2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

SIA “JK Namu pārvalde” un AS "Gaso": Lietojot gāzi, svarīgākais ir ievērot drošību

Dabasgāzi ikdienā izmanto vairums SIA JK Namu pārvalde apsaimniekoto māju iemītnieku. Lielākā daļa to lieto gāzes plītij, mazāk – apkurei, taču jebkurā gadījumā ir svarīgi, lai tas notiktu atbildīgi, informē SIA JK Namu pārvalde sabiedrisko attiecību speciāliste Iveta Skolniece.

Kā norāda akciju sabiedrības „Gaso” (Gāzes apgādes sistēmas operators) Jēkabpils iecirkņa vadītājs Guntis Martukāns, cilvēki kopumā ir zinoši un informēti par to, kā droši lietot dabasgāzi. Tipiskākā kļūda ir nevērīga attieksme pret gāzi patērējošām ierīcēm (piemēram, netīrumi, bojātas ierīces, laicīgi neveikta profilaktiskā apkope gāzes apkures katliem). Tāpat mēdz būt gadījumi, kad bez uzraudzības tiek atstātas gāzes plītis, uz kurām gatavo ēdienu. Novērots arī, ka pēc ierīču lietošanas netiek aizvērti gāzes krāni, kas atslēdz ierīces no kopējās gāzes sistēmas.

Lai savos mājokļos justos droši un ērti, jāievēro dažas vienkāršas lietas. Sajūtot gāzes smaku vai pat gadījumos, ja ir aizdomas par gāzes noplūdi dzīvoklī, kāpņutelpā vai mājā, nekavējoties jāinformē par radušos situāciju „Gaso” Avārijas dienests, zvanot pa diennakts bezmaksas tālruni 114 un izstāstot problēmu (turpmākās darbības sk. attēlā). Savukārt, ja radusies sašķidrinātās propāna gāzes noplūde (gāzes baloni), pēc palīdzības jāvēršas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā, zvanot pa tālruni 112. Ja ir noslēgts attiecīgs līgums, jāvēršas Latvijas Propāna gāzes Avārijas dienestā  (tālrunis 8000 04 04).

Guntis Martukāns arī aicina nenodarboties ar pašdarbību, mainot, pārvietojot vai remontējot gāzes iekārtas (gāzes plīti, gāzes apkures katlu), bet gan uzticēt šo darbu veikt sertificētiem, apmācītiem speciālistiem ar zināšanām šajā jomā.

Lai būtiski uzlabotu gāzes sistēmas drošību, „Gaso” sadarbībā ar Namu pārvaldi uzsākusi daudzdzīvokļu dzīvojamo māju iekšvadu starpstāvu krānu nomaiņu, kas būtiski uzlabo gāzes sistēmas drošību. Vēl, lai palielinātu drošību, ir nomainīti daudzdzīvokļu dzīvojamo māju ievadu krāni. Kā norāda G.Martukāns, „Gaso” regulāri pārbauda māju iekšvadus: iekšējo gāzesvadu un visu sistēmu. Šādas pārbaudes tiek veiktas ne retāk kā reizi piecos gados, un to laikā „Gaso” darbinieki pārbauda arī gāzes skaitītāju rādījumus un to tehnisko stāvokli. Manipulācijas ar skaitītāju rādījumiem vai nelegāli pieslēgumi pēdējo gadu laikā nav atklāti.

Namu pārvalde un „Gaso” atgādina, ka pirmajā vietā, lietojot gāzi, vienmēr jābūt drošībai. Nav pieļaujama paviršība un attieksme ar domu „gan būs labi”. Aicinām būt piesardzīgiem un atbildīgiem, jo neapdomīga rīcība var radīt draudus savai un līdzcilvēku veselībai un dzīvībai, apkārtējai videi, kā arī materiālus zaudējumus!

Foto: Ilustratīvs attēls

Atstājiet komentāru