2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 8.martā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 8.martā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00
 
Vižņu sastrēgums Pļaviņās, kas aizvadītajā nedēļas nogalē sāka kustēties, šobrīd ir izgājis. Aizkraukles novada Pļaviņu pārvaldes vadītājs Andris Ambainis informē, ka plūdu laikā Pļaviņās ir bojāts Daugavas aizsargdambis, bet precīzus bojājumus vēl nevar fiksēt ledus gabalu dēļ, kas vēl stāv gar krastiem. Bojājumi konstatēti vairākās dambja vietās, tajā skaitā Gostiņos, kur vietām izveidojušies dambja izskalojumi. Tāpat ir bojāta ugunsdzēsēju vajadzībām veidotā ūdens ņemšanas vieta, kas būs jāpārtaisa. Andris Ambainis neizslēdz iespēju, ka pašvaldība varētu spriest par vēršanos valdībā pēc finanšu līdzekļiem, kad visi palu bojājumi būs fiksēti un būs izveidotas darbu tāmes.

Vakar Dienvidkurzemes novada Grobiņas pagastā atkritumu poligonā "Ķīvītes" atrasts jaundzimušā – meitenītes līķis. Valsts policijas pārstāve Madara Šeršņova informē, Valsts policijā par notikušo ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 13.nodaļas "Noziegumi pret personas veselību" un tiks nozīmētas ekspertīzes, lai noteiktu jaundzimušā nāves iemeslu. Kriminālprocesā turpinās pirmstiesas izmeklēšana.

Kā aģentūru LETA informēja SIA "Eco Baltia vide" sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Alise Zvaigzne, šķirošanas rūpnīcā "Skudras" uz otrreizējo materiālu šķirošanas līnijas uzņēmuma darbinieki, kuri nodrošina manuālu šķirošanas procesu, atrada mazuļa ķermeni. Nekavējoties tika apturēta rūpnīcas darbība un izsaukta Valsts policija. Tālākais process nodots policijas rīcībā. Uzņēmuma darbinieki, kuri bija liecinieki šai situācijai, vadoties pēc pašsajūtas, tika aicināti doties mājās vai pieteikt brīvas tuvākās dienas, kā arī pēc nepieciešamības viņiem tiks nodrošināta psiholoģiskā palīdzība.

Valsts policija Augšdaugavas novada Nīcgalē aizturējusi 1975.gadā dzimušu vīrieti, kurš iedzīvotājiem nelicencēti, par maksu sniedza televīziju pakalpojumus, turklāt noprotams, ka piedāvāts Krievijas propagandas saturs, kura izplatīšana Latvijā ir aizliegta. Pēc aizturēšanas policisti veica virkni kratīšanu TV pakalpojumu sniedzēja un tā nelikumīgo pakalpojumu abonentu īpašumos. Kopumā tika konstatēts 181 nelikumīgs televīzijas klients. Kratīšanas laikā tika izņemtas televīzijas signāla uztveršanas, formēšanas un izplatīšanas iekārtas. Par notikušo sākts kriminālprocess par nodarbošanos ar uzņēmējdarbību, attiecībā uz kuru pastāv speciāls aizliegums. Par šādu pārkāpumu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem.

Turpinām ziņas

Šodien Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Malnavas koledžā notiks Latgales tradicionālo kultūru un lauksaimniecības forums "Esi i dori". Forumā pārrunās lauksaimniecības nozarē aktuālās tēmas, kā arī speciālisti atbildēs uz nozares pārstāvju jautājumiem, veicinot savstarpējo diskusiju. Cita starpā pasākumā diskutēs par laukaugu pētījumiem ilgtspējīgai saimniekošanai, notiks uzņēmēju apmaiņa ar pieredzes stāstiem, būs prezentācijas par permakultūru attīstīšanu piemājas saimniecībā, kā arī tiks runāts par lauksaimniekiem pieejamo atbalstu.
 
Kavējot likumā noteikto termiņu, Rēzeknes dome ceturtdien beidzot pieņēma pilsētas budžetu. Normatīvie akti noteic, ka pašvaldībām budžeti ir jāpieņem divu mēnešu laikā pēc valsts budžeta apstiprināšanas, sekojoši 2024.gada budžeti pašvaldībām bija jāpieņem līdz 21.februārim. Rēzeknes pilsēta bija vienīgā pašvaldība Latvijā, kas to nebija izdarījusi, jo tajā valdošā partija "Kopā Latvijai" ilgu laiku nevarēja izšķirties nobalsot par taupības pasākumu veikšanu pilsētā. Rēzeknē pieņemts budžets bez deficīta 52 miljonu eiro apjomā. Saistību apjoms budžetā ir 21,9%. Pamatsummu atmaksai ieplānoti 2,4 miljoni eiro, aizdevuma procentu atmaksai - 3,4 miljoni eiro.

Par Rēzeknes pilsētas mēru ievēlēts Aleksejs Stecs, amatā nomainot partijas biedru Aleksandru Bartaševiču. Par Stecu balsoja astoņi no 12 sēdē klātesošajiem deputātiem. Stecs Rēzeknes domē 2021.gada pašvaldību vēlēšanās ievēlēts no partijas "Saskaņa" saraksta, taču pēc tam, kad tika nodibināta partija "Kopā Latvijai", Stecs iestājās tajā. Stecs, kopš Bartaševiča atstādināšanas 2023.gada novembrī, pildījis Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētāja pienākumus.

Un vēl

Līdz oktobrim visā Latvijā, arī Aizkrauklē, norisināsies senioru medijpratības semināri “Saproti informāciju!”. Seminārs Aizkrauklē notiks 10. aprīlī novada Sociālā dienesta telpās. Plānots, ka ikvienā mācību pasākumā piedalīsies vismaz 20 seniori un pavisam Latvijā tiks apmācīti ap 600 senioru. Ar Kultūras ministrijas atbalstu semināri senioriem tiek rīkoti, lai veicinātu medijpratību: mazinātu dezinformācijas radītos riskus un veicinātu kritisku un atbildīgu attieksmi pret publiskajā telpā pieejamo informāciju. Īpaša sadaļa paredzēta arī krāpniecības gadījumiem ar mērķi iepazīstināt seniorus ar iespējamiem draudiem un krāpnieku izpausmēm, spēt tos laicīgi noteikt un pasargāt sevi un savus tuviniekus. Mācības organizē Zemgales nevalstisko organizāciju centrs kopā ar sadarbības partneriem ‒ citiem NVO centriem.

Atstājiet komentāru