2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 11.martā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 11.martā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Preiļu Dzimtsarakstu nodaļa nenoteiktu laiku darbosies Mūzikas un mākslas skolā. Ir apstiprināts Preiļu novada pašvaldības ēkas Raiņa bulvārī 24 energoefektivitātes paaugstināšanas projekts. Sakarā ar plānotajiem būvniecības darbiem Dzimtsarakstu nodaļa uz laiku maina atrašanās vietu. No ceturtdienas, 14.marta Preiļu novada Dzimtsarakstu nodaļa uz nenoteiktu laiku maina adresi un atradīsies Preiļu Mūzikas un mākslas skolas 2. stāvā. Pašlaik tiek veiktas būvprojekta izmaiņas, pielāgojot telpu plānojumu ēkas lietotāju vajadzībām. Plānots līdz marta beigām objektam izsludināt atklāto būvniecības iepirkumu. Projekta kopējās provizoriskās izmaksas - 0,6 miljoni eiro, kas tiks precizētas, noslēdzoties būvniecības un būvuzraudzības iepirkuma procedūrai.

Preiļu novada Saunas un Riebiņu pagastos saistībā ar konstatēto Amerikas peru puvi noteiktas apdraudētās teritorijas, liecina oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis" publicētais valsts galvenā pārtikas un veterinārā inspektora rīkojums. Tajā teikts, ka Preiļu novada Saunas pagasta Prīkuļos un Preiļu novada Riebiņu pagasta "Vēveros" ir konstatēta saslimšana ar Amerikas peru puvi. Tādējādi par Amerikas peru puves apdraudētajām teritorijām ir noteiktas teritorijas trīs kilometru rādiusā ap katru skarto novietni. PVD Dienvidlatgales pārvaldes valsts vecākajam veterinārajam inspektoram uzdots Amerikas peru puves apdraudētajās teritorijās veikt bišu saimju klīnisko novērtēšanu pastāvīgajās bišu turēšanas novietnēs, veikt aizdomīgā materiāla paraugu noņemšanu laboratoriskai izmeklēšanai, kā arī veikt epidemioloģiskās situācijas izpēti.  Attiecīgās darbības Amerikas peru puves apdraudētajās teritorijās sāks īstenot pavasarī, kad dienas laikā gaisa temperatūra ēnā sasniegs vismaz 14 grādus. Savukārt bišu saimju īpašniekiem jāievēro noteiktos pienākumus un jāsadarbojas ar PVD inspektoriem.

Saeimas opozīcijā esošais "Apvienotais saraksts" sniegs priekšlikumus par izmaiņām pirms dažiem gadiem veiktajā administratīvi teritoriālajā reformā. Latvijas pašvaldības izrādījušas lielu atsaucību, atbildot uz Apvienotā saraksta izsūtītajiem aicinājumiem visām vietvarām par to, kādi labojumi nepieciešami pašvaldību pašreizējā izkārtojumā. Ar vēl topošajiem priekšlikumiem partiju apvienība pildīs vēlēšanu solījumu labot reformas pieņemšanā pieļautos brāķus. Kamēr priekšlikumi "nav uzlikti uz papīra", tikmēr Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars tos nekomentē. Tomēr frakcijas vadītājs apliecināja, ka partiju apvienība atbalsta Babītes atdalīšanu no Mārupes novada. Politiķis atbalstītu arī Garkalnes, Baltzezera iekļaušanu Ādažu novadā. Tavars arī vērsa uzmanību, ka reformas pieņemšanas laikā neesot ievēroti reformas veikšanas kritēriji, kad politiskā izdevīguma dēļ, piemēram, tika saglabāts Līvānu novads. Priekšlikumus Apvienotais saraksts plāno iesniegt no valdības vēl gaidāmajos likuma grozījumos par Varakļānu novada pievienošanu Madonas novadam.

Turpinām ziņas

Jūnijā pilsētas festivālā “Sāc vasaru te!” Dobele svinēs savu 770.jubileju. Festivāls “Sāc vasaru te!” norisināsies no 6.jūnija līdz 9.jūnijam. Četru dienu garumā gaidāmi vairāk nekā 30 notikumi, kas viscaur iezīmēs dzimšanas dienas vadmotīvus. Festivāla apmeklētāji jau no marta tiek aicināti piedalīties dažādās jubilejas akcijās, informē Dobeles novada pašvaldības Kultūras pārvaldes projektu vadītāja Sandra Safranoviča. Viena no tām ir “770 Daudz laimes Dobelei”, kurā pašvaldība aicina gan dobelniekus, gan draugus un viesus no citām pilsētām iesūtīt savus video sveicienus ar vēlējumu pilsētai tās apaļajā jubilejā. Akcijas mērķis ir sasniegt 770 vēlējumus, kuri svētku laikā, pie Lielās skatuves, LED ekrānos rādīsies 770 sveicēju sejās un balsīs. Kā galvenais pilsētas svētku identitātes elements uz nozīmīgo 770 gadu jubileju šogad tiek izmantots unikāls atradums – 12.gadsimta akmens paralēlskaldņu lejamveidne. Pirmo reizi Dobeles vārds rakstītos avotos minēts 1254.gadā, kad starp Livonijas ordeni, Rīgas arhibīskapu un arhibīskapijas domkapitulu tika noslēgts Zemgales dalīšanas akts. Pētot tā laika notikumus, tiek atklāts, ka aptuveni tad tika izmantota lejamveidne alvas piekariņu atliešanai.

Jaunjelgavas Kultūras centra vidējās paaudzes deju kolektīvs “Kodols” 10 gadu jubilejas koncertu sirsnīgā gaisotnē izdejoja kopā ar draugu kolektīviem. Kodolā” 10 gados bez esošajiem 18 dejotājiem kolektīva saimē bijis vēl 31 dejotājs. Pavisam 170 koncertos izdejotas 42 dejas.

Un vēl

Pagājušajā nedēļā Koknesē, pie bērnu rotaļu laukumiņa netālu no skolas, kāds vīrietis automašīnā mēģinājis pievilināt bērnu — piedāvājis meitenītei konfekti un teicis, ka mamma prasījusi aizvest mājās, informē Staburags. Satrauktie vecāki stāsta, ka šis nav vienīgais šāda veida gadījums pilsētā. Līdzīgi gadījumi bijuši arī Zemeņu un Parka ielās, kā arī citviet Koknesē. Mazpilsētā informācija izplatās ātri — vecāki viens otram stāsta par dzirdēto, informāciju un aicinājumu pārrunāt drošību izplatīja arī skolotāji. Visas situācijas beigušās veiksmīgi, bērni pareizi reaģējuši un mājās vecākiem atstāstījuši notikušo, informācija nodota policijai. Valsts policijā ir sākta resoriskā pārbaude, kuras gaitā tiks skaidroti notikušā apstākļi. Policijā uzsver, ka no šādām situācijām bērni, protams, nav pasargāti, tāpēc, svarīgi zināt, ka pamatnoteikums paliek nemainīgs — nedrīkst uzticēties katram svešiniekam.

Atstājiet komentāru