgos ūdeņos. Papildu informācija preili.lv.

Un vēl

16. decembrī Preiļu novada iedzīvotāju konsultatīvo padomju pārstāvji pulcējās Preiļu novada Kultūras centra mazajā zālē uz pasākumu “Iedvesmas brokastis”. Tikšanās mērķis – veicināt padomju pārstāvju savstarpēju diskusiju, kā uzsākts darbs pagastos un Preiļos, kādi ir neskaidrie jautājumi, kas kavē, kas palīdz, kas paveikts, kam jāpievērš uzmanība un kā pašvaldība var palīdzēt, lai darbs padomēs attīstītos efektīvi un šī līdzdalība varētu pastāvēt.

Pasākumā piedalījās Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ārijs Vucāns, atklāšanas vārdus teica priekšsēdētāja vietniece izglītības, kultūras un labklājības jautājumos Ineta Anspoka un biedrības “Dienvidlatgales NVO atbalsts centrs” koordinators Oskars Zuģickis. Tikšanās laikā ar savu pieredzi dalījās Preiļu, kā arī Saunas, Aglonas, Sīļukalna, Rušonas, Aizkalnes, Pelēču pagastu padomju priekšsēdētāji un pārstāvji. Pasākuma noslēgumā Preiļu novada pašvaldības Sabiedrības iesaistes un mārketinga daļas vadītāja pienākumu izpildītāja Ilona Indriksone uzsvēra, ka ir lietas, kas attīstās ļoti labi, bet ir lietas, pie kurām jāpiestrādā, lai izprastu visus mehānismus, kas veicinātu sabiedrības un pašvaldības sadarbību.

Preiļu novada pašvaldība izsaka sirsnīgu pateicību Preiļu Mūzikas un mākslas skolas jaunajiem talantiem par svētku noskaņas radīšanu. Paldies kora klases jaunāko klašu ansamblim, Keitijai Patrīcijai Kokinai, Alisei Karpušenko un pedagoģēm Ilzei Valainei un Inesei Orinskai. Paldies IK “VIMO” par gardajām brokastīm, kas iedvesmoja ne tikai ar garšu, bet arī ar pārsteigumiem!

Atstājiet komentāru