2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 22.decembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 22.decembrī

Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Pļaviņu ūdenskrātuvē uzlūzis un sācis iet ledus, veidojas ledus sastrēgums, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Pļaviņu ūdenskrātuvē iepriekš bija izveidojies vairāk nekā 10 centimetru biezs ledus. Pēc ledus uzlūšanas un sakustēšanās ūdenskrātuvē ir ieplūdušas lielākas ūdens un ledus masas no Zeļķu un Jēkabpils puses, tādēļ ūdenslīmenis pie Pļaviņām dažās stundās  vakar kāpa par aptuveni metru. Ledus masa Pļaviņu ūdenskrātuvē turpina sablīvēties.  Tūlītēju vai drīzu plūdu draudu nav, tomēr šāda ledus sastrēguma izveidošanās palielina plūdu iespējamību ziemas otrajā pusē vai pavasarī.

Līdzīga notikumu secība bija arī pagājušajā ziemā, kad pēc stabila sala decembra pirmajā pusē sākās atkušņi, ledus sāka iet, veidoties sastrēgums. Janvārī bija liels nokrišņu daudzums, nokausējot visu sniegu, taču, ik palaikam uznākot dažām dienām ar mērenu salu, upē veidojās vižņi un ledus, kas, straumes nesti, turpināja blīvēties garā ledus sastrēgumā. Janvāra vidū sastrēgums stiepās no Pļaviņu ūdenskrātuves gandrīz līdz Jēkabpilij vairāku desmitu kilometru garumā.  Pagaidām ledus sastrēgums nav nedz ļoti blīvs, nedz desmitiem kilometru garš, taču šāda sastrēguma izveidošanās ziemas vidū palielina risku, ka tas sagādās problēmas nākotnē.

Tikmēr straujš ūdens līmeņa kāpums upēs radījis neērtības atsevišķu ielu iedzīvotājiem Jēkabpilī un Rēzeknē. Jēkabpilī trešdien, 20. decembrī, atvērti slūžu aizvari pils dīķi, lai mazinātu ūdens līmeni nelielajā Donaviņas upē. Tur ūdens līmenis bija strauji kāpis, teju vai pārpludinot Aizupes ielu. Savukārt piepilsētas ciemā Salā slūžu aizvari pacelti Sankaļu hidroelektrostacijā, tādējādi samazinot ūdens līmeni Ziemeļsusejas upē.

Turpinām ziņas

Restaurēs Jaunjelgavas simbolu ‒ lauvas skulptūru. Jaunjelgavas apvienības pārvalde lauvas skulptūru ir nodevusi SIA “JMW8” restauratoram, kurš turpmākos divus mēnešus veiks detalizētus restaurācijas darbus. Plānots noņemt krāsu līdz metālam, kur iespējams nepieciešams, nomainīt bojātā metāla vai citas vietas, veikt restaurāciju un pretrūsas apstrādi, saglabāt un paspilgtināt formas, detaļas, reljefu, gruntēt, krāsot, labot un špaktelēt. Uzņēmējs restaurators lauvas skulptūru jau ir nogādājis savā darbnīcā. Kopējās restaurācijas izmaksas ir tūkstoš 600 eiro bez PVN.

Finanšu problēmās nonākusī Daugavpils reģionālā slimnīca varētu būt pirmā, kuru daļēji pārņem un kuras pārvaldībā iesaistās valsts. Veselības ministrs Hosams Abu Meri norāda, ka slimnīcā pašlaik notiekot situācijas audits. Pēc jaunās vadības sniegtās informācijas, ārstniecības iestādē esot atklātas daudzas pārvaldības problēmas no iepriekšējās vadības puses, tomēr Abu Meri nemācēja teikt, vai tiek vērtēta iepriekšējā vadītāja Grigorija Semjonova atbildība. Par tālākajām darbībām slimnīcas situācijas stabilizācijai ir jālemj Daugavpils pašvaldībai un Rīgas Stradiņa universitātei, kurai arī tajā ir daļas. Ministrs informēja, ka ir izveidota rīcības grupa, kas trīs nedēļu laikā līdz aptuveni 10.janvārim nāks klajā ar redzējumu, kā valsts var palīdzēt un pārņemt slimnīcu. Lai valsts iesaistītos slimnīcā, būs jāveic pamatīgi auditi, lai ir pilnībā skaidra situācija un potenciālie nākotnes riski, uzsvēra politiķis, kurš gan nezināja teikt, cik lielus tēriņus no valsts šī iesaistīšanās varētu prasīt.

Latgales apgabaltiesa vakar noraidīja Rēzeknē nogalinātā uzņēmēja un politiķa Andra Ļubkas slepkavībā aizdomās turētā Igora Haita lūgumu par drošības līdzekļa grozīšanu, līdz ar ko Haitam turpinās piemērot iepriekš noteikto drošības līdzekli – apcietinājumu. Kā aģentūru LETA informēja Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļā, apcietinājums 1975. gadā dzimušajai personai piemērots kā drošības līdzeklis. Lietā tikusi aizturēta un par aizdomās turēto atzīta vēl viena persona – 1991. gadā dzimis vīrietis, viņam piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzekli. Līdz šim izmeklēšanā gūtā informācija devusi pamatu iepriekš sākto kriminālprocesu pārkvalificēt pēc Krimināllikuma 117. panta 10. punkta par slepkavību pastiprinošos apstākļos grupā. Sākotnēji kriminālprocess tika sākts pēc Krimināllikuma 116. panta par citas personas tīšu prettiesisku nonāvēšanu.

Un vēl

Vietalviete Liene Grosberga tīmekļa vietnē “ManaBalss” ievietojusi iniciatīvu parakstu vākšanai pret nodomu Aizkraukles novada Vietalvā radīt atkritumu pārstrādes jeb dedzināšanas vietu. Iniciatīva paredzēta iesniegšanai Aizkraukles novada pašvaldībā. Lai to izdarītu, nepieciešams savākt vien 400 parakstus. Savā ievadrakstā Liene Grosberga raksta: Mēs vēlamies, lai Aizkraukles novada iedzīvotāji nekļūtu par ķīlniekiem, dzīvojot potenciāli bīstamas atkritumu dedzināšanas tuvumā. Aizkraukles novadā plāno īstenot projektu – organizēt nolietoto dzelzceļa koka gulšņu, bīstamo atkritumu un citu atkritumu pārstrādi SIA “Taka M” ražošanas teritorijā “Vesetkalns”, Vietalvas pagastā. Aizkraukles novada iedzīvotāji ar šo iniciatīvu vēlas izteikt savu kategorisko protestu pret šo nodomu un iesniegt parakstus Aizkraukles novada domē. 

Atstājiet komentāru