2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 12.martā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2024.gada 12.martā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Jaunas ģimenes, lauksaimnieki, uzņēmēji un radošo mākslu pārstāvji Preiļu un Līvānu novados ir sašutuši, jo cīņa par autoceļa Špoģi–Arendole–Rimicāni–Rožupe remontu nesekmīgi ilgst jau vairāk nekā 15 gadus. Lai pievērstu atbildīgo institūciju un sabiedrības uzmanību kritiskajam ceļa stāvoklim, iedzīvotāji pirmdien, 11. martā, vienojās akcijā "Mēs arī esam Latvija!". Turpmāk 10 dienas visa ceļa garumā tā malās plīvos Latvijas karogi. Latvija ir mūsu vērtība, bet Latvijas vērtība esam mēs – jauni cilvēki laukos, uzsver Preiļu un Līvānu novadu iedzīvotāji. Cerot beidzot rast iespēju uzlabot vietējā autoceļa stāvokli, kopīgā akcijā tā apkārtnē izvietoti 115 valsts karogi. Kritiskākais autoceļa Špoģi–Arendole–Rimicāni–Rožupe posms ir no 17. līdz 40. kilometram. Vidēji diennaktī to caurbrauc 50 automašīnas – lauksaimnieki, mežstrādnieki, uzņēmēji, arī mākslinieki, viesi un tūristi. Šobrīd savākti vairāk nekā 700 parakstu, un februāra nogalē vēstule atkal nosūtīta "Latvijas Valsts ceļiem", atbildīgajām ministrijām un Saeimas deputātiem no Latgales. Karogi autoceļa Špoģi–Arendole–Rimicāni–Rožupe malās plīvos vēl līdz 21. martam. Iedzīvotāji cer tuvākajā laikā saņemt atbildes par konkrētu rīcības plānu. Ja tāda nebūs, akcija turpināsies jau citā – skaļākā formātā.

SIA “Light Guide Optics International” optiskās šķiedras medicīnas instrumentu ražotnei Līvānos ir piešķirta pirmā vieta konkursā “Latvijas Būvniecības gada balva”, nominācijā “Ražotne”. Konkursam kopumā tika pieteikti 145 objekti. Konkursu organizē biedrība “Building Design and Construction Council”, un tas apkopo labāko paveikto arhitektūras un būvniecības jomā visā Latvijā un arī aiz valsts robežām, ja projektu īsteno Latvijas pilsoņi.  Šajā pašā nominācijā 1.vietu ieguva arī ražošanas ceha jaunbūve Alūksnes novadā, Galdusalas ielā 1. Otrā vieta šajā kategorijā piešķirta saules enerģijas stacijas izveidei Slokas notekūdeņu attīrīšanas iekārtu teritorijā, Jūrmalā, Mežmalas ielā 41, savukārt trešā vieta – automazgātavai komercapbūves kvartālā Rīgā, Juglas ielā 95.

Biznesa izglītības biedrības “Junior Achievement Latvia” dalībskola – Aizkraukles novada vidusskola – aicina uz skolēnu mācību uzņēmumu reģionālo pasākumu “Cits bazārs”, kas norisināsies otrdien, 19. martā, no pulksten desmitiem līdz vieniem dienā koprades telpās Aizkrauklē, Lāčplēša ielā 4. Pasākumā “Cits bazārs” piedalīsies 30 jauniešu veidotie skolēnu mācību uzņēmumi, tajā skaitā no Aizkraukles, Skrīveriem, Daugavpils, Lielvārdes, Madonas un Rīgas, pavisam no 15 vidusskolām un 15 pamatskolām. Skolēni piedāvās savus oriģinālos darbus ‒ kosmētiku, dažādus koka izstrādājumus, rotaslietas un aksesuārus, konditorejas preces, spēles, 3D drukas produktus. Pasākuma laikā notiks jauno uzņēmumu izvērtēšana un apbalvošana septiņās nominācijās.

Turpinām ziņas

Jau ceturto gadu Sēlija kā vienots galamērķis startē “Mājas kafejnīcu dienu” akcijā. Kopienu sadarbības tīkls “Sēlijas salas” izsludinājusi dalībnieku pieteikšanos. Kā ierasts, visā Sēlijas vēsturiskajā zemē garšas varēs baudīt septembra otrajā nedēļas nogalē – šogad kafejnīcas Sēlijas salās būs atvērtas 7. un 8. septembrī. Bet potenciālie kafejnīcu rīkotāji no Aizkraukles, Augšdaugavas, Jēkabpils un Krāslavas novada Daugavas kreisā krasta aicināti pieteikties līdz 5. aprīlim. Lai atvērtu savu Mājas kafejnīcu, nav nepieciešama Pārtikas un veterinārā dienesta atļauja, kā arī nav jābūt reģistrētam nodokļu maksātājam Valsts ieņēmumu dienestā. Tāpat akcijas ietvaros drīkst veikt darījumus bez kases aparāta, čekiem vai kvītīm. Dalībnieki var brīvi izvēlēties improvizētās kafejnīcas nosaukumu un ēdienkarti. Viena kafejnīca var būt atvērta tikai vienu vai abas akcijas dienas, kā arī noteikt savu darba laiku. Dalībnieks var būt ģimene, biedrība, tūrisma objekts, sabiedriska iestāde, uzņēmums vai jau esoša kafejnīca. Šogad visā Latvijā “Māju kafejnīcu dienas 2024” kopumā notiks 42 galamērķos. 

Piektdien, 15. Martā Liepājas muzejā mazajā izstāžu zālē atklās grāmatu oriģinālsējumu izstādi Izlasītas grāmatas, kurā būs skatāmi latviešu mākslinieku–grāmatsējēju darbi. No 2021. līdz 2025. gadam Latvijā tiek atzīmēta latviešu grāmatniecības piecsimtgade. 1525. gadā iespieda pirmo grāmatu latviski un tas aizsāka latviešu grāmatu kultūras attīstību piecu gadsimtu garumā. Nozīmīgā drukātās grāmatas jubileja rosina diskusijas par lasīšanas nozīmi un veidu, grāmatsējēju profesijas aktualitāti, kā arī par to, kāda vieta ir grāmatai kā domas nesējai mūsdienu digitalizētajā pasaulē.

Un vēl

Kurzemes piekrastē pie Ovišiem nedēļas nogalē sastapts šogad pirmais roņu mazulis. Tas bija veselīgs un tam palīdzība nebija nepieciešama. Lai ronēnus saudzētu, Dabas aizsardzības pārvalde aicina roņiem netuvoties un sargāt tos no suņu uzbrukumiem. Roņu mazuļi, kas pavasarī vērojami jūras krastā, Latvijā nav nekas neparasts - tie ir iznākuši liedagā, lai uzkrātu spēkus un sasildītos. Būtiski atcerēties, ka roņu mazuļus nav jādzen ūdenī un veselīgiem ronēniem cilvēka palīdzība nav nepieciešama. Ronēni līdz Rīgas jūras līča piekrastei lielākoties nokļūst no Igaunijas. Ziemā pelēko roņu mazuļi dzimst uz Igaunijas piekrastes salām un tās ieskaujošajiem ledus laukiem, un līdz Latvijas pludmalei martā un aprīlī nokļūst peldus vai retos gadījumos uz dreifējošiem ledus gabaliem.

Atstājiet komentāru