2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 26.janvārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 26.janvārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras Zemgales reģiona nodaļa un Zemgales plānošanas reģions sadarbībā ar Aizkraukles novada pašvaldību 7. februārī Likteņdārza Saieta namā organizē vietējā biznesa atbalsta dienu – biznesa forumu “Uzņēmējdarbības attīstības iespējas reģionos”. Uzņēmēji aicināti līdz 31. janvārim pieteikties dalībai šajā bezmaksas pasākumā. Biznesa foruma mērķis ir piedāvāt uzņēmējiem iespēju iepazīties ar nākotnes uzņēmējdarbības attīstības iespējām reģionos, veicinot uzņēmēju līdzdalību un sadarbību. 

Aizkraukles novada un Kokneses tūrisma informācijas centrā Koknesē notika pasākums “Rīta kafija ar Daugavas Samu”. Dalībnieki pāris stundu garumā iepazina biedrības “Pērses krasts” projektā “Daugavas Sama stāsts” tapušo tūrisma maršrutu un mobilo lietotni “Galastacija Koknese”. Maršruta centrālais tēls Daugavas Sams pavada lietotāju interaktīvā pastaigā maršrutā, kur ar paplašinātās realitātes funkciju ceļotājs uz reālās ainavas fona var apskatīt vēsturiskos foto un dzirdēt personificētu Sama stāstījumu par esošajiem un zudušajiem apskates objektiem Koknesē. Audio failus ierunājis aktieris un režisors Ģirts Šolis. Lietotne “Galastacija Koknese” ikvienu aizvedīs apmēram septiņu kilometru garā pārgājienā, kas atkarībā no tempa un pavadītā laika objektos aizņems divas stundas.

Preiļu novadā biedrība “Ģimeņu atbalsta centrs “Puķuzirnis”” piedāvā apmeklēt silto smilšu nodarbības, kas paredzētas bērnu saskarsmes prasmju, valodas attīstības vai aiztures procesu atjaunošanas un attīstības uzlabošanai. Silto smilšu nodarbība tiek organizēta atbilstoši Dabas vides estētikas teorētiskajai un metodiskajai bāzei, kas balstīta vairāk nekā 20 gadu ilgā praksē un pētījumos. Kā liecina pieredze, siltās smiltis bērnam sniedz saudzīgus, dabiskus impulsus, paaugstinot viņa emocionālo labsajūtu, miera un relaksācijas sajūtu, kā arī uzlabo saskarsmes prasmes un palīdz atgūt līdzsvaru. Nodarbības tiek organizētas individuāli, ne biežāk kā reizi nedēļā. Pamata cikls sastāv no četrām nodarbībām. Plašāka informācija, kā pieteikties nodarbībām pieejama mājaslapā preili.lv. 

Turpinām ziņas

Vakar ar 14 deputātu balsīm no Siguldas novada domes priekšsēdētājas amata tika atbrīvota Līga Sausiņa, kas ievēlēta no Nacionālās apvienības saraksta.  Pēc balsojuma Sausiņa pateicās kolēģiem par viņai doto laiku un iespēju un pameta domes sēdi. Saskaņā ar Siguldas novada pašvaldības nolikumu domes priekšsēdētāja pienākumus pilnvaru pirmstermiņa izbeigšanas gadījumos no 1.janvāra līdz 30.jūnijam bez īpaša pilnvarojuma pilda vietnieks Kristaps Zaļais. Sausiņa pirms balsojuma par viņas atstādināšanu no amata, atzina, ka viņa ir pārsteigta par septiņiem "savējiem", kuri ir vērsušies aizmuguriski, neaicinot uz sarunu, tai pašā laikā izvairījušies no viņas uzaicinājumiem runāt par aktuālajiem budžeta plānošanas jautājumiem un piedāvātajiem risinājumiem. Domes priekšsēdētāja uzsvēra, ka kopā ar pašvaldības kolēģiem esot izdarīts milzu darbs, veidojot šā gada budžetu, lai sabalansētu iespējas un vajadzības. 

Kā vēstīts, vairākums jeb 14 no 19 Siguldas novada pašvaldības deputātiem 15.janvārī domei iesniedza pieprasījumu par Sausiņas atcelšanu no ieņemamā amata. Priekšsēdētājas atkāpšanos bija pieprasījuši arī septiņi no 12 deputātiem, kas pārstāv viņas partiju apvienības - "Nacionālās apvienības", "Latvijas Reģionu apvienības" un Latvijas Zaļās partijas - sarakstu. Pieprasītāju skaitā ir arī abi domes priekšsēdētājas vietnieki Linards Kumskis un Kristaps Zaļais. Deputātu prasības pamatā ir neapmierinātība ar priekšsēdētājas veikumu pašvaldības pārvaldes darba organizēšanā un sadarbību neveicinošs vadības stils. 

Balvu novadā vakar pieņemts pašvaldības budžets. Neskaidrība, kā pašvaldība taupīs, lai "savilku galus", rosinājusi deputātiem apšaubīt, vai domes priekšsēdētājam Sergejam Maksimovam, kas ievēlēts no Latgales partijas,  būtu jāpaliek amatā. Tādu gan ir mazākums, tie sevi vairās saukt par opozīciju. Reformas, tajā skaitā rosinājums pāriet uz četrām darba dienām nedēļā, te vēl tikai sekos, un domes priekšsēdētājs ir pārliecināts, ka tā ir pareizā lietu kārtība. Sergejs Maksimovs pirms divarpus gadiem par Balvu novada domes priekšsēdētāju kļuva ar visu deputātu atbalstu. Taču patlaban viņa krēsls sašķobījies. Gan finanšu ministrs, gan pašvaldību ministre bažas par Balvu novada finanšu stabilitāti nav pauduši. Par spīti pārmetumiem un deputātu spiedienam, no amata Maksimovs ceturtdien neatkāpās. 

Un vēl

Liepājas pašvaldībā saņemts kolektīvais iesniegums, kurā iedzīvotāji lūdz pašvaldību neakceptēt SIA "DG termināls" paredzēto darbību attiecībā uz gumijas un plastmasas atkritumu pārstrādes iekārtas uzstādīšanu Liepājā. Ceturtdien  domes sēdē nolemts, ka iesniegums ir atbilstošs normatīvajam regulējumam un izvērtējams kopā ar jautājumu par uzņēmuma darbību. Kolektīvajā iesniegumā 814 personas ir pret atkritumu pārstrādes iekārtas uzstādīšanu. Kā norāda pašvaldībā, iesniegumā iedzīvotāji izsaka bažas par uzņēmuma plānoto darbību. Iedzīvotāji uzskata, ka pirms paredzētās darbības būtu jāveic grunts un piesārņojuma sanācija. Iesniegumā iedzīvotāji ir arī norūpējušies par to, kāda būs paredzētās darbības ilgtermiņa ietekme uz iedzīvotāju veselību.
.

Atstājiet komentāru