2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils "nelabvēlīga" kļuvusi protokolista kļūdas dēļ

Jēkabpils "nelabvēlīga" kļuvusi protokolista kļūdas dēļ

Līdz ar eiro ieviešanu no nākamā gada 1.janvāra pašvaldības informācijas sistēmas ir jāpielāgo jaunajai valūtai. Pašvaldībās to lielākoties dara SIA "ZZ Dats".

 

Šonedēļ plašsaziņas līdzekļos parādījās vēsts par to, ka uzņēmums šķirojot pašvaldības un par programmu pielāgošanu eiro dažādām pašvaldībām ir iesniedzis atšķirīgas izmaksu kalkulācijas par vienu un to pašu darba apjomu. Tā, piemēram, Jelgavai pašvaldību vienotajā sistēmā ietilpstošo programmu pielāgošana eiro valūtai izmaksās aptuveni 3500 latus, Valmierai - aptuveni 5000 latu, bet lielajām pilsētām, tajā skaitā Rīgai - 3000 latu, savukārt Jēkabpilij par to pašu darbu būtu jāmaksā vismaz piecas reizes dārgāk nekā Rīgai - vairāk nekā 15 000 latu.

 

Traci par to sacēla Carnikavas novada pašvaldība, kurai par sistēmu pielāgošanu vajadzētu maksāt 11 422 latus. Izrādās, ka 27.marta sanāksmē, kurā "ZZ Dats" valdes loceklis Māris Ziema tikās ar Finanšu ministrijas Eiro biroja, VARAM, Valsts zemes dienesta un Latvijas Lielo pilsētu asociācijas pārstāvjiem, esot norādīts, ka "ZZ Dats" ir sadalījis pašvaldības "grupās pēc to labvēlības attiecībā pret "ZZ Dats"".

 

Aģentūra LETA atsaucas uz sanāksmes protokolu, kurā redzams, ka "ZZ Dats" direktors Ziema bija norādījis: pašvaldības ir sadalītas grupās pēc to labvēlības attiecībā pret "ZZ Dats", kas attiecīgi atsaucas uz pakalpojumu izmaksām konkrētām pašvaldībām. Divas pašvaldības - Jēkabpils pilsēta un Carnikavas novads - ir definētas kā nelabvēlīgas.

 

Jēkabpils pilsētas administratīvā departamenta direktors Guntars Gogulis portālam Radio1 sacīja, ka sadarbība ar uzņēmumu "ZZ Dats" ir ilgstoša un līdz šim bijusi laba un efektīva. Nesen pašvaldībā saņemta vēstule ar piedāvājumu pielāgot sistēmas eiro ieviešanai par 15 391,20 latiem, kas ir dārgāk nekā citās pašvaldībās, bet patlaban notiekot konstruktīvas sarunas. Guntars Gogulis pieļāva, ka šo situāciju izdosies atrisināt pašvaldībai visvēlamākajā variantā.

 

Māris Ziema sarunā ar portālu Radio1.lv sacīja, ka noticis pārpratums: jēdziens "nelabvēlīga pašvaldība" esot protokolista interpretācija. Patiesībā viņš sacījis tā: "Visas pašvaldības ir labvēlīgā režīmā, bet Jēkabpils pilsētai un Carnikavas novadam ir ne tik labvēlīgs režīms."

 

"Ar programmatikas izstrādi nodarbojamies 20 gadus, tajā skaitā ar Jēkabpili sadarbojamies vismaz 17 gadu. Piedāvājam grāmatvedības programmas un sekojam līdzi, kuras pašvaldības rīko iepirkumu konkursus vai plāno iegādāties kādas programmas. Aizsūtījām piedāvājumu Jēkabpils pašvaldībai par vienu no programmām grāmatvedībai. Pērnā gada septembrī uzzināju, ka Jēkabpils pilsētas pašvaldība jau nopirkusi programmu no cita uzņēmuma, pat nerīkojot iepirkuma konkursu. Turklāt par šo programmu bija samaksāti 20 000 latu, kas bija daudz vairāk nekā minēts mūsu piedāvājumā. Ja vismaz būtu uzaicinājuši mani, lai parādu, kā mūsu programma darbojas, bet mums bija liegta iespēja piedalīties. Iepirktajā programmā darbaspēka stundas izmaksas bija 40 latu. Uzskatu, ka mani darbinieki nav sliktāki par tiem, kuri pārstāv citu firmu un ir pelnījuši līdzvērtīgu samaksu. Tādēļ mēs veicām pārrēķinu un ielikām kopējā summā maksu par cilvēkstundu - 40 latu bez PVN. Tas arī ir galvenais iemesls, kāpēc samaksa ir tik ļoti pieaugusi. Citās pašvaldībās, kur iepirkumā bija izvēlēts labākais un lētākais piedāvājums, nav šādu stundas darbu aprēķinu, tādēļ šīs summas ir mazākas," skaidro M.Ziema.

 

Viņš arī norāda, ka šo problēmu var atrisināt, sarunas ar Jēkabpils pilsētas pašvaldību turpinās un drīzumā paredzēta uzņēmuma un pašvaldības tikšanās, kurā, iespējams, tiks panākts abām pusēm labvēlīgs rezultāts. "ZZ Dats" arī sola iekļaut savā piedāvājumā vēl vienu papildu grāmatvedības programmu.

 

Māra Grīnberga

 

 

 



Atstājiet komentāru