2024.gada 18. oktobris

Erlends, Rolanda, Rolands, Ronalds

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2024.gada 5.jūnijā

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2024.gada 5.jūnijā

Radio1 Preiļu novada aktualitātes pulksten 11.00 un 16.00

No 3. līdz 30. jūnijam Preiļu novada pašvaldība aicina novada mazos un vidējos uzņēmējus un saimnieciskās darbības veicējus, kā arī reemigrantus piedalīties projektu līdzfinansēšanas konkursā! Tā mērķis ir sniegt atbalstu projektiem, kas saistīti ar uzņēmējdarbības attīstību un jaunu darba vietu veidošanos Preiļu novadā. Plašāka informācija pieejama preili.lv.

Preiļu novada pašvaldība informē, ka pieteikšanās atbalstam Sosnovska latvāņa izplatības ierobežošanai ir pagarināta līdz 15. jūnijam. Minētās programmas ilgtermiņa mērķis ir palīdzēt Preiļu novadā saglabāt vērtīgās un izzūdošās dabiskās pļavas un  motivēt īpašniekus veikt latvāņu izplatības ierobežošanu. Grantam var pieteikties privāto tiesību fiziskas vai juridiskas personas, kuru zemes īpašumi atrodas Preiļu novada teritorijā, un uz kuru zemes īpašuma ir fiksēta latvāņa izplatība vismaz 0,1 ha platībā. Papildu informācija preili.lv.

Pašvaldība sadarbībā ar līdzšinējo Preiļu pils būvdarbu veicēju SIA “Preiļu Celtnieks” projektu vadītāju Egilu Stikānu piedalās skatē – konkursā “Gada labākā būve Latvijā 2023”. Konkursam virza Preiļu pili vērtēšanai kategorijā  “Pārbūve un atjaunošana”. Latvijas Būvnieku asociācija un Latvijas Būvinženieru savienība skati “Gada labākā būve Latvijā” rīko jau 26. reizi. Šogad skates 2. kārtā izvirzīts 71 objekts no visas Latvijas. 30. maijā Preiļu pili apmeklēja konkursa vērtēšanas komisija, kura iepazinās ar ēkas fasādi un līdz šim paveikto iekštelpās. Skates fināls ar objektu prezentāciju plānots jūlija vidū, bet labāko apbalvošana – augustā.

Turpinām aktualitātes

Preiļu novada domē saņemts Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padomes lēmums par aizņēmuma piešķiršanu prioritārajam investīciju projektam.  Kopējais aizņēmuma apmērs ir 792 tūkstoši 509 eiro, kas jāapgūst 2024. un 2025. gadā. Uzņemoties aizņēmuma saistības, domei jānodrošina, ka, sākot no šī gada, pašvaldības budžeta ikgadējais līdzfinansējums nav mazāks par 15 % no pašvaldības kopējām projekta izmaksām attiecīgajā gadā. Paredzētais aizņēmuma atmaksas termiņš – 25 gadi no aizdevuma līguma noslēgšanas dienas, ar atlikto pamatsummas maksājumu līdz nākamā gada oktobrim. Saņemot pozitīvu lēmumu, pašvaldībā tiek gatavoti līgumi autoruzraudzības, būvuzraudzības un būvdarbu veikšanai 2024. gada prioritārā investīciju projekta īstenošanai.

Pašvaldība informē, ka no 1. jūlija, stāsies spēkā jauns Preiļu novada pašvaldības komunālo pakalpojumu daļas asenizācijas pakalpojuma izcenojums:
Vārkavas komunālo pakalpojumu daļas asenizācijas pakalpojuma maksa: 20,62 eiro stundā bez PVN;
Lauku teritoriju komunālo pakalpojumu daļas asenizācijas pakalpojuma maksa: 22,31 eiro stundā bez PVN;
Aglonas komunālo pakalpojumu daļas asenizācijas maksa: 16,77 eiro stundā bez PVN
pakalpojumam ar traktoru un 50,75 eiro stundā bez PVN pakalpojumam ar automašīnu GAZ 53.

Un vēl

Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs piedāvā jaunu vides stendizstādi “Kad es gāju skolā...”. Kāda bija skola un skolēns pirms 100, 50 un 30 gadiem, kas skolēnam bija mugurā, no kādām grāmatām mācījās, pie kādiem soliem sēdēja, cik kārtīgi apmeklēja skolu? Par šo un daudz ko citu var uzzināt, aplūkojot jauno Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja vides stendizstādi “Kad es gāju skolā...”, kas Muzeju naktī tika atklāta skvērā pie Preiļu Kultūras nama. Izstāde balstīta uz Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja krājumu, papildināta ar priekšmetiem no Preiļu 1. pamatskolas, Preiļu 2. vidusskolas, Vārkavas pamatskolas un Vārkavas novadpētniecības muzeja. Īpašs paldies par iesaisti izstādes veidotāji teic Preiļu 1. pamatskolas direktores vietniecei audzināšanas jomā Dignai Prodniecei.

Atstājiet komentāru