2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Kāpēc Jēkabpils dome uzskata, ka zelta zivtiņa nav mājdzīvnieks?

Kāpēc Jēkabpils dome uzskata, ka zelta zivtiņa nav mājdzīvnieks?

Jēkabpils dome kārtējā sēdē apstiprināja saistošos noteikumus par “Mājas dzīvnieku reģistrācijas kārtību”. Pieņemtie noteikumi paredz reģistrēt un uzskaitīt daudzdzīvokļu mājās mītošos kaķus un suņus, bet neparedz uzskaitīt un reģistrēt cita veida dzīvās radības, piemēram, kāmjus, žurkas, papagaiļus, zelta zivtiņas vai eksotiskos dzīvniekus, kuras arī savam priekam tura daudzdzīvokļu māju iemītnieki un, kas mazāk vai vairāk patērē ēku komunikāciju sistēmas un resursus.

Radio1.lv Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietniekam Jānim Raščevskim lūdza komentēt, kāpēc uzskaite tiks veikta un nodeva par turēsanu iekasēta tikai no kaķu un suņu saimniekiem un, kāpēc nodeva par dzīvnieka turēšanu nebūs jāmaksā citu dzīvo radību īpašniekiem, piemēram, ja man ir akvārijs un es rūpējos par tā iemītniekiem vai tādā gadījumā zelta zivtiņa nav mans mājdzīvnieks?

“Piekritu jūsu argumentam, bet, diemžēl, šo kārtību, kad par mājdzīvniekiem tradicionāli tiek uzskatīti tikai kaķi un suņi, reglamentē Ministru kabineta noteikumi. Tie attiecas un par mājdzīvniekiem devē tikai tos, kas iziet ārpus dzīvokļa - kāpņu telpās vai pagalmos un zināmā mērā rada neērtības konkrētās mājas un kaimiņmāju iemītniekiem. Iespējams, kāds savā dzīvoklī tura pat krokodilu, bet tā kā tas neiziet ārpus dzīvokļa, tad tas arī nerada neērtības citiem mājas iemītniekiem. Tāpēc noteikumi par mājdzīvnieku reģistrāciju attiecas tikai uz suņu un kaķu reģistrēšanu,” saka Jānis Raščevskis.

Viņš arī piebilda, ka šajā jautājumā ir daudz nesakārtotu lietu, piemēram, iedzīvotāji jau sen vēlas, lai Mežaparkā tiktu ierīkots suņu pastaigu laukums, bet diemžēl pašvaldībai šim nolūkam budžetā neesot atvēlēti līdzekļi. Taču ir bijusi iespēja izveidot kaķu māju pilsetā. Tāpēc pagaidām esot jāsāk ar pirmo soli, lai tiktu reģistrēti mājdzivnieki – suņi un kaķi.

Jēkabpils domes pieņemtie noteikumi paredz, ka pilsētas teritorijā esošo mājdzīvnieku reģistrāciju, ja tiem ir implantēta mikroshēma, vienotajā mājas dzīvnieku datu bāzē veic Lauksaimniecības datu centrā. Ja šādas mikroshēmas nav, tad līdz 2016.gada 1.jūlijam mājas dzīvnieka īpašniekam tas jāreģistrē Jēkabpils pilsētas pašvaldības mājas dzīvnieku reģistrā. Maksa par pašvaldībā izsniegtu reģistrācijas pazīšanas zīmi ir 50 santīmi.

Savukārt namu pārvaldēm, namu īpašniekiem, namu apsaimniekotājiem vienu reizi gadā līdz 1.martam jāiesniedz informācija Jēkabpils pilsētas pašvaldībai par Mājas dzīvnieku uzskaiti viņiem piederošajās vai pārvaldāmajās ēkās. Par mājas dzīvnieku turēšanu Jēkabpilī ir jāmaksā arī ikgadējā pašvaldības nodeva – par suņa turēšanu trīs lati, bet kaķa – viens lats.

Šie noteikumi vel jāapstiprina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai.

 

Sandra Mikanovska

Komentāri (0-5/5)

  • Chalis
    02.07.2018 18:15
    Kaķa mamma:
    Tātad, ja mans kaķis no dzīvokļa neiet ārā ne kāpnēs, ne pagalmā - netiek laists, tad viņš ir pielīdzināms zelta zivtiņai, par kuru nekādas nodevas nav jāmaksā un kaķis nav jāreģistrē.

    Nu ja! Tā sanāk! Ja tavs dzīvnieks dzīvo visu laiku mājās, tad tas nav mājdzīvnieks... :D Izklausās loģiski!
  • jēkabpiliete
    02.07.2018 18:15
    njā, citās valstīs par mājdzivnieku uzturēšanu vēl maksā pabalstus..
    vienīgais - suņu saimniekus gan vajadzētu sodīt par sava mīluļa izkārnījumu nesavākšanu.
  • arī esmu kaķu mamma
    02.07.2018 18:15
    Esmu šokā ! Paņēmu no mūsu patversmes 2 kaķīšus, par kuriem jau tur samaksāju, kad lika ''ziedot'' norādot, cik tad izmaksāja viena mana kaķēna sterilizācija. Otru sterilizēju jau par savu naudu. Tātad- neskatoties uz to, ka devu mājas diviem patversmes iemītniekiem, samaksāju jau tur, tad vēl jāturpina būs maksāt par to, ka viņi pie manis dzīvo. Kaut kas tāds tikai Latvijā ir iespējams. Tiešām, ņemot vērā, ka ārā nelaižu, par ūdeni un kanalizāciju jau tā maksāju milzīgu naudu, sākšu savus mīluļus dēvēt par zelta zivtiņām....
  • Suņa mamma
    02.07.2018 18:15
    Domāju, ka jā - ja mans suns un Tavs kaķis ārā neiet, tad nodeva nav jāmaksā :))) tikai interesanti, kā es pierādišu domniekiem, ka neiet ārā un otrādi, kā domnieki pierādas, ka iet? Kurš kuru vaktēs :D
  • Kaķa mamma
    02.07.2018 18:15
    Tātad, ja mans kaķis no dzīvokļa neiet ārā ne kāpnēs, ne pagalmā - netiek laists, tad viņš ir pielīdzināms zelta zivtiņai, par kuru nekādas nodevas nav jāmaksā un kaķis nav jāreģistrē.

Atstājiet komentāru