2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 29.janvārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 29.janvārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 17.00

Preiļu novada pašvaldība skolēnu vešanai uz skolu šajā mācību gadā izlietos 283 tūkstoši 651 eiro. Skolēnu vešanas ar pašvaldības autobusiem indikatīvās izmaksas 2023./2024.gadam ir 266 651 eiro, sabiedriskā autobusa biļešu maksa ir 17 tūkstoši eiro. Preiļu novadā visiem skolēniem ir iespēja nokļūt uz un no mācību iestādes ar sabiedriskā transporta autobusu vai pašvaldības skolēnu autobusiem, kuri brauc pa apstiprinātu maršrutu. Skolēnu vadāšanai uz skolu pašvaldība vēl šomēnes saņems divus jaunus skolēnu autobusus ar 19+1 sēdvietām. Kopš pašvaldību reformas 2021.gada Preiļu novadā nav slēgta neviena skola. Ir reorganizēta Rušonas pamatskola un Rimicānu pirmsskolas izglītības iestāde.

Aizkraukles novada Sociālā dienesta Jaunjelgavas klientu apkalpošanas punkta darbinieki pārcēlušies, un turpmāk klientus pieņems apvienības pārvaldes ēkā. Dienesta sniegtos pakalpojumus tas neietekmēs, savukārt pašvaldības budžetā šāds risinājums ļaus ietaupīt līdzekļus, kas saistīti ar telpu uzturēšanu. Šāds solis sperts, optimizējot pakalpojumu pieejamību, padarot to kompaktāku pilsētniekiem — apvienības pārvaldes ēkā Lāčplēša ielā 11 vienuviet iespējams saņemt vairākus pašvaldības pakalpojumus. Jaunjelgavas klientu apkalpošanas punkta sociālā dienesta darbiniekiem ierādītas telpas pirmajā un otrajā stāvā. Pirmajā stāvā telpas iedalītas speciālistiem, kas ikdienā strādā ar klientu apkalpošanu. Sociālās palīdzības nodaļas darbiniece Inese Broka un sociālā darba un sociālo pakalpojumu nodaļas sociālā darbiniece Maruta Smalča klientus pieņems ēkas pirmajā stāvā — ieeja no “Latvijas pasta” nodaļas puses. Ģimenes atbalsta nodaļas darbiniece Lelde Zvaigzne klientus pieņems ēkas otrajā stāvā, savukārt sociālās rehabilitācijas nodaļas vadītāja Evija Elksne turpmāk darba pienākumus veiks Seces pagasta pakalpojumu centra telpās.

Augšdaugavas novada pašvaldība izsolē mēģina pārdot agrākās Raudas internātpamatskolas ēku. Īpašuma sākumcena izsolē noteikta 74 tūkstoši eiro. Izsole noslēgsies 7.februārī. Pašvaldībā informē, ka pašlaik ēka netiek izmantota, taču ziemā tā tiek kurināta, lai nepasliktinātos tās tehniskais stāvoklis. Gada laikā tiekot iztērēta "pamatīga summa", uzturot ēku, kurai nav pielietojuma. Raudas skola atrodas tālu no Šēderes pagasta centra, no Ilūkstes un Daugavpils, turklāt sabiedriskā transporta nepieejamības un ceļu stāvokļa dēļ, neesot iespējams nodrošināt nepieciešamo darbinieku skaitu potenciālā pansionātā. Vēl viens arguments pret pansijas izveidi ir piederīgo nokļūšana līdz skolas ēkai. Apzinātie klienti atsakās stāties rindā uz vietu pansionātā grūtas pieejamības dēļ. Nekustamā īpašuma platība ir nepilni 14 hektāri, no tiem 2,34 hektāri meža. Īpašumā ietilpst 18 būves: skolas ēka, garāža, pagrabi, šķūņi, kūts, mācību ražošanas darbnīcas, pirts, noliktavas un hlorētava, kā arī mežs un lauksaimniecības zeme. Skolas tehniskais stāvoklis ir novērtēts kā apmierinošs un labs.

Turpinām ziņas

Sabiedrības līdzdalības kampaņā "Dari savu pilsētu labāku!" finansējumu ideju realizēšanai ieguvuši dalībnieki no Ķekavas novada Daugmales pagasta, Viļakas un Bauskas novada. Ķekavas novadā tiks izveidotas lielizmēra šūpoles Nāves salā, lai godinātu Latviešu strēlnieku pulku dibinātāju Jāni Goldmani. Viļakā plānots izveidot kuģi-rotaļu laukumu pludmalē pie Viļakas ezera, bet Bauskas novada Uzvaras ciemā izveidos atpūtas parku jauniešiem.  Uzvarētāji savas idejas apņēmušies īstenot līdz 2024.gada 18.augustam, informē organizatori. Viena no idejām uzvarēja skatītāju balsojumā, bet divas noteica žūrijas komisijas izvēle. Kopējais pieejamais finansējuma apmērs ir 10 tūkstoši eiro.

Jaunmoku pilī februārī notiks Valentīndienai veltīts pasākums pāriem un ģimenēm "Randiņš muzejā". Pasākums norisināsies trīs dienas - Valentīndienā, kas ir trešdien, 14.februārī, pulksten sešos vakarā, kā arī sestdien, 17.februārī, pulksten četros pēcpusdienā un svētdien, 18.februārī, pulksten 12. Izklaidējoši izglītojošas aktivitātes tiks izvietotas visā Jaunmoku pilī - zālēs, salonos, Meža muzejā.  Randiņa dalībniekiem tiks iedots aktivitāšu ceļvedis, kurš vedīs gan izglītojošā, gan romantiskā pastaigā pa pili. Piemēram, aktivitātē "Parka poētikas tuvplāni" ar tālskati varēs atrast norādes dzejolim, kurš jānolasa otrai pusītei. Aktivitātē "Vēstule no pils" pāris varēs ļauties mīlestības vēstuļu rakstīšanai ar roku, izmantojot 20.gadsimta sākuma rakstīšanas stilu. 14.februārī un 17.februārī dalībnieki varēs noskatīties filmu "Pastkarte no Romas" pils Torņu zālē, bet 18.februārī Kolonnu zālē klausīties koncertprogrammu "Debesis. Gaiss. Vējš."

Un vēl

Ar Eiropas Savienības fondu atbalstu Daugavpilī cer attīstīt ziemas tūrisma piedāvājumu. Daugavpils pilsētas pašvaldība ir saņēmusi Eiropas reģionālā attīstības fonda finansējumu, un divu gadu laikā par pusmiljonu eiro plāno izbūvēt mākslīgā sniega segas veidošanas sistēmu Stropu aktīvās atpūtas un sporta trases teritorijā, kā arī īstenot citus pasākumus, popularizējot ziemas tūrisma iespējas Daugavpilī. Projektu "Ilgtspējīga pārrobežu sadarbība ziemas tūrisma attīstībai" Daugavpils pašvaldība īstenos sadarbībā ar Visaginas pašvaldību Lietuvā. Kopējās projekta izmaksas ir 0,74 miljoni eiro.

Projekta gaitā Stropu aktīvās atpūtas un sporta trases teritorijā tiks izbūvēta mākslīgā sniega segas veidošanas sistēma, kas ļaus izmantot daļu trases arī tad, kad gaisa temperatūra ir zem nulles, bet dabīgās sniega segas biezums nav pietiekošs, lai pilsētnieki un pilsētas viesi varētu nodarboties ar slēpošanu vai vizināties ar ragaviņām un pūšļiem. Lai nodrošinātu vides pieejamību un aktīvās atpūtas izmantošanas iespējas dažādām sabiedrības grupām, projektā paredzēts iegādāties arī specializētu ziemas tūrisma aprīkojumu cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Atstājiet komentāru