2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpilī, Mežaparka teritorijā, atklāti jauni pilsētvides objekti

Jēkabpilī, Mežaparka teritorijā (Ošu gravā) atklāti jauni pilsētvides objekti- “Daugavas lilija-Pilnbrieds”, “Priedes rīts” un no sērijas Zodiaka Zīmes “Iņ-Jaņ” skulptūra.

Darbus veidojuši trīs Latvijas Mākslas Akadēmijas tēlniecības nodaļas studenti- Andrejs Ratkevičs, Ingrīda Slišāne, Toms Valmiers, akadēmijas docenta Valta Barkāna vadībā. Šodien tēlniecības skulptūru atklāšanā piedalījās Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis, Domes priekšsēdētāja vietniece Līga Kļaviņa, pašvaldības darbinieki, masu mediju pārstāvji un Mežaparka aktīvie apmeklētāji. Atklājot skultūras, Domes vadība sacīja lielu paldies Latvijas mākslas akadēmijas māksliniekiem par uzsākto projektu un šobrīd jau izveidotojām skulptūrām, uzsverot, ka sadarbību plānots turpināt. Patlaban uzsāktas sarunas un iecerēts parakstīt sadarbības līgumu ar Latvijas mākslas akadēmiju par tālākiem sadarbības plāniem, lai Jēkabpils pilsētas vide kļūtu vēl skaistāka. Domes vadība novēlēja, lai jaunās skultpūras Mežaparkā priecē ikvienu apmeklētāju un pilsētas viesi!

Katrs jaunais mākslinieks Mežaparkā izstrādājis savu ideju, kura sastāv no vairākām mazākām idejām- katru gadu, piemēram, izgatavot vienu atsevišķu skulptūr, tādā veidā papildinot iepriekšējos darbus un kopā izveidojot lielāku ansambli ar vienotu ideju.

Andrejs Ratkevičs iecerējis izveidot Zodiaka zīmju parku, kāds Latvijā vēl nav redzēts. Kā pirmā šajā parkā ir tapusi Andreja veidotā skulptūra, kas saucās Iņ-jaņ. Ingrīdas Slišānes ideja ir par Daugavas lilijām, no kurām viena tika atklāta šodien. Tā kā Jēkabpils ir īpaša ar Daugavas lilijām, Ingrīdai idejas piedāvājumā ir Daugavas liliju augšanas ciklu attēlot 10 skulptūrās. Tās varētu papildināt ar aprakstu, kas sniegtu plašāku priekšstatu par ūdensliliju augšanas ciklu. Toms Valmiers savā idejā piedāvā ieskatīties no kādām formām izaug skaistie Latvijas koki. Savā skulptūru ciklā viņš izvēlējies atpazīstamākos Latvijas kokus un izgatavos skulptūru pirmavotam, spēka un enerģijas avotam, no kā izaug milzīgs un skaists koks. Šobrīd Mežaparkā var apskatīt Toma veidoto skulptūru- priede ar čiekuru. Iespējams, nākotnē skulptūru kompozīcijas tiks izveidotas plašākā laukumā, tās varēs papildināt un organizēt ar celiņiem un apgaismojumu. Studenti jau iepriekš Vairākkārt ir piedalījušies un izgatavojuši skulptūras koka simpozijos arī citās pilsētās Latvijā.

Jēkabpils pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību nodaļa