2024.gada 18. oktobris

Erlends, Rolanda, Rolands, Ronalds

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2024.gada 29.maijā

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2024.gada 29.maijā

Radio1 Preiļu novada aktualitātes pulksten 11.00 un 16.00


25. maijā Preiļu parka estrādē aizvadīts šī gada vērienīgākais Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku starplaika notikums Latgalē - pūtēju orķestru un deju kolektīvu lielkoncerts “Vienmēr kopā!”. Svētkos pulcējās 13 pūtēju orķestri no Latgales, Vidzemes, Zemgales un 14 deju kolektīvi no Preiļu un Līvānu novadiem – kopskaitā 700 dalībnieku, kuri izspēlēja un izdejoja stāstu par latviešu svētku svinēšanas tradīcijām. 

8. jūnijā notiks Eiropas Parlamenta vēlēšanas. Informē, ka Preiļu novada pašvaldības teritorijā Eiropas Parlamenta vēlēšanās darbosies 15 vēlēšanu iecirkņi – balsot būs iespējams Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijā, Aglonas vidusskolas mācību vietā Rušona, Preiļu novada Salas sākumskolā, Vārkavas pamatskolā, Preiļu, Sīļukalna un Stabulnieku Kultūras namos, Aizkalnes un Vārkavas Tautas namos, kā arī Aglonas, Galēnu, Pelēču, Riebiņu, Silajāņu un Rožkalnu pagastu pārvalžu ēkās. Iepriekšējās balsošanas dienas – 3. jūnijs no pulksten 8.-13., 6. jūnijs no 16.-20.) un 7. jūnijs no pulksten 13.-18.

Tiem cilvēkiem, kuriem veselības stāvoklis neļauj nokļūt vēlēšanu iecirknī, būs iespēja pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā.  Balsošanai atrašanās vietā, piemēram, mājās, jāuzraksta iesniegums, kurā jānorāda: vārds un uzvārds, personas kods, savs tālruņa numurs, adrese, daudzdzīvokļu mājai jānorāda ārdurvju kods. Uzrakstīto iesniegumu par balsošanu atrašanās vietā var nodot tuvākajā vēlēšanu iecirknī. Iesniegumu iecirknī var nogādāt vēlētāja radinieks, kaimiņš, aprūpētājs vai cita uzticības persona. Ar drošu elektronisko parakstu parakstītu iesniegumu var arī nosūtīt e-pastā pašvaldības vēlēšanu komisijai: velesanu.komisija@preili.lv. Balsošana vēlētāja atrašanās vietā tiks organizēta vēlēšanu dienā – 8. jūnijā. Plašāka informācija preili.lv.

Turpinām aktualitātes

Aizvadītā gada nogalē noslēdzās deinstitucionalizācijas projekts, kurā dažādus sociālos pakalpojumus varēja saņemt tikai noteiktas pieaugušās personas ar garīga rakstura traucējumiem. Lai atbalstītu tās ģimenes, kuras rūpējas par saviem ģimenes locekļiem, un tiem nav nepieciešams atrasties ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā, Preiļu novada pašvaldība turpina sniegt dienas aprūpes centra un grupu mājas (dzīvokļa) pakalpojumu pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem savā izveidotajā infrastruktūrā. Turklāt pakalpojumu ir iespēja saņemt ikvienai Preiļu novada administratīvajā teritorijā deklarētai pilngadīgai personai ar garīga rakstura traucējumiem darbspējīgā vecumā, kurai ir pašaprūpes prasmes. Lai kaut daļēji segtu izdevumus par pakalpojumu sniegšanu, kas vairāku gadu garumā tika finansēti no projekta, ir noteikts klientu līdzmaksājums.

Tāpat pieaugušām personām ar garīga rakstura traucējumiem, kuras dzīvo ģimenē, ir iespēja saņemt īslaicīgās sociālās aprūpes jeb “atelpas brīža” pakalpojumu. Tā mērķis ir nodrošināt uzraudzību, sociālo aprūpi, speciālistu konsultācijas, ēdināšanu 4 reizes dienā, pastaigas un saturīgu brīvā laika pavadīšanu līdz 30 diennaktīm kalendārajā gadā, aprūpes procesā aizstājot ģimenes locekļus. Plašāka informācija preili.lv.

No 1. maija līdz 31. oktobrim pašvaldība īsteno projektu “Iedvesmojies darīt!” ar mērķi veicināt jaunatnes politikas attīstību un pilnveidi Preiļu novadā, veidot kvalitatīvu un ilgtspējīgu darbu ar jaunatni pašvaldībā. Paredzēts īstenot mobilā darba aktivitātes novada pagastos un digitālo darbu novadā, kas veicinātu jauniešu iesaistīšanos un līdzdalību, kā arī stiprinātu jauniešu ar īpašām vajadzībām integrāciju. Tāpat arī paredzēts stiprināt izglītojamo pašpārvalžu attīstību Preiļu novadā, lai nodrošinātu plašāku un efektīvāku jauniešu iesaisti un izaugsmi novadā, kā arī veicināt jauniešu iekļaušanu sabiedrībā, mazināt atstumtību, paaugstinot jauniešu mentālās veselības stāvokli.

Projekta galvenās aktivitātes ietver pieredzes apmaiņas braucienu darbā ar jaunatni iesaistītajiem, četras mentālās veselības veicināšanas aktivitātes Preiļu novada jauniešiem, četras brīvā laika pavadīšanas aktivitātes mobilā darba ietvaros - dažādos pagastos, neformālās izglītības nodarbību novada jauniešiem Preiļu novada Jauniešu dienā 2024, četras jauniešu aktivitātes “Iepazīsti sevi, iepazīsti draugu caur mākslu”, neformālās aktivitātes skolu pašpārvaldēm, digitālās aptaujas izveidi un Preiļu novada domes sēdes simulāciju (tikšanos ar lēmumu pieņēmējiem). Projekta mērķa grupa ir jaunieši, jo īpaši jaunieši ar ierobežotām iespējām, vecumā no 13 līdz 25 gadiem un darba ar jaunatni veicēji Preiļu novadā. Projekts tiek īstenots Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmas 2024.-2026. gadam budžeta finansējuma ietvaros.

Un vēl

SIA “PREIĻU SAIMNIEKS” vērš iedzīvotāju uzmanību – nākamajā mēnesī noteiktā diena ūdens skaitītāju maiņai uzņēmuma pārvaldībā esošajās daudzdzīvokļu mājās ir 28. jūnijs. Ūdens skaitītāju maiņu jāpiesaka, zvanot uz tālruni 26191479 vai rakstot uz e-pasta adresi udensradijumi@preili.lv. Uzņēmums aicina nekavēties un savlaicīgi pieteikt skaitītāju maiņu tiem, kuriem ir nepieciešams veikt skaitītāju verifikāciju, kā arī sekot līdzi aktuālajai informācijai. Privātmāju mājsaimniecības, kas nav SIA “PREIĻU SAIMNIEKS” pārvaldībā, un kurās nepieciešams veikt ūdens skaitītāju uzstādīšanu vai maiņu, tiek aicinātas sazināties ar Santehnisko darbu un avārijas dienesta vadītāju Arvi Konošonoku, zvanot uz tālruni 28080497.

Atstājiet komentāru