2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2024.gada 17.janvārī

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2024.gada 17.janvārī

Radio1 Preiļu novada aktualitātes pulksten 11.00 un 16.00

Preiļu novada pašvaldība atgādina, ka Bicānu, Bieržgaļa, Biešonā, Ciriša, Eikša, Jašazarā, Kategrades, Kolupa, Pakalnī, Pelēča, Rušonā un Zolvas ezeros tiek organizēta licencētā makšķerēšana. Preiļu novada ūdenstilpnēs, kas nav minētas šajā sarakstā, makšķerēt var uzrādot tikai makšķerēšanas karti. Licencētā makšķerēšana norādītajos ezeros tika ieviesta ar nolūku regulāri papildināt zivju krājumus makšķernieku vajadzībām, uzlabot zivju krājumu racionālu izmantošanu, kontrolēt ezeru un to piekrastes antropogēno slodzi, kā arī iegūt papildu līdzekļus zivju krājumu pavairošanai un aizsardzībai. Dodoties makšķerēt, nepieciešams ņemt līdzi makšķerēšanas un personas apliecinošu dokumentu, lai pie dokumentu pārbaudes Pašvaldības policijas pārstāvis vai Valsts vides dienesta inspektors varētu identificēt personu (makšķernieku). Licence būs derīga tikai tad, ja varēs identificēt personu.

Makšķerēšanas karte ir nepieciešama arī vietās, kur ir noteikta licencētā makšķerēšana, licencētā vēžošana vai zemūdens medības. Makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību karte nav nepieciešama personām: jaunākām par 16 gadiem, vecākām par 65 gadiem, ar invaliditāti. Arī personām, kuras vecākas par 65 gadiem un invalīdiem, nepieciešams inspektoriem uzrādīt attiecīgu dokumentu (personas apliecinošu dokumentu vai invalīda apliecību), lai varētu izmantot tiesības makšķerēt bez kartes iegādes. Papildu informācija par makšķerēšanas licenču iegādes iespējām un to veidiem pieejama preili.lv.

Līdz ar aukstā laika iestāšanos, aktuāls kļuvis jautājums par apkuri daudzdzīvokļu mājās, kuru dzīvokļos nodrošināta autonomā apkure - krāsnis, kamīni, gāzes apkure, elektriskie sildītāji un citas tamlīdzīgas ierīces. Preiļu novada pašvaldība atgādina, ka ir spēkā Ministru kabineta noteikumi, kuri paredz minimāli nepieciešamo gaisa temperatūru, proti,, 18 °C dzīvojamās telpās apkures periodā, lai nodrošinātu ēkas saglabāšanos un nepieļautu tās bojāšanu. Ilgstoši neapkurināts dzīvoklis rada negatīvu ietekmi uz visu māju, arī kaimiņu mājokļiem, rezultātā rodas siltuma zudumi un neērtības. Lai arī normatīvajos aktos nav paredzēta administratīvā atbildība par to, ka īpašnieks dzīvoklī neuztur minimālo noteikto temperatūru, tomēr dzīvokļa īpašniekam jāuztraucas par to, ka ūdensvada aizsalšanas gadījumā vainīgajam nāksies atlīdzināt kopīpašumam nodarītos zaudējumus. 

Turpinām aktualitātes

27. janvārī Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijā norisināsies Preiļu robotikas čempionāts. Pasākuma mērķis ir veicināt bērnu un jauniešu interesi par inženierzinātnēm un robotiku, kas ir viena no visstraujāk augošajām nozarēm pasaulē. Reģistrēties sacensībām iespējams līdz 19. janvārim (ieskaitot). Reģistrācijas veidlapa un plašāka informācija pieejama mājaslapā preili.lv. Aicina visus interesentus reģistrēt savus robotus savlaicīgi, lai organizatori varētu izplānot sacensību kārtību un norises laikus!

26. janvārī pulksten 11. Preiļu Kultūras namā notiks Latgales Pilsoniski aktīvo iedzīvotāju forums, kurā ir aicināti piedalīties visi Latgales iedzīvotāji un interesenti. Forumā spriedīs par Latgales iedzīvotāju līdzdalības iespējām gan ietekmējot procesus un notikumus savā reģionā, gan visā Latvijā. Par to, kā pieejamos resursus pārvērst kādā pelnošā vai noderīgā projektā, kādi ir iedzīvotāju konsultatīvo padomju ieguvumi un kā tās darbojas, kā iedzīvotāji paši var uzlabot sociālo un kultūras vidi savā apkārtnē, piedalīties dažādos projektos un gūt finansējumu idejām – diskutēs un pieredzes stāstos demonstrēs Sēlijas aktīvāko pilsonisko organizāciju pārstāves Ieva Jātniece un Daina Alluža, kā arī Preiļu novada pašvaldības iedzīvotāju konsultatīvo padomju pārstāvji. Kā foruma moderatores darbosies Preiļu novada pašvaldības vecākā eksperte sadarbībā ar NVO Ineta Liepniece un Latgaliešu kultūras biedrības vadītāja Ilga Šuplinska. 

Reģistrācijas veidlapa 26. janvāra klātienes forumam pieejama preili.lv. 2. februārī notiks foruma turpinājums tiešsaistē, kurā apskatīs iedzīvotāju līdzdalības iespējas jau valsts mēroga aktivitātēs un analizēs vairāku projektu rezultātus, atklājot, cik gatava iesaistīties un uzņemties atbildību ir Latgales sabiedrība un tās pilsoniskās organizācijas. Tiešsaistes forumu varēs skatīt Latgales Kongresa Youtube kontā. Pasākumu organizē Latgaliešu kultūras biedrība, Preiļu novada pašvaldība un Latgales kongresa lēmumu izpildes padome.

Un vēl

Piektdien, 19. janvārī pulksten 15. Aglonas Kultūras namā un tiešsaistē platformā ZOOM notiks Dabas parka “Cirīša ezers” dabas aizsardzības plāna izstrādes konsultatīvās grupas 1. sanāksme. Tās laikā plāna izstrādātāji iepazīstinās dalībniekus ar plānotājiem un jau paveiktajiem darbiem dabas plāna izstrādē, līdz šim saņemtajiem priekšlikumiem un darba plānu 2024. gadam. Reģistrācijas veidlapa dalībai tiešsaistē pieejama preili.lv. Dabas aizsardzības plānu Dabas parkam “Cirīša ezers” no 2023. gada jūlija izstrādā Daugavpils Universitāte. Dabas aizsardzības plāna izstrādes partneris ir Preiļu novada pašvaldība. Dabas aizsardzības plāna izstrāde tiek veikta Daugavpils Universitātes īstenotā Latvijas vides aizsardzības fonda projektā “Dabas parka “Cirīša ezers” dabas aizsardzības plāna aktualizēšana”.

Atstājiet komentāru