2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 11.janvārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 11.janvārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Aizkraukles novada pašvaldībā darbu sācis civilās aizsardzības speciālists. No 1.janvāra līdzšinējais Aizkraukles novada pašvaldības darba aizsardzības speciālists Jurijs Maškovs ir pārcelts civilās aizsardzības speciālista amatā. Viņš organizēs, plānos un koordinēs civilās aizsardzības pasākumus Aizkraukles novada pašvaldības iestādēs. Drošība šobrīd ir lielākā prioritāte valstī un arī Aizkraukles novadā. Līdz šim uzmanība tika pievērsta tikai civilās aizsardzības uzdevumiem plūdu gadījumā, taču gadiem atstāti novārtā ir pasākumi saistībā ar nopietno ģeopolitisko situāciju un valsts apdraudējumu. Civilās aizsardzības speciālistam būs jāspēj īsā laikā ieviest civilās aizsardzības sistēmu, lai nodrošinātu iedzīvotāju aizsardzību dažādu apdraudējumu gadījumā.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti aicināja atbildīgās ministrijas divu mēnešu laikā vienoties par kopīgu redzējumu, lai meitenēm un sievietēm nodrošinātu bezmaksas higiēnas preces izglītības iestādēs.  Izglītības un zinātnes ministrijas un Veselības ministrijas pārstāvji, iepazīstinot ar apkopotajiem datiem, informēja, ka 668 Latvijas izglītības iestādēs mācās 67 tūkstoši meitenes un sievietes vecumā no 11 līdz 19 gadiem. Aptuvenais finansējums šo personu nodrošināšanai ar bezmaksas higiēnas precēm varētu būt 350 tūkstoši eiro gadā. Deputāti rosināja veikt pilotprojektu, lai pārbaudītu, kā higiēnas preču brīva pieejamība ietekmē to lietošanu. Pilotprojektu plānots veikt Aizkraukles un Balvu novadu izglītības iestādēs.

Aizkraukles novada laikraksts “Staburags” ziņo, ka aizkraukliešos sašutumu raisījusi situācija, ka kopš janvāra sākuma novada centrā, gaidot sabiedrisko transportu, nav iespējams apmeklēt tualeti, jo labierīcības slēgtas. Aizkraukles novada pilsētas un pagasta pārvaldnieks Aigars Zīmelis, skaidro, ka Aizkraukles autoostas sabiedriskā tualete, kuras darbību nodrošina pašvaldība, īslaicīgi tik tiešām nedarbojas. Ir izsludināts iepirkums par pašvaldības iestāžu telpu uzkopšanu, tai skaitā paredzēts uzkopt arī konkrēto tualeti. Diemžēl iepirkuma uzvarētājs atsūtīja vēstuli, ka nedaudz tiek atlikta darba procesu uzsākšana. Lai labierīcības ikdienā cilvēki varētu izmantot, tās nepieciešams regulāri uzkopt. Šobrīd tiekot meklēts risinājums, lai autoostas sabiedrisko tualeti atvērtu ātrāk. Tās esot tikai pagaidu neērtības. Zīmelis norāda, ka paralēli tiekot domāts arī par modernu labierīcību ierīkošanu nākotnē, autoostas tuvumā. Pagaidām cilvēki aicināti izmantot labierīcības Aizkraukles novada domes ēkas pirmajā stāvā pie klientu apkalpošanas centra.

Turpinām ziņas
 
Līdz ar aukstā laika iestāšanos Preiļos un Preiļu novadā aktuāls kļuvis jautājums par apkuri daudzdzīvokļu mājās, kuru dzīvokļos nodrošināta autonomā apkure  - krāsnis, kamīni, gāzes apkure, elektriskie sildītāji un citi tamlīdzīgi siltumnesēji. Daudzi no dzīvokļiem, īpaši lauku pagastu teritorijās nav apdzīvoti un to īpašnieki dzīvokļu apkuri ziemas periodā nenodrošina, neskatoties uz to, ka ir spēkā Ministru kabineta noteikumi, kuri paredz minimāli nepieciešamo gaisa temperatūru - plus 18 dzīvojamās telpās apkures periodā, lai nodrošinātu ēkas saglabāšanos un nepieļautu tās bojāšanu. Preiļu novada pašvaldība norāda, lai arī normatīvajos aktos nav paredzēta administratīvā atbildība par to, ka īpašnieks dzīvoklī neuztur minimālo noteikto temperatūru, tomēr dzīvokļa īpašniekam jāuztraucas par to, ka dzīvokļa neapkurināšanas dēļ var aizsalt ūdensvads un tad vainīgajam nāksies atlīdzināt kopīpašumam nodarītos zaudējumus.

Glabājot Stendera piemiņu un popularizējot mācītāja devumu latviešu tautai, Stendera muzejā Eglainē ir tapis jauns eksponāts – Stendera veļas mašīna. Eksponāts ir tapis ar Augšdaugavas novada pašvaldības finansiālu atbalstu, to pēc Stendera aprakstiem un zīmējumiem izgatavojis meistars Edvīns Guršpons. Vēsture liecina, ka brošūra vācu valodā “Jaunas un ārkārtīgi ērtas veļas mašīnas apraksts” ir pirmais veļas mašīnas apraksts Eiropā. Uz brošūras ir attēlota veļas mašīna, bet aprakstošā daļa precīzi paskaidro, kā ir jāizskatās katrai veļas mašīnas detaļai, kāds ir mašīnas pielietojums un pienesums cilvēka ikdienā. Jaunais muzeja eksponāts ir pilnībā darbināms, gatavots no oša koka. Veļas mašīna sastāv no koka mucas, kas apvilkta ar koka stīpām. Tai ir vāks ar regulējamu rotējošu sistēmu, kas, griežot rokturi, mazgā mucā ievietotās drēbes. Muzeja saimnieki organizēs veļas mašīnas prezentāciju maijā, Baltā galdauta svētkos, kur varēs to apskatīt darbībā.

Un vēl

Pieaugs Rundāles pils muzeja apmeklējuma biļetes cenas, paredz Kultūras ministrijas sagatavotais noteikumu projekts, ko otrdien apstiprināja valdībā. Kultūras ministrija norāda, ka līdz ar Covid-19 izraisīto krīzi muzeja ekonomiskajai izaugsmei bija raksturīga augšupejoša tendence. 2019.gadā muzeja apmeklējumu skaits sasniedza 275 tūkstoši 449. Savukārt Covid-19 pandēmijas izraisītās krīzes dēļ un vēlāk saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā tūrisma apmeklējumu skaits dramatiski saruka un 2022.gadā muzeja apmeklētāju skaits bija tikai 36 tūkstoši 999, kas ir par 50% mazāk nekā 2019.gadā. Lai arī apmeklējumu skaits 2023.gadā pamazām pieauga, statistikas dati liecina, ka netiks sasniegts 2019.gada līmenis. Lai  Rundāles pils muzejs turpinātu darboties paredzēts palielināt ieņēmumus, paaugstinot biļetes cenu. Paredzēts, ka Rundāles pils pamatekspozīcijas apmeklējums pieaugušajiem maksās par četriem eiro vairāk, proti, biļetes cena palielināsies no astoņiem eiro līdz 12 eiro. Pilna laika studenti sešu eiro vietā maksās 8,50 eiro, bet skolēni 2,50 eiro vietā maksās 3,50 eiro.

Foto: Gita Losāne

Atstājiet komentāru