2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 19.janvārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 19.janvārī

Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Latgales kongresa lēmumu izpildes padome atklātā vēstulē aicina izvērtēt iespēju atstāt Varakļānu novadu kā atsevišķu pašvaldību. Atklātā vēstule kongresa padome lūdz jautājumu par Varakļānu novada vietu Latvijas administratīvi teritoriālā iedalījuma struktūrās skatīt "vēsturiskā taisnīguma un Satversmē noteikto valsts pamatvērtību kontekstā", aicinot nevirzīt un neatbalstīt grozījumus "Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā", kas paredz Varakļānu novadu līdz ar 2025.gada pašvaldību vēlēšanām pievienot Madonas novadam. Vēstules autori norāda, ka pirms padomju okupācijas vēsturiskais Varakļānu pagasts ietilpa Latgalē, Rēzeknes apriņķī, pausts vēstulē. Padomju okupācijas režīms izjauca Latvijas administratīvo iedalījumu, kas atbilda Satversmei, graujot iedzīvotāju piederības izjūtu savai kultūrvēsturiskajai zemei, līdz ar to arī graujot Latvijas pamatus, apgalvo vēstules autori.

Šodienas "neskaidrā" situācija par Varakļānu novada piederību vienam vai otram reģionam ir padomju okupācijas sekas, kas joprojām nav novērstas, uzskata vēstules autori. Viņi uzsver, ka šis ir arī jautājums arī par Latgales un tās pilsoņu pārstāvniecību Saeimā, jo šāda administratīvi teritoriālā iedalījuma rezultātā tiek samazināts pilsoņu skaits Latgales vēlēšanu apgabalā. Varakļānu novads ir vienīgā pašvaldība, kas simtprocentīgi teritoriāli ir Latgales vēsturiskās zemes daļa, bet iekļauta Vidzemes plānošanas reģionā, Vidzemes vēlēšanu apgabalā, Vidzemes statistikas reģionā, sacīts vēstulē.

Ādažu un Ropažu novadu pašvaldībām nespējot vienoties par Garkalnes sadalīšanu, šo pagastu varētu pievienot Rīgai, vakar intervijā Latvijas Radio pieļāva vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa. Viņa norāda, ka garkalniešu viedokļi dalās, tādēļ esot grūti pieņemt lēmumu. Ja divas pašvaldības nevarot vienoties, varbūt Garkalne jāpievieno Rīgai, retoriski vaicāja Bērziņa un atzīmēja, ka arī Rīgas mērs esot šādu variantu pieļāvis. Ministre atzina, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija esot nonākusi strupceļā. Ministrija pirms ministru maiņas sadarbībā ar Rīgas plānošanas reģionu izstrādāja trīs dažādus Garkalnes pagasta sadalīšanas modeļus, taču likumā esot ierakstīts, ka lēmumu pieņem, vienojoties abām pašvaldībām. Līdz ar to ministrija nevarot noteikt, kā būtu jāsadala Garkalne. Ja pašvaldības nespēs vienoties, paliks spēkā esošās novadu robežas. 

Veselības inspekcija konstatējusi nepilnības divu Rēzeknes pilsētas domnieku slimības lapās. Pērn novembrī inspekcija bija saņēmusi Vides aizsardzības un reģionālās ministrijas lūgumu vērtēt četru Rēzeknes domes deputātu darbnespējas lapu pamatotību, ņemot vērā to nespēju atnākt uz domes sēdēm. Tomēr vēlāk sasirgušie tika redzēti publiskās vietās. Pamatotības pārbaudes laikā inspekcija veica darbnespējas lapas izsniegšanas medicīnisko pamatotību, proti, pacienta medicīniskajā dokumentācijā ārstniecības personas fiksētās pacienta sūdzības un attiecīgi noteikto ārstniecības procesu. Tāpat pārbaudes laikā inspekcija veica darbnespējas lapu izsniegšanas atbilstību kārtībai kādā atver, nosaka termiņu un/vai pagarina lapu. Veselības inspekcija pārbaudē konstatēja, ka divos gadījumos, atverot darbnespējas lapu, ģimenes ārsti nav precīzi un atbilstoši norādījuši pagarinājuma beigu termiņu. Abām ārstniecības personām izteikts aizrādījums par Ministru kabineta noteikumos "Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība" noteikto prasību neievērošanu.

Turpinām ziņas

Aizkraukles novada dome lēmusi projekta "Pīlādžlauka ceļa izbūve Kokneses pagastā, Aizkraukles novadā" īstenošanai paredzēto finansējumu izlietot šogad. Kokneses industriālajā teritorijā līdz 2024. gada decembrim tiks izbūvēta jauna iela 160 metru garumā ar asfalta segumu. Tā savienos Vērenes ielu ar uzņēmējdarbībai nozīmīgiem zemes gabaliem. Projekta realizēšanai noteiktās izmaiņas paredz ņemt ilgtermiņa aizņēmumu 173 tūkstoši 343 eiro apmērā no Valsts kases ar tās noteikto procentu likmi uz 20 gadiem ar atlikto pamatsummas maksājumu līdz 2025. gada janvārim, aizņēmuma atmaksu garantēt ar pašvaldības budžetu. 

Janvāra otrajā pusē Rēzeknē ar dažādiem pasākumiem tiks atzīmēta Latgales atbrīvošanas 104.gadadiena. Latvijas Neatkarības karā jeb Latvijas atbrīvošanas cīņās, kas norisinājās no 1918.līdz 1920.gadam, noslēdzošais posms bija Latgales atbrīvošana no lieliniekiem, kur Rēzeknes atbrīvošana bija nozīmīgs panākums. Svētdien, 21.janvārī, Rēzeknē gaidāmi šo vēsturisko notikumu atceres pasākumi, ko ievadīs ziedu nolikšana un Zemessardzes 3. Latgales brigādes kapelāna uzruna piemiņas brīdī Miera ielas kapos pie obeliska Brīvības cīņās kritušajiem karavīriem. Pēc tam notiks Svētā Mise - aizlūgums par kritušajiem karavīriem - Rēzeknes Vissvētākās Jēzus Sirds Romas katoļu katedrālē. Pasākumu turpinājumā paredzēta ziedu nolikšana un atceres dienas uzrunas, pūšamo instrumentu orķestra "Rēzekne" muzikālais pavadījums pie pieminekļa "Vienoti Latvijai".

Un vēl

10. februārī “Smeceres sils” trasē norisināsies viens no šīs ziemas lielākajiem tautas sporta pasākumiem šoziem – Madonas tautas slēpojums. Pasākumā visas dienas garumā plānotas gan bērnu distances, gan distances, kas pa spēkam būs slēpotājiem, kas uz slēpēm nav pirmo sezonu. Izvēloties atbilstošu distanci: 7, 15 vai 30km, kā arī starp bērnu un 2,5km jauniešu distancēm, aicināti startēt visi interesenti.  Madonas slēpojumā tiks aizvadītas piecas dažādas ieskaites: bērnu, jauniešu, 7km “RITC” tautas distance, 15km “Sportland” distance un 30km “Mežu sili” distance, nodrošinot iespēju visai ģimenei pavadīt laiku kopā, baudot ziemu un slēpošanas priekus. Kā uzsver organizatori – tas, kas līdz šim bijis raksturīgs lielākajiem skriešanas pasākumiem, būs pieejams arī slēpošanas pasākumā – visi Madonas slēpojuma dalībnieki saņems medaļas par piedalīšanos.  Paralēli, visas dienas garumā būs pieejama lāzerbiatlona aktivitāte bērniem, kas ļaus iepazīties ar biatlonu kā sporta veidu. Tāpat ikviens interesents būs aicināts piedalīties 300 metru šķēršļu slēpojumā ar laika kontroli.

Atstājiet komentāru