2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 16.janvārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 16.janvārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Jēkabpils novada mazpilsētās un pagastos šonedēļ norisināsies Barikāžu laika atceres pasākumi. Viesītē no šīs nedēļas līdz janvāra beigām skatāma tematiska izstāde “1991.gada Barikāžu laiku pieminot”.  Savukārt šodien Sēlijas kultūrtelpā norisināsies janvāra Barikāžu aizstāvju atceres dienai veltīts tematisks pasākums, kurā piedalīsies skolēni un citi interesenti. Bet 20.janvārī pulksten 16.00 Viesītes kultūras centrā "Sēlija" norisināsies pasākums “Atcerēsimies Barikāžu laiku”.

18.janvārī divos dienā Rites Tautas nams aicina uz Barikāžu laika atceres pasākumu. Piedalās Rites pamatskolas skolēni un skolotāji. Savukārt pulksten sešos vakarā pie Lones Tautas nama norisināsies pasākums - Iedegsim ugunskuru Barikāžu piemiņai!

Elkšņu Tautas namā Barikāžu laika atceres pasākums notiks 19.janvārī divos dienā. Savukārt no trijiem dienā līdz sešiem vakarā pie Biržu Tautas nama tiks iedegts Barikāžu laika atceres ugunskurs. Ikviens aicināts piedalīties, atcerēties un sajust īpašo gaisotni, kāda tā bija pirms 33 gadiem. 19.janvārī sešos vakarā arī Sēlpils Tautas namā norisināsies Barikāžu atceres pasākums -"Ugunskuru sasaukšanās Sēlpils pagastā". 

Sestdien, 20.janvārī pulksten sešos vakarā pie Salas Tautas nama paredzēts Barikāžu atmiņu brīdis un ugunskura iedegšana. Jau ziņots, ka 1991. gada janvārī notika Latvijas neatkarības pretinieku mēģinājums apturēt neatkarības atjaunošanas procesu un gāzt Latvijas Republikas likumīgo varu. Lai pretotos šādai agresīvai rīcībai, ap daudzām stratēģiskas nozīmes ēkām tika izveidotas barikādes un dežūrās pie tām iesaistījās liels skaits iedzīvotāju. Pateicoties plašajai sabiedrības iesaistei, neatkarības pretinieku mēģinājums pārņemt varu izgāzās. 1991. gada janvāra barikādes ir izcils starptautiskas nozīmes nevardarbīgas pretošanās piemērs. 

Turpinām ziņas

Vairākums jeb 14 no 19 Siguldas novada pašvaldības deputātiem pirmdienas pēcpusdienā parakstījuši un iesnieguši pieprasījumu par Siguldas novada domes priekšsēdētājas Līgas Sausiņas atcelšanu no ieņemamā amata. Priekšsēdētājas atkāpšanos pieprasījuši arī septiņi no 12 deputātiem, kas pārstāv viņas partiju apvienības - "Nacionālās apvienības", "Latvijas Reģionu apvienības" un Latvijas Zaļās partijas - sarakstu. Deputātu prasības pamatā ir neapmierinātība ar priekšsēdētājas veikumu pašvaldības pārvaldes darba organizēšanā un sadarbību neveicinošs vadības stils. Pieprasījuma parakstītāji uzsver, ka Sausiņa personīgās ambīcijas noliek augstāk par pienākumu strādāt sabiedrības labā, kā arī nespēj nodrošināt domes un Siguldas novada pašvaldības pārvaldes darba, kas saistīts gan ar domes budžeta izstrādi, gan ar budžeta izpildi, atklātību un caurskatāmību. Deputāti pieprasījuši sasaukt domes ārkārtas sēdi vai izskatīt jautājumu 25.janvāra kārtējā domes sēdē. 

Līdz 26.janvārim uzņēmēji, kuri būtu ieinteresēti attīstīt uzņēmējdarbības infrastruktūru Daugavpilī, var piedalīties pašvaldības organizētā aptaujā. Daugavpils pilsētas pašvaldība aicina uzņēmējus piedalīties aptaujā un izteikt savu viedokli par uzņēmējdarbības infrastruktūras attīstību pilsētā. Uzņēmējiem ir iespēja kļūt par pašvaldības sadarbības partneriem, lai piedalītos uzņēmējdarbības infrastruktūras attīstības projektā. Projektu plānots sagatavot ES kohēzijas politikas programmas 2021.-2027.gadam specifiskā atbalsta mērķa "Pārejas uz klimatneitralitāti radīto ekonomisko, sociālo un vides seku mazināšana visvairāk skartajos reģionos" pasākumā "Atbalsts uzņēmējdarbībai nepieciešamās publiskās infrastruktūras attīstībai, veicinot pāreju uz klimatneitrālu ekonomiku".

Un vēl

Āfrikas cūku mēris pagājušajā nedēļā Latvijā konstatēts 13 mežacūkām, kamēr nedēļu iepriekš saslimšana tika konstatēta 34 mežacūkām. Tajā skaitā saslimšana pagājušajā nedēļā konstatēta sešām mežacūkām Jēkabpils novada Viesītes pagastā, divām mežacūkām Limbažu novadā, kā arī divām mežacūkām Madonas novadā, tostarp vienai mežacūkai Kalsnavas pagastā un vienai mežacūkai Ļaudonas pagastā. Vīruss pagājušajā nedēļā konstatēts arī vienai mežacūkai Cēsu novada Mārsnēnu pagastā, vienai mežacūkai Dobeles novada Īles pagastā un vienai mežacūkai Tukuma novada Degoles pagastā. Tādējādi mežacūku populācijā Āfrikas cūku mēris šogad Latvijā konstatēts 47 mežacūkām 13 novadu 19 pagastos.

Atstājiet komentāru