2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 8.februārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 8.februārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam ir aizdomas, ka no amata pašlaik atstādinātais Rēzeknes domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs izpaudis neizpaužamas ziņas. KNAB otrdien veica kratīšanu Rēzeknes pašvaldībā.. KNAB izmeklēšanu veica saistībā ar iespējamību, ka no amata pašlaik atstādinātais Rēzeknes domes priekšsēdētājs izpaudis neizpaužamas ziņas, kas nav valsts noslēpums. KNAB ir aizdomas, ka Bartaševičs, personīgu motīvu vadīts, uzdeva pašvaldības darbiniecei iegūt informāciju no amata pienākumu pildīšanai pieejamās datubāzes. KNAB aģentūrai LETA nekomentēja, vai šī informācija saistīta ar būvprojektiem un atstādinātā mēra brāli. Darbiniece iegūto informāciju nodeva Bartaševičam, kurš šīs ziņas izpauda ģimenes loceklim izmantošanai personīgiem mērķiem. KNAB kriminālprocesu sāka pagājušā gada 20.decembrī.

Varakļānu novada pašvaldības budžeta plānotā ieņēmumu daļa šogad palielināsies par 5,6%, taču būtiski plānots palielināt izdevumus atalgojumam, sociālajai palīdzībai, pašvaldības funkciju nodrošināšanai, kā arī aizņēmumu procentu maksājumiem. Varakļānu novada domes deputātu apstiprinājuši pašvaldības budžetu, kur ieņēmumi plānoti 4 miljoni 513 tūkstoši 736 eiro, izdevumi - 5 miljoni 311 tūkstoši eiro. Naudas līdzekļu atlikums uz šā gada 1.janvāri bija 797 tūkstoši 294 eiro. 

Vairākās Latgales pašvaldībās mājokļu pieejamība ir karsts jautājums – vidēji pieprasījums ir trīs reizes lielāks nekā piedāvājums. Jaunās ģimenes un speciālisti priekšroku dod dzīvei pilsētā, apkaimēs dzīvokļus atstājot tukšus. Savukārt privātajā sektorā var novērot, ka cenas kritušās, neattaisnojot īpašnieku cerības. Tikpat karsta problēma ir aizdevuma saņemšana mājokļa iegādei. Tikmēr pašvaldībās trūkst īres dzīvokļu. Preiļu novadā īrēt vēlas ģimenes ar bērniem, novada piedāvājums – ierobežots. Krāslavas novadā arī rinda, dzīvokļi nav vislabākajā kārtībā. Savukārt Balvos un Viļakā atbilstošu dzīvokļu vispār nav. Pašvaldībām trūkst naudas mājokļu atjaunošanai un būvniecībai.  No visiem valsts atbalsta programmas mājokļa iegādei klientiem – tikai 1% Latgalē. Arī kredītus attālākos reģionos izsniedz negribīgi, tāpēc daļa iedzīvotāju nevar iegādāties mājokļus.

Turpinām ziņas

Turpmāk Ikšķilē un Lielvārdē centralizēta siltumapgāde tiks nodrošināta, izmantojot atjaunīgos energoresursus – šķeldu un granulas. Līdz šim Ikšķiles un Lielvārdes pilsētās centralizētā siltumapgāde tika nodrošināta, izmantojot tikai fosilo kurināmo – dabasgāzi, tāpēc Ogres novada pašvaldība jau 2022. gada aprīlī pieņēma lēmumu siltumenerģijas ražošanai izmantot atjaunojamos energoresursus.  Ikšķilē siltumapgādes lokā pie katlu mājas pieslēgti 19 siltumenerģijas lietotāji, no tiem 15 daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas, viena individuālā māja, pašvaldības ēka, pirmsskolas izglītības iestāde un komersanta ēka. Perspektīvā plānots siltumapgādes sistēmai pieslēgt vēl divas ēkas – ēku Pārbrauktuves ielā 9B un Ikšķiles luterāņu baznīcu. Lielvārdē katlumājai pieslēgti 16 siltumenerģijas lietotāji Lāčplēša rajonā. Perspektīvā plānots pieslēgt 13 siltumenerģijas lietotājus Raiņa un Mēness ielu rajonā, kā arī  Lielvārdes vidusskolu un Lielvārdes Sporta centru.

Aizkrauklē arī šogad plānots atvērt augu sēklu maiņas punktu. Tuvojas pavasaris, sēklas pārdošanā jau izliktas lielveikalos, un laiks pārlūkot arī savus krājumus. Latvijas Permakultūras biedrība 7. martā Aizkraukles bibliotēkas lasītavas telpās visus interesentus aicina uz augu sēklu maiņas punkta atvēršanu. Līdzi jāņem savas izlolotās sēklas un augi, ar kuriem būs iespēja mainīties vai vienkārši piedāvāt citiem.

Sestdien, “Smeceres sils” trasē norisināsies viens no šīs ziemas lielākajiem tautas sporta pasākumiem šoziem – Madonas tautas slēpojums. Pasākumā visas dienas garumā plānotas gan bērnu distances, gan distances, kas pa spēkam būs slēpotājiem, kas uz slēpēm nav pirmo sezonu. Izvēloties atbilstošu distanci: 7, 15 vai 30km, kā arī starp bērnu un 2,5km jauniešu distancēm, aicināti startēt visi interesenti.  
 
Un vēl

Daugavas baseina upēs ūdenslīmenis lielākoties pazeminājies par 3 ‒ 28 cm diennaktī ‒ informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Daugavas posmā Jēkabpils‒Zeļķi ūdenslīmenis pazeminājies par 1 ‒ 2 cm diennaktī. Līdz ar ūdenslīmeņa pazemināšanos Aizkraukles novada teritorijā ir atcelts dzeltenais brīdinājums. Ir atgriezies sals, līdz ar to atsāksies ledus veidošanās un nostiprināšanās. No ledus brīvajos posmos atsāks veidoties vižņi un piesalas. Upju notece lielākoties pazemināsies. Ledus biezums joprojām nav vienmērīgs! Uz ledus atrasties ir bīstami!

Atstājiet komentāru