2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 12.janvārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 12.janvārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Kopš trešdienas Jaunjelgavā, bojāta apkures katla dēļ  privātā uzņēmēja SIA "EkoSil" katlu mājā, pārtraukta centralizētās siltumenerģijas piegāde Liepu, Mednieku un Smilšu ielas daudzdzīvokļu mājām, bērnudārzam  "Atvasīte" un vidusskolai. Pašvaldība vakar sāka izmantot rezerves resursus, tas ir, pieslēdzot siltuma padevei iepriekš izmantotu katlu māju, kura bija paredzēta skolas un pirmsskolas ēku apkurei. Līdz ar to mācību iestādēs un dzīvojamās mājās ir nodrošināta nepieciešamā temperatūra. Uzņēmējs SIA "EkoSil" ir informējis pašvaldību, ka risina katla elektroniskās vadības sistēmas bojājumu, taču nav prognozējams, cik ātri to būs iespējams paveikt.

"Aizkraukles siltums" no marta par 5,4% plāno samazināt siltuma tarifu, liecina uzņēmuma Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai iesniegtais tarifa projekts. Patlaban Aizkraukles pilsētā un pagastā apkurei piemēro tarifu 75,61 eiro par megavatstundu, bet no 1.marta tas būs 71,55 eiro par megavatstundu. Tarifa izmaiņas saistītas ar dabasgāzes cenas samazināšanos.

Preiļu novadā samazināti vai likvidēti vairāki brīvprātīgās iniciatīvas pabalsti, liecina saistošo noteikumu publikācija oficiālajā izdevuma'"Latvijas Vēstnesis". Pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalstiem budžetā kopsummā paredzēti 77 tūkstoši 805 eiro, kas, summējot samazinātos un likvidētos pabalstus, nozīmē samazinājumu par vairāk kā 50%. Bērna piedzimšanas pabalsts samazināts no 250 uz 100 eiro,  pabalsts 100 un vairāk gadu sasniegušām personām - būs 100 eiro, pabalsts politiski represētai personai vienreiz gadā - 20 eiro, pabalsts bērnam ar invaliditāti - 20 eiro, pabalsts personai par aizgādņa pienākumu pildīšanu vienreiz gadā - 50 eiro, pabalsts pacientu iemaksu segšanai, pabalsts no brīvības atņemšanas iestādes atbrīvotai personai - 40 eiro. 

No ceturtdienas Preiļu novada  iedzīvotājiem vairs nav pieejams vienreizējais pabalsts mācību līdzekļu iegādei daudzbērnu ģimenes skolēnam, apbedīšanas pabalsts, vienreizējs pabalsts vientuļiem pensionāriem un personām ar I un II grupas invaliditāti. No ceturtdienas Preiļu novadā likvidēto pabalstu kopsumma 2023.gadā bija 122 tūkstoši 885 eiro. Samazinot brīvprātīgās iniciatīvas pabalstus, pašvaldības mērķis ir spēt nodrošināt pārējos normatīvajos aktos paredzētos sociālos pabalstus.

Turpinām ziņas

Aizkrauklē veidos metāllūžņu iepirkšanas laukumu. Aizkraukles novada dome atļāvusi SIA “Tolmet Jēkabpils” veikt darbības ar nebīstamiem atkritumiem — iepirkt un īslaicīgi uzglabāt melnos un krāsainos metāllūžņus. Savākšanas un uzglabāšanas laukumu plānots veidot Aizkrauklē, Jaunceltnes ielā 13A. Pašvaldība norāda, ka uzņēmuma pienākums ir saskaņot plānotās darbības ar atkritumiem ar zemes īpašnieku SIA “Ošukalns”, uz kura zemes plānots veikt nebīstamo atkritumu apsaimniekošanu, kā arī ievērot visas normatīvajos aktos noteiktās prasības, lai varētu veikt darbības ar atkritumiem gan attiecībā uz plānotās darbības vietas atbilstošu ierīkošanu, gan atkritumu uzglabāšanu un apsaimniekošanu. Tāpat arī nepieciešams Valsts vides dienestā saņemt atļauju piesārņojošas darbības veikšanai.

Rēzeknes dome normālā ritmā varētu atsākt strādāt tikai pēc nākamajām pašvaldību vēlēšanām, intervijā aģentūrai LETA atzina vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa. Viņa norādīja, ka, pateicoties  ministrijas aktivitātēm un Saeimas lēmumiem, Rēzeknes dome likumā noteiktajā kārtībā uz sēdi sanāca, tos lēmumus, kas bija sagatavoti un kurus bija nepieciešams pieņemt, dome pieņēma. Viņa atzīmēja, ka Valsts kontroles revīzijas Rēzeknes pašvaldībā rezultāti apliecinājuši jau iepriekš ministrijas un Finanšu ministrijas norādīto, ka Rēzeknes valstspilsētas domes vadības rīcība ar budžeta līdzekļiem vērtējama kā bezatbildīga un nelikumīga. Ministrija tomēr sagaida, ka Rēzeknes dome atbildīgi novērsīs trūkumus un sagatavos korektu 2024.gada pašvaldības budžetu, lai no situācijas neciestu pašvaldībā strādājošie un Rēzeknes valstspilsētas iedzīvotāji.

Un vēl

Šodien Latvijā dzīvojošo ukraiņu biedrību konfederācija "Viche" no Hercoga Jēkaba laukuma Jelgavā organizē kārtējo konvoju ar palīdzības kravu uz Ukrainu. Šajā reizē uz Ukrainu tiks nosūtītas arī jelgavnieku labdarības akcijā sarūpētās saldumu paciņas, vilnas zeķes un cimdi. Decembrī, iededzot Labo domu egli Jelgavā, Driksas ielas gājēju posmā, tika sākta labdarības akcija, kuras laikā jelgavnieki līdz 8.janvārim varēja sarūpēt dāvanas Ukrainas karavīriem, kā arī bērnunamos dzīvojošiem bērniem. Palīdzības konvoju uz Ukrainu no Jelgavas turpmāk plānots organizēt katra mēneša vidū.

Atstājiet komentāru