2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 30.janvārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 30.janvārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 17.00

Aizkraukles novada dome uz desmit gadiem nodos biedrībai “RC Rots Team” nomā 0,6 hektāru zemes Enerģētiķu ielā 6 Aizkrauklē. Tur paredzēts ierīkot radio vadāmo mašīnu trasi. Tādējādi Aizkrauklē reģistrētā biedrība vēlas popularizēt un veicināt iedzīvotāju interesi par radio vadāmo modeļu autosportu Latvijā, rīkot dažāda veida pasākumus un aktivitātes bērniem, jauniešiem un pieaugušajiem, sacensības, izglītojošus pasākumus, seminārus un konkursus, popularizēt tehnisko jaunradi un inženierzinātņu attīstību. 

Turpinās pētījumi par retām sūnām Aizkraukles novadā. Staburags informē, ka Aizkraukles un Skrīveru apkārtnē sastopami dažādu vecumu apšu meži, kuros iespējams veikt arī eksperimentālus pētījumus. Viens no šādiem pētījumiem ir par aizsargājamās sūnas gludās nekerītes dzīvotspēju vecos un jaunos apšu mežos, izmantojot transplantu metodi. Šī pētījuma mērķis ir noskaidrot gludās nekerītes vides prasības mainītos apstākļos. Ar transplantu metodes palīdzību sūna no kokiem vecā mežā tiek transplantēta uz kokiem jaunā mežā un laika gaitā tiek vērtēta sūnas vitalitāte. Latvijā un pasaulē ir maz zināms par atsevišķu sūnu sugu vides prasībām. Pētījuma rezultāti sniegs jaunus rezultātus sūnas ekoloģijā, kas palīdzēs ne tikai labāk plānot dabas aizsardzības pasākumus, bet arī palīdzēs plānot piemērotu mežu apsaimniekošanu, lai saglabātu lielāku bioloģisko daudzveidību apšu mežos.

Dāvanu maiņas skapjos, kas svētku laikā bija izvietoti tirdzniecības centrā "Domina Shopping" Rīgā, centrā "Šokolāde" Siguldā un Liepājas "Rietumu centrā", visbiežāk ievietotas grāmatas, sveces un svečturi. Kopumā dāvanu skapjos ievietotas vairāk nekā 1000 lietas. Visvairāk dāvanu maiņas skapjos mainītas grāmatas, sveces un svečturi. Tāpat skapjos ievietoti senlaicīgi trauku komplekti, bērnu apģērbs un rotaļlietas, daudz un dažādi suvenīri, kā arī bižutērijas izstrādājumi. Kā norāda akcijas rīkotāji, pāri palikušo dāvanu skaits ir neliels, un tās tiks nodotas labdarības biedrībai "Otrā elpa". Dāvanu apmaiņas skapji bija pieejami no 12.decembra līdz 15.janvārim.

Turpinām ziņas

Vakar ugunsgrēkā Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes telpās Jelgavas pilī cietusi bēniņu telpa un viena auditorija, kurai dzēšanas darbos izmirkuši griesti. Šajās telpās vēlāk būšot nepieciešams remonts, bet augstskolas darbu tas pašlaik netraucē. Vakar pils telpās mācības bija atceltas, bet rīt jau atkal viss notikšot ierastajā kārtībā. Kā ziņots, pils bēniņos pirmdienas rītā tika konstatēts sadūmojums, bet no ēkas bija evakuējušies apmēram 500 cilvēki. Ugunsdzēsēji apsekoja telpas un konstatēja, ka ēkas bēniņos dega ventilācijas iekārta piecu kvadrātmetru platībā. Šī ventilācijas iekārta netiek ekspluatēta.

Pagājušās nedēļas nogalē seši Latvijas pilsoņi neatļauti šķērsojuši Igaunijas un Krievijas robežu abu valstu robežezeros, pirmdien informēja Igaunijas Policijas un robežsardzes departamenta Dienvidu prefektūra. Sestdien Pleskavas ezerā divi Latvijas pilsoņi nelikumīgi šķērsoja robežu no Krievijas puses. Abiem noteikts 80 eiro sods. Tajā pašā dienā Krievijas robežsargi paziņoja, ka aizturējusi trīs Latvijas pilsoņus, kuri nelegāli šķērsojuši robežu Pleskavas ezerā. Nākamajā dienā pēc procesuālo darbību veikšanas Krievijas robežsargi atļāva trim Latvijas makšķerniekiem atgriezties Igaunijā. 

Un vēl

Svētdien, 4.februārī, Ogres teātrī skatuves dzīvi sāks amerikāņu klasiķa Jūdžina O Nīla ģimenes drāmas "Garās dienas ceļš uz nakti" iestudējums Jāņa Kaijaka režijā. Viena diena, kurā lugas varoņi katrs savā veidā cenšas atrast zaudēto saprašanos, cenšas glābt viens otru un nosargāt savu mīlestību. "Garās dienas ceļš uz nakti" ir viens no izcilākajiem 20.gadsimta amerikāņu dramaturģijas darbiem. Autobiogrāfiskajā lugā, kas pirmoreiz publicēta 1956.gadā, jau pēc autora nāves, O Nīls jūtīgi un atklāti ierakstījis savas ģimenes stāstu, kurā nav "labo" vai "slikto" varoņu. Tieši par šo darbu O Nīls saņēmis gan Tonija (1956), gan Pulicera (1957) balvu, un luga joprojām turpina dzīvot uz pasaules teātru skatuvēm.

Atstājiet komentāru