2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gadā 9.februārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gadā 9.februārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Viesīte 7. februārī atzīmēja pilsētas 96. dzimšanas dienu. Savukārt svētkus ar dažādiem pasākumiem paredzēts svinēt šodien. Pulksten trijos dienā notiks izzinošs pārgājiens pa Raiņa ielu, kas agrāk dēvēta arī par Rokišķu, Kungu un Vienības ielu, kopā ar Viesītes muzeju “Sēlija”. Pulcēšanās Paula Stradiņa skolā. Savukārt pulksten piecos pēcpusdienā Viesītes kultūras centra "Sēlija" Tradīciju zālē paredzēta “Vakarēšana ar mūzikas garšu”  kopā ar mūziķiem Julgī Stalti ("Skandinieki") un Ēriku Zepu ("Rikši). Pasākuma organizatori aicina ļauties tautas dziesmu spēkam un enerģētikai un kopā izbaudīt svētku noskaņu! 

Aizkraukles novada domes vadība un nozaru pārstāvji šonedēļ tikās ar iedzīvotājiem Vietalvas pagastā. Tāpat kā pērn, arī šogad uz tikšanos pulcējās ap 40 vietalviešu, vēloties sadzirdēt atbildes gan uz iepriekš iesūtītajiem, gan sarunas gaitā uzdotajiem jautājumiem. Viskaismīgākās diskusijas izvērtās ap iepriekš iesūtīto jautājumu – par SIA “TAKA-M” ieceri veikt nolietoto dzelzceļa gulšņu pārstrādi Vietalvas pagastā. Novada domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Zālītis rūpīgi izskaidroja kārtību, kādā notiek šādas procedūras, un pašlaik pašvaldībai nav iespēju aizliegt vai atļaut uzņēmējam uzsākt darbu. Šobrīd tiks uzsākts ietekmes uz vidi izvērtējums, tam sekos sabiedriskā apspriešana, un tikai šī gada beigās pašvaldība varētu lemt par atļaujas izsniegšanu. Pašvaldība, saklausot iedzīvotāju bažas, rosinās Valsts vides dienestu veikt ārkārtas pārbaudes SIA “TAKA-M” uzņēmuma teritorijā, lai pārliecinātos, ka ievērotas visas prasības un no pašreizējās darbības grunts uzņēmuma apkārtnē nav piesārņota.

Pagājušajā gadā Preiļu slimnīcas Dzemdību nodaļā pasaulē nākuši 349 bērniņi – 159 meitenītes un 190 puisīši. Visvairāk mazulīšu sagaidīts janvārī un jūnijā. Visvairāk meiteņu piedzimis janvārī - 23 un visvairāk puiku piedzimis augustā – 23. Preiļu slimnīcas dzemdību nodaļā bērniņus laist pasaulē izvēlas ne tikai māmiņas no Preiļiem un tuvākās apkārtnes, bet ierodas ģimenes arī no citām tuvākām un tālākām pilsētām. Slimnīcā atzīst, ka kopumā māmiņas atzinīgi vērtē pozitīvo atmosfēru dzemdību nodaļā, profesionālo un laipno un atbildīgo speciālistu attieksmi.

Turpinām ziņas

Pieci Mārupes novada domes deputāti iesnieguši pieprasījumu par domes priekšsēdētāja Andreja Ences atkāpšanos no amata. Deputātu pieprasījumu parakstījuši partijas "Latvijas attīstība" deputāti Ilze Bērziņa, Jānis Kazaks, Osītis, Guntis Ruskis, kā arī deputāts Andris Puide. Deputāti šādi reaģējuši uz informāciju, ka Rīgas rajona tiesa Enci atzina par vainīgu apsūdzībā, kas celta pašvaldības amatpersonai par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kas izraisījusi smagas sekas, piemērojot 18 tūkstoši 900 eiro lielu soda naudu, atņemot tiesības divus gadus ieņemt amatpersonu amatus valsts un pašvaldību iestādēs. Lai arī Rīgas rajona tiesas spriedums vēl nav stājies spēkā, deputātu ieskatā tas skaidri norādot uz būtiskiem uzticības zaudēšanas un reputācijas apdraudējuma riskiem, kas neesot savienojami ar pašvaldības domes priekšsēdētāja amatu. Spriedums vēl nav stājies likumīgā spēkā, to var arī pārsūdzēt.

Daugavpils pilsētas pašvaldība plāno sākt Stropu pamatskolas-attīstības centra modernizāciju. Tam tiek paredzēts Eiropas fondu finansējums vairāk nekā 900 tūkstoši eiro. Jautājums par atbalstu projekta īstenošanai un projektēšanas sākšanai 8.februārī skatīts domes kārtējā sēdē. Pašlaik Stropu pamatskolā-attīstības centrā mācās vairāk nekā 200 bērni ar īpašām vajadzībām no Daugavpils un arī no citām Latvijas pilsētām. Te tiek īstenotas specializētās programmas audzēkņiem ar dzirdes, runas, kā arī cita veida traucējumiem. Projekta gaitā paredzēts nomainīt ūdensvada un kanalizācijas sistēmas, elektronistalācijas, ierīkot energoefektīvo apgaismojumu, uzlabot ugunsdrošības sistēmu, kā arī ierīkot sensoro istabu un iegādāties mācību procesam nepieciešamo aprīkojumu. 

Un vēl

Rīt ikviens aicināts  uz tradicionālajām Meteņu svinībām Vecumniekos, kur šīs gadskārtas atzīmēšana ir neatņemama kultūras dzīves sastāvdaļa jau gandrīz desmit gadus. Meteņu svinības sāksies ar maskoto tēlu gājienu no Vecumnieku centra līdz Jaunā ezera krastam, kur norisināsies citas daudzpusīgas un atraktīvas sarīkojuma aktivitātes. Meteņdienas svinības Vecumniekos aizsākās 2015. gadā ar 16.to Starptautisko masku tradīciju festivālu, kas toreiz notika Vecumniekos. Šogad īpašu uzsvaru paredzēts likt uz jauniešiem kā aicinājumu ne tikai svinēt svētkus, bet arī maskoties latviskā garā, turpinot latviskās tradīcijas, nevis pārņemt citu tautu kultūru, piemēram, Halovīnu. Pēc masku gājiena paredzētas dažādas Meteņu izdarības pie Vecumnieku jaunā ezera. 

Atstājiet komentāru