2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 21.decembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 21.decembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Ir noslēgusies SIA “Preiļu slimnīca” ēkas 4. stāva pārbūve, kas īstenota Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF)  ietvaros. Drīzumā tiks uzsākta dienas stacionāra, tajā skaitā endoskopijas pakalpojumu, kā arī operāciju zāles pārvietošana no vecā slimnīcas korpusa uz pārbūvētajām telpām slimnīcas korpusa 4.stāvā. Pārbūves rezultātā, jaunizveidotajā  4.stāvā tiks sniegti pakalpojumi atbilstoši 1.līmeņa dienas stacionāra veselības aprūpes pakalpojumiem, kā arī endoskopijas pakalpojumi, izvietota operāciju zāle un sterilizācijas bloks, kā arī būs pieejama uzgaidāmā telpa ar garderobi. Šīs telpas nebija remontētas kopš ēkas uzcelšanas brīža. Iekšējās komunikācijas bija nolietojušās, tehniskais stāvoklis – kritisks. Būvdarbu veicējs, atbilstoši iepirkuma procedūrai, bija SIA “LAGRON”. Būvuzraudzību nodrošināja SIA “RS Property” ,  būvprojekta izstrādi – SIA “REM PRO”.  Projekta kopējā attiecināmās izmaksas 975 tūkstoši 834 eiro. Jauno telpu svinīga atklāšana paredzēta 27.decembrī.

Lai popularizētu uzņēmējdarbību jauniešu vidū, otrdien pašvaldības darbinieki kopā ar Latgales plānošanas reģiona programmas “Es – uzņēmējs!” skolotājiem Preiļu pilī rīkoja pasākumu. Tā ietvaros jauniešiem bija iespēja tikties ar lielāko nodokļu maksātāju un darba devēju Preiļu novadā, AS “Preiļu siers” valdes priekšsēdētāju Jāzepu Šņepstu, Preiļu novada pašvaldības vecāko komercdarbības speciālisti Ingūnu Bramani un uzņēmēju Inesi Martinkus runāt par uzņēmējdarbības iespējām un ideju ģenerēšanas metodēm. Paralēli jauniešu aktivitātēm, skolotājiem bija iespēja aprunāties ar Latgales plānošanas reģiona vecāko komercdarbības speciālisti Rutu Priedi par interešu izglītības programmu “Es – uzņēmējs!”.Kopumā jauniešiem bija iespēja dzirdēt, redzēt un domāt par dažādiem Preiļu novada uzņēmējdarbības veidiem un ieraudzīt sevi šajā kontekstā.

Preiļu novada Pašvaldības policijas vajadzībām iegādāts operatīvais transportlīdzeklis Peugeot Expert. Par labu jauna transportlīdzekļa iegādei tika lemts, jo iepriekšējā Pašvaldības policijas 2008. gada automašīna ir gan tehniski, gan vizuāli novecojusi. Pilnam automašīnas remontam būtu nepieciešami ievērojami līdzekļi, kas neattaisnotu savas izmaksas. Jaunais transportlīdzeklis ir trafarēts, aprīkots ar bākugunīm, videoreģistratoriem, īslaicīgās aizturēšanas nodalījumu un internetu. Automašīna iegādāta operatīvajā līzingā SIA “Autolux Latvia”.

Turpinām ziņas

Aizkraukles novada centrālās bibliotēkas otrā stāva pieaugušo literatūras nodaļā tagad ir pieejama klusuma kabīne, savukārt pagrabstāva lasītavā no janvāra ikviens varēs izmantot krāsainā kopētāja pakalpojumus. Aizkraukles novada centrālās bibliotēkas direktore Kristīne Vilsone stāsta, ka pieaugušo literatūras nodaļā pie atsevišķiem galdiņiem bieži vien strādā studenti, lasot literatūru un veicot konspektēšanu. Lai viņus netraucētu apkārtējie trokšņi, sarunas, lasītāju plūsma un viņi varētu ar pilnu atdevi iedziļināties un koncentrēties veicamajā darbā, tika nolemts iegādāties lietotu klusuma kabīni, kas slāpē apkārtējās skaņas. Tajā vienlaikus ar savu portatīvo datoru var strādāt viens līdz divi cilvēki. Šādas klusuma kabīnes ir izvietotas Latvijas Universitātes bibliotēkā un iestāžu, uzņēmumu birojos. Jauna klusuma kabīne maksā ap tūkstoš 200 eiro, bet bibliotēka izmantojusi iespēju un iegādājusies lietotu Somijā ražotu kabīni par 350 eiro. Klusuma kabīni bibliotēkas apmeklētāji var izmantot bez maksas.

Daugavpils pilsētas pašvaldība, piesaistot ap 17 miljonus eiro Eiropas Atveseļošanas un noturības mehānisma finansējuma, kopā ar Augšdaugavas novadu plāno veidot "viedo tehnoloģiju un pētniecības centra" industriālo parku Locikos.  Augšdaugavas novada pārziņā būs infrastruktūras sakārtošana. Industriālo parku ir paredzēts izveidot Daugavpils pilsētas pašvaldības īpašumā, kas atrodas Augšdaugavas novada Locikos. Paralēli Augšdaugavas novads virza arī savu atsevišķu industriālā parka projektu, kuram no valsts ieguva meža zemi. Locikos atrodas padomju laikos veidots lidlauks. Daugavpils pašvaldība ilgus gadus ir lolojusi plānus attīstīt tur lidostu, taču ieceres nav spēts īstenot. Tagad abu pašvaldību kopīgajā projektā Locikos plānota ražošanas ēkas izbūve un piegulošās teritorijas labiekārtošana, inženierkomunikāciju izbūve, Augšdaugavas novada pašvaldības ceļa Lociki- Lidlauks pārbūve un Lidostas ielas pārbūve.

un vēl

Trešdien, 20.decembrī, konstatēts, ka, ceļoties ūdens līmenim Rēzeknes upē, Krustpils ielā ir applūdusi vienas mājas teritorija un pagalms, bet citai mājai applūdis iebraucamais ceļš pagalmā. Veicot novērošanu, konstatēts, ka naktī uz otrdienu Rēzeknes upē notikusi strauja ūdens līmeņa celšanās. Ūdens līmenis upē turpina celties. Pašvaldībā tiek apzinātas visas desmit plūdu apdraudētās dzīvojamās mājas Pils ielā, Baznīcas ielā un Krustpils ielā. Rēzeknes pilsētas pašvaldības Administratīvā inspekcija monitorē situāciju un regulāri sazinās ar māju, kuru teritorija ir applūdusi, iedzīvotājiem. Šobrīd evakuācija neesot nepieciešama.

Jau ziņots, ka Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs jau 15.decembrī izplatīja paziņojumu, ka līdz ar spēcīgu atkusni, kas turpināsies līdz pat gada nogalei, mijoties ar salu, Latvijā paaugstināsies plūdu risks. No 18.decembra visā Latvijā ir spēkā dzeltenās pakāpes brīdinājums par augstu ūdenslīmeni.

Atstājiet komentāru